Derde klasse A (zondag)- Vooraf leek Nicolaas Boys een te nemen horde voor SJZ. Uit was weliswaar verloren, maar de Boys uit Nieuwveen stonden lager op de ranglijst en leden vorige week een kansloze nederlaag tegen Meerburg (0-3). Het duurde echter niet lang voordat SJZ met de neus op de feiten werd gedrukt.

,,Binnen twintig minuten stonden we met 0-2 achter. We speelden slordig en slecht en zij benutten de beide kansen die ze kregen. Knap van hen, dom van ons.” aldus SJZ-keeper Niels van Diemen. ,,We pikten het daarna wel op, maar het scorebord liegt op dat moment niet. Hoop kregen we wel na de 1-2, die onze spits Hans Coret scoorde. Er was een hele tweede helft om de stand minimaal recht te trekken, maar daar slaagden we helaas niet in.”

,,We hadden pakweg zeventig procent balbezit en creëerden ook de nodige mogelijkheden en kansjes, maar die werden niet afgerond. Wij scoorden uit een van de vijf kansen, zij twee uit twee. Dat is eigenlijk ook de trend van dit seizoen. Vandaag speelden we, afgezien van de eerste twintig minuten, beslist een aardige pot, maar staan wel met lege handen. Dat punt hadden we vandaag zeker verdiend, misschien zelfs wel meer dan dat”, verwijst de goalie naar het geluk dat vandaag aan de kant van de Zoeterwoudenaren was. Vlak voor tijd stuiterde de bal op miraculeuze wijze via de onderkant van de lat het veld weer in.

Nicolaas Boys passeert SJZ door de zege op de ranglijst, waardoor de gevarenzone angstaanjagend dichtbij is voor de Zoeterwoudenaren. Geen reden voor paniek of somberheid aan de kant van Van Diemen: ,,Zeker niet! Het goede gevoel is er nog steeds. Kwaliteit genoeg, zeker ook voorin. Er komt een tijd, dat we wél de mogelijkheden benutten. De nederlaag is vervelend, maar geen reden voor pessimisme.”

Naadloos sluit het verhaal van trainer Rob van den Wijngaard aan op dat van zijn keeper. ,,Niets, helemaal niets wees erop, dat we zo slap zouden beginnen. Ik zou zelfs het woord apathisch kunnen gebruiken. We hebben de hele week scherp en goed getraind en dan begin je zo. We gaven de wedstrijd in feite in een kwartier weg. Directe oorzaak waren individuele fouten, maar het was de hele ploeg die faalde.”

De van Oegstgeest overgekomen coach kan de oorzaak van het teleurstellende verlies tegen Nicolaas Boys wel verklaren. ,,Het is een taaie ploeg die graag de ruimtes klein maakt. Na die 0-2 gingen ze heel compact spelen. De ruimtes worden minimaal en wij kunnen dat lastig bespelen. Voetbalgogme en kopkracht heb je dan nodig. Dat zijn nou net de twee zaken die ik wel mis in onze ploeg. Voetballen kunnen we, dat zag je vandaag weer, maar het is geen toeval dat ons doelpunt uit een stilstaande situatie ontstond. Twee gespeeld na de winterstop, nul punten. Zuur. Als trainer probeer je de randvoorwaarden te creëren voor een prima wedstrijd. Zodra het beginfluitje klinkt ben je echter vrij machteloos. Ja, ik ben dus ook medeverantwoordelijk voor het slechte begin. Ergens is iets niet goed gegaan.”

Van den Wijngaard is het ook volkomen eens met Van Diemen als hij de blik op de toekomst richt: ,,Zeker, ook ik denk dat we op de goede weg zijn. Er is geen reden om moedeloos te zijn. Die punten komen echt wel, al overheerst nu een gevoel van teleurstelling.”

Opstelling SJZ: Van Diemen; Bos, De Goede, Van Rijt; Hoogervorst, Van de Hoeven, Willemse, Sleijser; Hoogbruin, Coret, Sleijser.