Derde klasse A (zaterdag)- Roodenburg, de eens zo roemruchte Kooiclub, waar in het grijze verleden een aantal coryfeeën waaronder Wim Rijnsbergen, Wout Holverda, Hennie de Romijn, Glenn Helder en Bert Jansen hun voetbalcarrière begonnen, is zaterdagmiddag ondanks de thuiszege op Kagia (2-0) gedegradeerd.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00110

De ploeg die vorig seizoen nog volop in beeld was voor promotie naar de 2e klasse via de nacompetitie moet nu volgend seizoen in de kelder van het amateurvoetbal gaan acteren. Een verval waarvan de oer-Roodenburgers ziek zullen zijn en moeilijk oplapbaar.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00104

De ploeg van Patrick Heijmans deed wat het moest doen om eventueel nog degradatie te ontlopen, de gastheren wonnen uiteindelijk vrij eenvoudig met 2-0 van een tegenvallend en al uitgespeeld Kagia. De Leidenaren waren echter afhankelijk van het resultaat van mededegradatiekandidaat Gouda, dat in en tegen Koudekerk speelde.
De Koudekerkers konden of wilden de in nood verkerende ploeg uit Leiden-Noord niet de helpende hand reiken. De ploeg, die de tweede periode op zak heeft, verloor verrassend met 1-3. Daarmede werd het lot van Roodenburg bezegeld. Uiteraard blijft altijd staan dat een ploeg zichzelf veilig moet spelen. Daarnaast heeft Koudekerk al tijden andere zaken aan het hoofd; de nacompetitie voor een plek in de tweede klasse staat immers voor de deur.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00111

Donderdagavond, op de slecht bezochte laatste training van misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, hield trainer Heijmans het erop dat Koudekerk in aanloop naar de promotiewedstrijden, voor een goed resultaat zou gaan om zelfvertrouwen te tanken. Het bleek achteraf valse hoop te zijn voor Heijmans. De rood-witte Koudekerkers behaalde overigens uit de laatste 5 wedstrijden één schamel puntje.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00103

De zichtbaar aangeslagen Heijmnas liet na afloop zijn spelers weten om per direct te stoppen met trainen. ,,Ik kan het niet meer opbrengen om nu nog te gaan trainen, het is persoonlijk te moeilijk voor mij. De degradatie is voor deze mooie club en voor mijzelf heel zuur. Ik ben en blijf verantwoordelijk voor dit slechtst denkbare resultaat. Niettemin kan ik met een gerust gevoel voor de spiegel gaan staan en ondanks ook gemaakte fouten mijzelf niet verwijten dat ik er niets alles aan gedaan heb dit seizoen. Of een aantal spelers dat ook kunnen zeggen betwijfel ik, we zijn overigens niet vandaag gedegradeerd maar al in een veel eerder stadium. We hoeven naar niemand anders te wijzen.”

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00109

De wedstrijd voor circa honderd toeschouwers stond ook in het teken van de wedstrijd tussen Koudekerk en Gouda , waar een Roodenburger een lijntje met het veld aan de Koudekerkse Gruttolaan onderhield. Het eerste kwartier keek de thuisclub de kat uit de boom, en liet het initiatief over aan de Lisserbroekers. De oranjehemden lieten al vroeg in de wedstrijd de eerste doelpoging noteren. De ploeg van Heijmans liet vervolgens na om de wedstrijd al vroeg open te breken. De sluwe, goed spelende en weer van stal gehaalde Marvin Bok had in de beginfase tweemaal de kans om de openingstreffer aan te tekenen.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00108

Eerst was het Mohammed Elhamami die een verdediger door de stokken speelde om daarna Bok met een fraaie steekpass te bedienen. Het schot van de Roodenburger ging rakelings naast.In de herkansing, na een alsnog gegeven vrije trap raakte dezelfde speler het aluminium. De misser van Bok in de vijftiende minuut voor vrijwel een leeg doel, op aangeven van Giovanni Koelink, was vrij opmerkelijk . De hoofdrol voor kans nummer drie was weggelegd voor Erwin Verkuijlen, die met een schitterende lange bal Sipan Khalid aanspeelde. De uitstekende voorzet van Khalid werd door enfant terribele Bok wederom niet tot de broodnodige voorsprong gepromoveerd.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00102

In de 28e minuut werd het stil op sportpark Noord. Het slechte nieuws kwam uit Koudekerk, waar concurrent Gouda op 0-1 was gekomen. Waar de voorwaartsen van de thuisclub faalden in de afwerking zorgde Abdel Elbaroudi voor de 1-0. De aanvallende linkervleugelverdediger, normalter zelf acterend in de frontlinie, zag tot ieders verbazing zijn voorzet achter de licht geblesseerde doelman Sander Goudriaan in het net verdwijnen.
De gasten die de deur naar doelman Goudriaan regelmatig wagenwijd openzetten, was alleen vlak voor de 1-0 nog eenmaal gevaarlijk, de thuisclub kwam met de schrik vrij . Kagiaan Ruud Heuseveldt was bij de bezoekers nog de opvallendste speler. Voor het overige leek Kagia wel klaar met deze competitie.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00099

Vlak na rust gloorde er weer hoop bij de Leidenaren. Koudekerk had zojuist de stand gelijk getrokken.
Khalid had de wedstrijd op slot kunnen gooien na geblunder in de zwakke defensie van Kagia, de hoek was net te moeilijk om de bal in het lege doel te schieten. Kagia wilde wel, maar kon dit keer simpelweg niet beter. Elkhamami miste vlak voor zijn vervanging door Zakaria Baarda de kans op 2-0. Ook Khalid kon in de 65e minuut het net niet vinden na een subtiele steekbal van Bok. Het andermaal slechte nieuws was inmiddels op Noord binnen gesijpeld. Gouda was in Kouderkerk op 1-3 gekomen.

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00100

De bevlogen trainer Heijmans stond de laatste vijftien minuten roerloos naast de dug-out en vertoonde bij de 2-0 van Baarda in de 83e minuut geen spoortje van blijdschap.
Heijmans had allang begrepen dat de zaak verloren was. De referee maakte na 90 minuten een einde aan de martelgang van de blauwzwarten.

Voor Sipan Khalid is de degradatie extra pijnlijk. Voor de tweede maal in successie degradeerde hij naar de 4e klasse. Vorig seizoen nog met Lugdunum, nu dus met de buren van Roodenburg. De naar Voorschotenˈ97 vertrekkende spits had het moeilijk na de wedstrijd. ,,Zo had ik de club niet willen verlaten, ik ga met een rot gevoel weg. Er waren dit seizoen te veel wedstrijden waarin we onszelf niet beloond hebben. Met Bok het hele seizoen erbij hadden we meer punten gehaald. Ik vind het klote voor de trainer, hem is niets kwalijk te nemen, de spelersgroep is gedegradeerd.”

Media Terplaatse_roodenburg_leiden_09052015_Image00106

Kagia eindigde het seizoen als vijfde, terwijl een winstpartij nog de vijfde plaats had opgeleverd. De treurnis daarover was gauw over. De focus ligt nu al op volgend seizoen, omdat er in Lisserbroek veel spelers zullen gaan afhaken. Volgens trainer Anton Wijsman komen er echter ook weer talentvolle spelers bij en kunnen de achterblijvers zich verder ontwikkelen.

Basisopstelling Roodenburg: Michiel Hugens, Mike Smit, Michael van Kooperen, Benny Rhioues, Giovanni Koelink, Sipan Khalid, Marvin Bok, Erwin Verkuijlen, Abdel Elbaroudi, Mohammed Elhamami, Gloire Kalangu.

Basisopstelling Kagia: Sander Goudriaan, Pascal Timmermans, Ben van der Lans, Kevin Robelus, Ajay Malhi, Jesper Imanse, Jelle Clemens, Timo Sluymer, Mark Zonneveld, Rens Lamboo, Ruud Heuseveldt.
http://www.fotografiewilcodevilee.nl/