Beide teams klaar voor de strijd. Uiteindelijk bleek Oegstgeest dat als enige echt te zijn..
Beide teams klaar voor de strijd. Uiteindelijk bleek Oegstgeest dat als enige echt te zijn..

Derde klasse A (zaterdag)- Oegstgeest overtrof zichzelf in de confrontatie met lijstaanvoerder Floreant. De ploeg van Jerry Ubink zegevierde meer dan verrassend met 1-0, waardoor Koudekerk de nieuwe koploper is.

De wedstrijd op sportpark De Voscuyl had een hoog ,,Ik was er toen bij” gehalte. Underdog Oegstgeest begon uitstekend, maar kwam vervolgens met tien man te staan na een rode kaart voor Bob den Hollander. Een koploper zou hier wel raad mee weten, zou men denken.

Bob den Hollander was hier nog actief met acrobatisch hoogstandje
Bob den Hollander was hier nog actief met acrobatisch hoogstandje

Oegstgeest had in een gelijke situatie al eerder voor een daverende stunt gezorgd wist een bestuurslid zich te herinneren. De geschiedenis bleek zich te gaan herhalen. De thuisploeg kwam via een penalty op een voorsprong en er was al sprake van een sensatie, maar dat die voorsprong tot het einde toe volgehouden kon worden was (opnieuw) een stunt van jewelste.

De voortekenen waren al gunstig:  Oegstgeest had een zeer zinvol trainingskamp achter de rug waar spijkers met koppen waren geslagen. Dat vertaalde zich in een paar uitstekende oefenduels. Bij een competitieduel tegen een koploper gaat het om ,,het echie” en kan de realiteit wel eens anders zijn. Zo niet bij de geel-roden. Het eerste kwartier werd er vrolijk en fris gecombineerd en Floreant had daar moeite mee. Roy Dijkstra stond aan het eind van een counter en probeerde de bal over Floreant keeper Michael Snoek te schieten. Een schitterende reflex hield Oegstgeest van een doelpunt af.

Dreiging was er wel vanuit Boskoopse kant, gevaar zelden..
Dreiging was er wel vanuit Boskoopse kant, gevaar zelden..

In de 25e minuut kreeg de wedstrijd een totaal ander karakter. Bob den Hollander kreeg de rode kaart voorgehouden na natrappen. De tactische plannen konden in de prullenmand. Oegstgeest zakte terug op eigen helft en liet het spel maken aan de bezoekers over. Die lieten zien zich geen raad te weten met de overtalsituatie. Fantasie- en krachteloos voetbal was het wat de koploper liet zien en het was geen wonder dat de ruststand 0-0 was.

In de tweede helft kwam Ruben Reus het veld op voor spits Jelle van Aarle. Reus beloonde dat met prima spel. Fysiek sterk verstoorde hij menig maal de opbouw van Florent dat zielloos speelde. Dat was zeer zeker ook de verdienste van Oegstgeest dat ziel en zaligheid in het spel legde. Nog meer tegenspoed, Eric Schadde van Dooren moest eruit vanwege een hamstringblessure, kon de ploeg niet deren. Sterker nog, het was Oegstgeest dat scoorde. De tegenaanvallen waren zeker niet van gevaar ontbloot en dat leidde in de 60e minuut tot een penalty. Lennert Leeuwenburg, die een plaag was voor de Floreant-defensie, werd ondersteboven gelopen, waarna de man in het zwart naar de stip wees.  De vaste penaltynemers Den Hollander en Van Aarle stonden niet meer in het veld. Het was de amper ingevallen Thymen Kruider die zich achter de bal posteerde.

Kruider is de gevierde man, de doelman van Floreant kansloos
Kruider is de gevierde man, de doelman van Floreant kansloos

Kruider: ,,Ik had niet eens de tijd voor een warming-up gehad toen ik het veld in moest. Direct vol aan de bak was het devies en dat ligt me wel. Ik zag een paar medespelers twijfelen en ik eiste de bal maar op. In de jeugd was ik de vaste man voor dat soort zaken en ik miste niet veel.  Van tevoren kies ik een hoek uit en laat me niet beïnvloeden door het gedrag van de keeper. Hij ging er toch lekker in?” Dat was zeker het geval. Hard sloeg de bal in achter de volstrekt kansloze keeper.

Oegstgeest koesterde de voorsprong en vocht voor elke meter. Trainer Jerry Ubink had tijdens het trainingskamp van zijn spelers gehoord dat ze meer verantwoordelijkheid in het veld wilden. Zijn ploeg liet zien dat het geen loze woorden waren. Men nám die verantwoordelijkheid. Floreant verloor de meeste duels en kon geen moment de reputatie van koploper waarmaken. De gasten uit Boskoop konden wijzen op het feit dat men met een aantal invallers speelde, maar dat is geen excuus voor het spel zonder enige creativiteit.

Zij die thuis bleven, kregen ongelijk
Zij die thuis bleven, kregen ongelijk

Oegstgeest vond het allemaal best en had uit de spaarzame tegenaanvallen zelfs op 2-0 kunnen komen. Zover kwam het niet. Niemand die daarom maalde bij de thuisploeg. Een verrassing van de eerste orde die Oegstgeest ongetwijfeld de komende tijd een boost geeft. Een zege op basis van karakter en vertrouwen biedend voor de nabije toekomst.

De meeste duels werden gewonnen door de thuisploeg, de 1-0 was dan ook verre van gestolen
De meeste duels werden gewonnen door de thuisploeg, de 1-0 was dan ook verre van gestolen

Het verhaal van Kruider is ook het vermelden waard. Ooit speelde hij bij de A-selectie van Ter Leede. Twee ernstige kruisbandblessures wierpen hem ver terug en hielden hem drie jaar van de velden. Voor de derde keer terugkomen was een wel heel zware opgave. ,,Nog een keer proberen”, beloofde hij zichzelf. Bij Ter Leede was hij uit beeld geraakt. Hij kende Jerry Ubink persoonlijk en had ook nog eens goede verhalen over hem gehoord als trainer.  Kruider belde hem afgelopen zomer of er bij Oegstgeest misschien een plekje was. Dat was er en langzamerhand groeide Kruider naar zijn oude niveau. ,,De trainer liet vanaf het begin zien vertrouwen in mij te hebben. Dat was iets waar ik aan toe was na die rottijd. Fysiek en conditioneel kan het allemaal nog wel beter. Vandaag was het vanzelfsprekend een jongensdroom die uitkwam haha. Van de bank af het veld in, scoren en dan meedraaien in zo’n wedstrijd. Wat een inzet en wat een ontlading na het laatste fluitsignaal. Stof tot lang napraten denk ik. Het plezier in het spelletje is natuurlijk weer helemaal terug na vandaag!”

De matchwinnaar aan de tand gevoeld door verslaggever Ruud Fraij
De matchwinnaar aan de tand gevoeld door verslaggever Ruud Fraij

Oegstgeest – Floreant 1-0 (0-0). 60. Thijmen Kruider 1-0.

Oegstgeest: Sip, Giliams, Tetteroo, D. Dijkstra, Hachmang, Schadde van Dooren (50. Kruider), Leeuwenburg (Groeneveld), Leugering, Van Aarle (46.Reus), Den Hollander, R. Dijkstra.

Floreant: Snoek, Esseka, Radder, Tempelaars, T. de Bruyn, Houdijk, F. de Bruyn, Sluyijs (67. De Leeuw), Hilgeman, Tol, Ahdid.

Scheidsrechter: Van den Bos. Toeschouwers: 100.