Derde klasse A (zondag)- Na het eerste weekend vrij te zijn geloot, begon SJZ het seizoen met een gevoelige nederlaag op bezoek bij dorpsgenoot Meerburg (2-1). De ploeg van Rob van den Wijngaard herstelde zich echter goed van de mentale tik die het te verwerken kreeg in de strijd om het kampioenschap van Zoeterwoude. Vorige week werd MMO al met 1-0 verslagen en dit weekend moest ook koploper Alphen eraan geloven: 2-3.

De Alphenaren wonnen hun eerste drie wedstrijden en gingen zodoende – als enige ploeg in 3A zonder puntenverlies – fier aan kop. Al moet daarbij wel opgemerkt worden dat het elftal van Rob Wolsleger met Nicolaas Boys, ASC en Bernardus een relatief makkelijk programma kende.

Guus de Goede en Guus van der Hoeven lijken met elkaar in duel
                                                    Guus de Goede en Guus van der Hoeven lijken met elkaar in duel

Dat gold zeker niet voor SJZ, dat met Meerburg en MMO twee clubs trof die vorig seizoen nog in het linkerrijtje eindigden. De Sint-Jan heeft de afgelopen jaren de handen vol gehad aan lijfsbehoud en werd afgelopen zomer bovendien geconfronteerd met een kleine exodus. Vooral in aanvallend opzicht kreeg Van den Wijngaard, die bezig is aan zijn tweede seizoen op Haasbroek, een flinke knauw te verwerken. Met Hans Coret (GDA), Daan Hoogbruin (Voorschoten ’97-za) en Nils Slingerland (Docos) verloor hij het trio dat afgelopen seizoen vaak de voorste linie vormde en voor de doelpunten zorgde. Tegenover die fikse aderlating stond de komst van de broers Peter en Loek Wansink, die overgenomen werden van Warmunda. Eerstgenoemde startte tegen Alphen in de basis en speelde een degelijke pot.

Het was een vreemd duel op sportpark de Bijlen. De eerste helft waren er ‘giga’ kansen over en weer en nadat de rookpluimen waren opgetrokken, stond er een duidelijke ruststand op het scorebord: 0-3.

Niels van Diemen was twee keer kansloos, maar verder een betrouwbare keeper
                                                                  Niels van Diemen was twee keer kansloos, maar verder een betrouwbare keeper

Van der Wijngaard: ,,De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat ook net zo goed 3-3 had kunnen zijn. Aanvankelijk misten beide ploegen nog grote kansen, al kwamen we na een goed kwartier wel op 0-1 via Koen van der Meer. Maar vlak voor rust ging het ineens hard.’’

Vanuit Zoeterwouds perspectief welteverstaan. Eerst legde Khalid el Gherbi Frank Willemse, die eerder al de paal trof en aangever was bij het openingsdoelpunt, in het Alphense strafschopgebied over de knie, waarna Guus de Goede de elfmetertrap onberispelijk binnenschoot. En nadat Alphen eerst nog de lat had geraakt, leek Koen van der Meer het duel in de 45ste minuut met zijn tweede van de middag zelfs al vroegtijdig te beslissen.

Niets bleek minder waar, want waar SJZ na rust in eerste instantie nog redelijk eenvoudig overeind bleef en Van der Meer met een bal op de lat zelfs dichtbij een valse hattrick was, veranderde dat in de slotfase. In een tijdsbestek van twee minuten kwam de thuisploeg terug tot 2-3, via Dennis Boer en aanvoerder Kevin Duthler. Met de blessuretijd inbegrepen was er nog ruim tien minuten te gaan. En achterin piepte het ondertussen dat het kraakte bij SJZ, dat evenwel zonder verdere kleerscheuren de eindstreep haalde. Tot opluchting van de spelers, die doodvermoeid ter aarde stortten na het laatste fluitsignaal.

Guus de Goede heerst in delucht
                                                                                Guus de Goede heerst in de lucht

Een zucht van verlichting was er uiteraard ook bij Van den Wijngaard, die tegelijk ook kritisch op zijn ploeg was. ,,We kwamen na rust met maar één doel de kleedkamer en dat was niet om de 3-1 te voorkomen. We wilden de 0-4 maken. En op zich gingen we daar ook voor. In balbezit waren we alleen heel slordig, zeker ook nadat het 2-3 werd. Alphen ging natuurlijk va banque spelen en wij kregen alle ruimte voor de omschakeling. Diverse keren speelden we overtalsituaties niet goed uit. Daar moeten we veel zuiniger mee omspringen, want nu verzuim je het duel in het slot te gooien en mag je je uiteindelijk echt nog in de handjes knijpen met de drie punten. In alle eerlijkheid; we hebben al met al wel iets teveel hebben gekregen. Een gelijkspel was de verhouding. Niettemin is deze overwinning wel erg lekker. Komende zondag ontvangen we Van Nispen en als we ook die wedstrijd winnen, neem je niet alleen al flink afstand van de onderste plekken, maar staan we er aan de bovenkant ook gewoon kort bij.’’

Opstelling SJZ: Niels van Diemen, Guus van der Hoeven, Kevin Bos, Guus de Goede, Sjoerd Hulsbos, Peter Wansink, Marc Griffioen (56. Roy Versteegen), Stefan Sleijser, Frank Willemse (82. Dave Plooij), Koen van der Meer, Danny Pieterse.

Blessure bij Sjoerd Hulsbos
                                                                                                                       Blessure bij Sjoerd Hulsbos