Derde klasse A (zondag) – Het beloofde een feestelijke middag te worden op sportpark Haasbroek te Zoeterwoude. SJZ bestaat 21 september namelijk zeventig jaar, en hoe kan je dat beter vieren dan met een wedstrijd tegen eeuwige rivaal MMO. Mede door toedoen van de scheidsrechter kon de groen-witte taart na afloop met een glimlach worden aangesneden. Na bijna een helft tegen tien man gespeeld te hebben, had SJZ uiteindelijk aan één treffer genoeg om te winnen van MMO(1-0).

Frank Willemse wil zich de zestien in spelen
Frank Willemse wil zich de zestien in spelen

Na het verlies van vorige week uit bij Meerburg (2-1) had trainer Rob van den Wijngaard zijn basisformatie op drie plaatsen gewijzigd. Roy Versteegen, Dave Plooij en Thomas Wijsman waren de nieuwelingen die het op deze zonnige zondagmiddag moesten gaan doen voor SJZ. Om de onverminderd hoge ambities, eindklassering in het linkerrijtje, enigszins in zicht te houden moest er vandaag gewonnen worden van MMO. De club uit Hoogmade stond na twee wedstrijden negende met drie punten, tegenover een twaalfde plek voor SJZ dat pas één wedstrijd gespeeld heeft.

SJZ begon uiterst sterk aan de wedstrijd, wat resulteerde in een handvol kansen. Zo had Stefan Sleijser de openingstreffer op zijn slof na een goede voorzet van uitblinker Frank Willemse, het schot werd echter geblokt in de doelmond door MMO-verdediger Werner van Leeuwen. De daaropvolgende hoekschop werd maar net naast gekopt door Kevin Bos. Door het aanvallende spel van de club uit Zoeterwoude lag er wel veel ruimte achter de laatste linie. MMO-spits Tom Disseldorp kon er zo enkele keren snel uit komen en doelman Niels van Diemen aan het werk zetten.

De grootste kans van de eerste helft was echter voor SJZ. MMO-goalie Albin Van Wieringen ging bij een hoekschop knullig onder de bal door waardoor Roy Versteegen de bal voor het inschieten had. De bal werd echter gesmoord voor de doellijn en ook de rebound kon door Marc Griffioen niet tot doelpunt worden gepromoveerd. Dit hachelijke moment schudde MMO wakker want de ploeg van Pascal Verschoor begon meteen beter te voetballen. Dit leidde tot een grote kans voor Rowdy Looman, mede door defensief geschutter bij SJZ. De aanvaller kon namelijk simpel door de verdediging heen lopen, maar kwam niet tot scoren door een uitmuntende redding van Van Diemen.

Spitsuur in de defensie van MMO. Stefan Sleijser knikt in, doelman Albin van Wieringen kijkt de bal naast
Spitsuur in de defensie van MMO. Stefan Sleijser knikt in, doelman Albin van Wieringen kijkt de bal naast

Het dominante spel van MMO hield niet lang aan, want in de 35ste minuut pakte Leroy van Goozen zijn tweede gele kaart van de middag. Net over de middenlijn vergreep Van Goozen zich erg opzichtig aan Griffioen, wat de scheids deed besluiten dat hij mocht gaan douchen. Beide teams wisten zich even geen raad met de nieuwe situatie op het veld en konden in het verloop van de eerste helft niet meer tot noemenswaardige kansen komen.

Ook in de tweede helft had de thuisploeg moeite met het creëren van kansen, ondanks dat het verreweg de betere ploeg was. MMO bleef met het hele team achterin hangen en liet slechts sporadisch ruimte ontstaan achter de laatste linie. De enige keren dat SJZ gevaarlijk werd was na een individuele actie van invaller Corne Berg. Eerst stichtte hij gevaar met een harde voorzet over de grond en niet veel later versierde hij een penalty. Net op het moment dat Berg van plan was weer een voorzet te geven vanaf de linkerkant werd hij licht aangetikt. Genoeg reden voor de scheidsrechter om een strafschop toe te kennen, die door Guus de Goede tot doelpunt werd omgezet(1-0).

Guus de Goede legt aan voor de enige treffer van de middag
Guus de Goede legt aan voor de enige treffer van de middag

In het verloop van de wedstrijd probeerde MMO nog wel aanvallend gevaarlijk te worden, maar tot echt grote kansen kwam het niet meer. Ook SJZ, die deze stand wel prima leek te vinden, was niet bij machte om nog tot kansen te komen en zo bloedde de wedstrijd langzaam dood. Het povere veldspel van SJZ bedierf de sfeer na afloop geenszins, de muziek werd aangezet en de eerste drie punten van het seizoen gevierd. Zo bleef het nog lang gezellig bij de dorpsclub.

SJZ-aanvoerder Kevin Bos was uiteraard tevreden met het resultaat. ,,Slecht winnen is ook winnen”, beaamt ook hij meteen dat het spel niet goed was. ,,We missen momenteel zes echte basisspelers en dat merk je duidelijk. Dat zijn allemaal creatieve spelers die iets kunnen creëren en dat had je vandaag goed kunnen gebruiken. Het baltempo lag ook veel te laag waardoor we niet tot grote kansen kwamen.”

Sjoerd Hulsbos zoekt naar de vrije man
Sjoerd Hulsbos zoekt naar de vrije man

Ook doelpuntenmaker Guus de Goede benadrukt dat het spel zeker niet goed genoeg was. ,,We domineerden wel bijna de gehele wedstrijd, maar het was allemaal heel voorspelbaar. Als je dan ook nog eens dom balverlies gaat lijden, maak je het jezelf heel lastig. Uiteindelijk dwing je die strafschop zelf af en valt er niks af te dingen op deze overwinning.”

De doelstelling voor SJZ weet Bos heel duidelijk te verwoorden. ,,Wij moeten sowieso in het linkerrijtje kunnen eindigen. Stiekem denk ik dat een hoge klassering in het linkerrijtje moet kunnen, maar laten we niet al te vroeg juichen.” Ook De Goede denkt dat dit weleens een heel mooi seizoen kan worden. ,,Als wij gewoon lekker collectief blijven voetballen, gaat het helemaal goed komen dit seizoen”, aldus de positieve woorden van de winnaars.”

Tekst: Steef Brandsma

Foto’s: Peter de Goede