Derde klasse A (zondag) – ,,Het was van onze kant een waardeloze thuiswedstrijd. Als je ziet wat een kansen Bernardus alleen al in de eerste helft kreeg, ongelofelijk. We winnen dan wel met 3-1, maar in de laatste twintig minuten was het Bernardus dat de baas was op het middenveld en ook vele kansen realiseerde. Maar gelukkig konden ze die niet benutten waar wij uit onze counters ook niet konden scoren. We waren zeker in die tweede helft ook best moe na de zware laatste gewonnen competitiewedstrijd tegen Stompwijk’92 en de gewonnen bekerkraker afgelopen dinsdag tegen Rijnmond Hoogvliet Sport. Maar de drie punten zitten in de knip wat zeker voor de winterstop een lekker gevoel geeft”, aldus Frank Willemse, jubilaris en spits van SJZ.

De niet-jubilaris Frank Willemse van SJZ is fanatiek bezig bij de warming-up
De niet-jubilaris Frank Willemse van SJZ is fanatiek bezig bij de warming-up

De term ‘jubilaris’ kwam voort uit het kleurrijke informatieboekje waar Willemse zijn 150ste competitiewedstrijd met veertig doelpunten werd toegedicht. Willemse: ,,Maar het is echt pas mijn 149ste wedstrijd omdat ik er één keer niet bij was.” Dat betekent dat dit voetbaljubileum nog enige weken tot na de winterstop op zich laat wachten. In dit duel, met het markante gegeven dat de trainers goede vrienden zijn en trainer Ronald Rosdorff van Bernardus tussen 2011 – 2014 de technische leiding had bij SJZ, zou Bernardus zeker revanche willen voor de 3-6 thuisnederlaag op 25 oktober. Zeker met de wetenschap dat Bernardus toen eerst met 2-0 had geleid.

SJZ stond vijfde met 27 uit 14 (35-26) en Bernardus dertiende met 9 uit 14 (25-49). Bernardus was aan een goede reeks bezig na de start met 1 uit 7 en met de laatste zege een week eerder op Nicolaas Boys vertrok de selectie van Rosdorff vol vertrouwen naar sportpark Haasbroek. In tegenstelling tot de eerste onderlinge wedstrijd gebruikte trainer Rob van den Wijngaard van SJZ twee andere spelers waar Rosdorff op vijf nieuwe spelers een beroep moest doen. Gelukkig was spits Gerbrand van Breugel, wat een gelijkenis qua spel met oud-voetballer Cees van Kooten, er weer bij. Maar verdediger Mitchell Rosdorff moest helaas bij de warming-up al geblesseerd afhaken.

Bij aanvang wordt het 'supportersvak' van SJZ langs de lijn voller en gezelliger
Bij aanvang wordt het ‘supportersvak’ van SJZ langs de lijn voller en gezelliger

Willemse: ,,Bernardus counterde er een paar keer gevaarlijk uit met de voorwaartsen Van Breugel en Mark Roozendaal. We hadden zo weer met 0-2 achter kunnen staan. Maar uit een voorzet in de 14e minuut werd de door onze Koen van der Meer doorgekopte bal via de borst van hun verdediger Tom van der Zon achter zijn eigen doelman Devlin Harkes gewerkt, 1-0.” De ervaren verdediger Guus van der Hoeven van SJZ had in die fase al zijn handen meer dan vol aan Van Breugel als aanspeelpunt voorin. Maar Van der Hoeven was ook bij elke corner degene die voortdurend met kop en voeten voor gevaar in de vijandelijke doelmond zorgde.

Om 14.00 uur is SJZ er helemaal klaar voor tegen Bernardus
Om 14.00 uur is SJZ er helemaal klaar voor tegen Bernardus

Bij SJZ was Willemse voorin voortdurend aanspeelbaar en dan ook degene die de lijnen uitzette. ,,Het is heerlijk spelen met Danny Pieterse en Van der Meer op de vleugels. Pieterse is aan de zijlijn vaak gevaarlijk met zijn kwikzilverachtige acties. En Van der Meer heeft een neusje voor de goal. We vinden elkaar blindelings”, aldus de bijna-jubilaris Willemse. Beide teams kregen de eerste helft kansen en waarbij Bernardus vooral gebruik maakte van de lange bal was het SJZ dat meer druk combinerende het vijandelijke doel opzocht.

Met het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Achterberg werd zonder extra speeltijd de rust bereikt. Op sportpark Haasbroek, waar dampende erwtensoep en mooie kerstbomen wachtten op afnemers onder de ongeveer tweehonderd toeschouwers, was een ieder benieuwd wat de tweede helft zou brengen. Met de muzikale klanken van Barry White in de oorschelpen werd er op de gezellige tribune in de rust druk gediscussieerd over het voetbal een tikkie hoger, namelijk bij de clubs van Louis en Guus. Maar ook deze Zoeterwoudse supporters richtten de blik op het kunstgras toen de scheidsrechter weer floot voor de tweede helft.

Vanaf de herstart was het SJZ dat het spel dicteerde. Willemse: ,,Op een mooie pass kon ik heerlijk diep gaan en waar menig supporter van Bernardus aan buitenspel dacht, was dat het zeker niet. Het was Van der Meer die de bal heerlijk kon intikken. Staan we al drie minuten na rust op 2-0.” Voor Van der Meer was het alweer zijn achtste doelpunt dit seizoen. En deze lijn trok SJZ het eerste kwartier ook door met goed veldspel. Maar het jonge team van Bernardus, vijf spelers zijn jonger dan twintig jaar, kon toen ineens wel meer in het eigen spel komen waar de lange bal perfect werd gehanteerd. Het was aanvaller Roozendaal die volgens Bernardussupporters na een counter al drie keer had kunnen scoren maar na kappen, draaien en keren liet hij het net achter de SJZ keeper Niels van Diemen eindelijk bollen, 2-1 in de 62e minuut.

Ook Bernardus heeft een trouw supporterslegioen die het deze middag weer 'net niet' zag worden.
Ook Bernardus heeft een trouw supporterslegioen die het deze middag weer ‘net niet’ zag worden.

,,Maar praktisch vanaf de aftrap gingen we in de tegenaanval en kwam ik links in de zestien van Bernardus aan de bal. Heerlijk om dan uit stand zo met rechts de bal in de rechterhoek achter hun keeper te kunnen krullen voor de 3-1”, aldus de trotse Willemse. Hij noteerde hiermee alweer zijn achtste van het seizoen. Het was in de fase hierna dat voor het eerst Stef Schinagl, de topscorer van Bernardus met tien doelpunten, zich liet zien. Hij was tot dat moment totaal onzichtbaar in aanvallend opzicht.

Rond de 70e minuut besloot trainer Rosdorff om drie spelers te wisselen, waarvan twee achttienjarigen. Dit waren gouden wissels want vanaf dat moment was het alle hens aan dek bij alles wat Zoeterwoude een warm hart toedroeg. Bernardus ging er voor, het leverde, sportief, fysieker spel op en de emoties kwamen bij spelers en supporters langs de lijn van beide team geregeld boven het N.A.P. Dat was mede ook te danken aan de niet altijd begrepen ingrepen van de verder strak leidende scheidsrechter. Zo werd de bevlogen coachende Rosdorff door hem gemaand zich anders verbaal te uiten vanuit zijn trainersstoeltje.

Schinagl zorgde bijna voor een hartstilstand bij menig supporter van de groenwitten door in de 81e minuut van twintig snoeihard de bal onderkant lat te jagen, maar het lederen monster zocht het veldspel weer op. Willemse: ,,We waren duidelijk vermoeid want op het middenveld was Bernardus na die wissels heer en meester en nu wisten ze wel hun spitsen goed te bereiken. Het was net alsof ze alle duels nu wel konden winnen. Als Bernardus de 3-2 zou maken zouden het nog hele moeilijke laatste minuten kunnen worden. Bij ons was het invaller Daniël Coret die in dezelfde minuut uit mijn voorzet helaas net naast tikte.”

Hoewel vermoeid was het Willemse die, voortdurend voorin aanspeelbaar en het spel verdelend, vijf minuten later Van der Meer voor keeper Harkes zette. Zijn geniaal bedachte stiftje werd door de keeper gekeerd waarna Coret de rebound miste. De wissels die Van den Wijngaard toepaste waren er om tijd te winnen, waarbij zeker de zeer balvaste invaller Caleb van der Helm een grotere rol had kunnen krijgen. Dat in de slotminuut Willemse medespeler Marc Griffioen weer subliem kon lanceren was tekenend voor zijn goede spel deze middag. ,,Helaas werd de treffer afgekeurd door net aan buitenspel. Maar of het nu 3-1 of 4-1 zou worden, de punten waren binnen”, sprak de duidelijk vermoeide Willemse na de wedstrijd.

Met het verlies van Graaf Willem bij Nicolaas Boys staat SJZ nu vierde met 30 uit 15 waar de nummers één t/m drie ook de drie punten pakten in deze laatste speelronde voor de winterstop. Willemse: ,,Maar als het aan onze trainer Van den Wijngaard ligt gaan we dit seizoen voor een stunt zorgen door voor het allerhoogste te gaan.” In de uitwedstrijd 17 januari tegen het laag geplaatste MMO kan SJZ daar een eerste stap voor maken na de winterstop.

Frank Willemse, de zeer balvaste spits van SJZ, was geen jubilaris maar scoorde wel zijn 41e goal in zijn 149e wedstrijd voor SJZ
Frank Willemse, de zeer balvaste spits van SJZ, was geen jubilaris maar scoorde wel zijn 41e goal in zijn 149e wedstrijd voor SJZ

v.v. SJZ – s.v. Bernardus 3-1 (1-0). 14. T. van der Zon (e.d.) 1-0, 48. Van der Meer 2-0, 62. Roozendaal 2-1 en 63. Willemse 3-1. Scheidsrechter: J. Achterberg. Toeschouwers: 200.

v.v. SJZ: Van Diemen, Hulsbos, Van der Hoeven, Bos, Versteegen (70. Coret), Griffioen, Van der Meer (89. Van der Helm), Hoogervorst, Willemse, Wansink en Pieterse (90.+3. Berg).

s.v. Bernardus: Harkes, De Groot (65. Wesseling), T. van der Zon, Verbeij, Van der Werff, Van der Heiden, Oudshoorn (70. Iliopoulos), Vermeulen (71. P. van der Zon), Van Breugel, Schinagl en Roozendaal.