Zwammerdam eindigde vorig jaar keurig op een vijfde plek. ,,The best of the rest”, relativeert trainer Rob de Lange deze positie. ,,Voor die plek gaan we nu weer, maar dan met de kers op de taart graag een periodetitel met de bijbehorende wedstrijden.”

 
De Lange vervolgt: ,,Weet je, de potentie is er, maar bij de club en de spelers moet dat besef nog echt komen. Misschien dat te veel de gedachte leeft, dat Zwammerdam maar een dorpscluppie is, zonder ambities. Een foute gedachte volgens mij. Er kan met deze groep gewoon meer. Dat nonchalante zie ik ook terug in zoiets als vakanties opnemen. In mijn optiek zou je daar in zekere zin rekening mee moeten houden als je in een selectie zit ook al is dat ,,maar” bij Zwammerdam. Ik werk tot nu toe met een groep van twintig man voor twee elftallen. De rest is op vakantie en van sommigen weet ik het niet eens. Jammer en ik stoor me daar wel eens aan. Ik mis dat verantwoordelijkheidsgevoel. Ik denk ook dat er in zekere zin is sprake is van een generatiekloof. Er komt ook zoveel af op die jonge gasten. Het is dan moeilijk je te concentreren op voetbal.”

 
De Lange heeft jarenlang de hoogste jeugd van ARC getraind en daar ging het puur om presteren. Het verschil is groot. Toch heeft hij het enorm naar zijn zin bij Damme. ,,Ik vind het vooral leuk de jeugd te laten inzien dat ze kunnen voetballen. We verwelkomen ook dit jaar weer een paar jongens die elders om de een of andere reden zijn afgevallen. Ze zijn vroeg naar een grotere club gegaan, maar konden niet aanhaken. Soms eindigen ze dan in een veel te laag team. Zonde van het talent. Hier kunnen ze bewijzen wat ze kunnen en misschien weer hogerop komen.”

 
Een gering aantal mutaties in de selectie is iets waar een club als Zwammerdam ook mee te maken heeft. Vijf spelers namen afscheid en vier nieuwelingen werden verwelkomd. Wellicht wordt er nog wat jeugd ingepast. ,,Vooral de jongeren moeten grote stappen maken. Als trainer ben ik er dan om hen te helpen die stappen te maken. Dan kunnen we er met zijn allen wat van maken in deze klasse.”

 
Handenwrijvend kijkt De Lange uit naar deze competitie. ,,Een heerlijke afdeling! Veel leuke clubs uit de regio maken het dit jaar aantrekkelijk. Voor de liefhebbers van derby’s wordt het een jaar om van te smullen. Koudekerk en misschien ook DWO lijken een grote rol te gaan spelen. Wij kunnen op onze eigen manier laten zien dat we niet voor spek en bonen meedoen. Dat idee moet bij de hele club gaan leven.”
Zwammerdam opent het bal tegen Rohda’76, dat zo ongeveer om de hoek ligt. Er wordt al ruimschoots uitgekeken naar deze confrontatie. Een week later zet Hazerswoudse Boys tot 14.30 de poort open voor de opponent en daarna zal deze streekderby ongetwijfeld ook gaan zorgen voor vuurwerk.

 
Zwammerdam
Gekomen: Justin Bons (eigen jeugd), Mark Strookman (lager elftal), Milan Spruijt (ARC), Kevin Ruiter (ARC)
Vertrokken: Mitchell Henkes (ARC, lager elftal), Mark Noorlander (ARC, lager elftal), Thijs Kwakkenbos (ARC, lager elftal), Remco Tuinenburg (wordt trainer bij sv Zevenhoven), Yassine el Mariami (TAVV)