Nacompetitie- Voorschoten ’97 (zo) heeft zich een prima uitgangspositie verschaft voor het halen van de volgende ronde van de nacompetitie, met als inzet een plek in de tweede klasse. De ploeg van Mo Bougrine won op eigen veld in een rare wedstrijd met 5-3 van Schipluiden.

 

Vreemd is eigenlijk al dat het tweeluik überhaupt gespeeld wordt. De tegenstander, geëindigd als nummer elf van 2C, zegt het zondagvoetbal na dit seizoen vaarwel en maakt de overstap naar de zaterdagcompetitie, waarin het in de vierde klasse begint. De Westlanders dienden daarom het verzoek in bij de KNVB om de nacompetitie niet te hoeven spelen, maar dat werd niet gehonoreerd.

 
Schipluiden werd gesommeerd op te komen dagen, op straffe van een fikse boete. De aanvankelijke tegenzin bij de mannen van trainersduo Peter van Oyen en Jan Etienne maakte al snel plaats voor berusting. ,,Als je op het veld staat, wil je als voetballer altijd winnen’’, zo waakte Bougrine voor onderschatting. ,,Iedereen heeft het over een voordeel, maar ik zie het eerder als een nadeel: Schipluiden kan lekker vrijuit voetballen, ze hebben niks te verliezen. Er staat bij die jongens geen enkele druk op.’’

 
Zo bleek al meteen, want de openingsfase was duidelijk voor de bezoekers. Gaandeweg kreeg Voorschoten, waar Vincent van Veen in de warming-up afhaakte en centraal achterin vervangen werd door Kevin Hendriks, echter meer grip en werd het zelf steeds gevaarlijker. Sterker, het nam na een kwartier spelen ook de leiding. Mike Nikic stuurde zijn spitsenmaatje Michael Kers weg, die getorpedeerd werd door Schipluiden-doelman Simon Dijkshoorn. De aanvaller bleef echter op de been en kon zo de 1-0 in het lege doel schuiven.

 
Het bleek slechts het begin van een aantrekkelijke voetbalmiddag op Adegeest, waar Schipluiden vlotjes combineerde, maar aanvankelijk nauwelijks gevaarlijk werd. De voor de gelegenheid in het maagdelijk wit gestoken geelblauwen hebben voorin echter de beschikking over Thom van Mil, die zou aantonen aan een halve kans genoeg te hebben. Zijn 1-1 was van grote schoonheid. Een crosspass van Mark Vermeulen belandde aan de linkerkant van het Voorschotense strafschopgebied. Vanuit die moeilijke hoek nam Van Mil de bal vol op de pantoffel van zijn ‘zwakke’ linkervoet en deponeerde ‘m strak in de rechterkruising. Hij gaf zijn pegel zoveel snelheid mee dat de verbouwereerde Abdel Lamrabette de bal vermoedelijk slechts voorbij heeft horen zoeven.

 
Het Voorschotense antwoord liet niet lang op zich wachten. Nikic ontsnapte aan de Schipluidense buitenspelval, toonde zich oog in oog met Dijkshoorn niet zelfzuchtig en bood Kers zijn tweede treffer op een presenteerblaadje aan. Die presteerde het echter om de bal niet in maar naast het verlaten doel te schuiven. Niet veel later viel de 2-1 echter alsnog. Een corner van Frank van den Heuvel werd bij de tweede paal ingeschoten door Nikic. Dijkshoorn kreeg er nog wel een hand tegen, maar was kansloos op de rebound van Bennie Hogewoning, die zo zijn eerste seizoenstreffer aantekende.

 
Opnieuw was de Voorschotense feestvreugde van korte duur, want amper twee minuten later kwam Schipluiden alweer op gelijke hoogte. Lamrabette leek alert te reageren op een handig balletje die achter de Voorschotense laatste linie werd gestoken, maar maaide op de dramatische grasmat volledig onder de bal door, waardoor het voor Van Mil een koud kunstje was de 2-2 binnen te tikken.

 
Kort na de hervatting werd het voor de thuisploeg zelfs nog erger. Plaaggeest Van Mil frommelde zich met wat geluk langs twee tegenstander en gaf met een droge knal ook Lamrabette – voor de derde keer – het nakijken: 2-3. Een blamage leek in de maak, maar de Voorschotenaren rechtten tijd de rug. Het was Niels van den Berg die, wederom uit een corner van Van den Heuvel, de gelijkmaker binnenkopte. Daar bleef het niet bij, want luttele minuten later was het Kers die langs zijn directe tegenstander snelde en de bal vakkundig onder Dijkshoorn doorschoof. Het was meteen de laatste actie van de Haagse spits in Voorschotense dienst, die vervangen werd door Roy Elligens. Even later bracht Bougrine ook nog Mo Maatoug binnen de lijnen voor Nikic. De twee invallers stonden aan de basis van de 5-3. Maatoug’s voorzet belandde de bal, na een overstapje van Van den Berg, in de voeten van Elligens. Die legde af op Hogewoning, wiens schot door de attente Van den Berg handig tot in het doel werd verlengd: 5-3.

 
Schipluiden probeerde in de slotfase de aansluitingstreffer te forceren, om zo een betere uitgangspositie voor de return te creëren. Voorschoten had die evenwel al tot een formaliteit kunnen maken, want in de laatste minuut kreeg Elligens op de counter een dotje op de 6-3, maar de gelegenheidsspits schoot de bal tegen Dijkshoorn op.

 
En dus zullen de groengelen Pinkstermaandag nog zeker aan de bak moeten. Want dat Schipluiden er zeker niet met de pet naar gaat gooien, had deze heenwedstrijd wel bewezen. ,,Het is gewoon een goede ploeg’’, vond Kevin Hendriks, die dus kort voor de wedstrijd pas te horen kreeg dat hij zou starten. ,,Vincent kreeg weer last van zijn kuit, die hem al eerder parten speelde. Verstandig dat hij besloot niet te spelen, we hebben hem nog hard nodig in het vervolg van de nacompetitie.’’

 
In dat kader is ook de rentree van Hendriks goed nieuws. Als aanvoerder is hij een vaste waarde in het elftal van Bougrine, maar afgelopen weken zat de linkspoot in de lappenmand. ,,Een onwillende rib. Tegen SJZ liep ik een kneuzing op en toen ik tegen ASC mijn rentree maakte, kreeg ik er meteen weer vol een Nigel de Jongetje op. Echt een rotblessure, die je nauwelijks kunt behandelen. Erg pijnlijk ook. Je voelt het met alles wat je doet. En het herstel nam ook nog eens lang in beslag. Ik heb vijf weken niks kunnen doen. Natuurlijk is het lekker om weer op het veld te staan, al was de aanleiding dan minder leuk. Ik ben mezelf wel drie keer tegengekomen. Het was behoorlijk warm en ik heb conditioneel toch een aardig jasje uitgedaan. Ik kon niet de energie erin leggen die ik er normaal in stop. Daar baalde ik van.’’

 
Een beter gevoel hield de centrale verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, over aan de teamprestatie. ,,We hebben gedaan wat we moesten doen. Dit was toch een lastige wedstrijd voor ons, vooral in mentaal opzicht. We wisten niet precies met wat voor instelling Schipluiden hierheen gekomen was. Veel mensen zeiden op voorhand al van: joh, dat is een walk-over. En hoewel je weet dat die jongens zich echt niet af laten slachten en gewoon voor de winst gaan, speelt in je achterhoofd toch mee dat zij eigenlijk voor spek en bonen meedoen. En nog mogen we er niet te licht over denken. Ze hebben laten zien heel aardig te kunnen ballen en bovendien vindt die spits makkelijk het net. We zullen negentig minuten lang honderd procent geconcentreerd moeten zijn, dat is zeker. Als je daar 1-0 achterkomt, is de marge nog maar één goaltje en komt er toch vol druk op te staan.’’

 
Over een eventuele tweede (finale)ronde – vermoedelijk tegen competitiegenoot DOSR, dat zijn eerste wedstrijd met 2-4 won bij Stompwijk ’92 – wil de routinier (32), bezig aan zijn veertiende seizoen in de zondagselectie, het dan ook nog niet hebben. ,,Dat is voor latere zorg. First things first. De eerstvolgende wedstrijd, daar gaat het in het voetbal om. We hebben nu zeven keer op rij gewonnen en zitten dus in de winning mood. Dat gevoel willen we vasthouden. We gaan dan ook gewoon naar Schipluiden om te winnen en niet om niet te verliezen.’’

Opstelling Voorschoten ’97: Lamrabette; Toret, Hilders, Van der Wijngaard, Adriaanse; Van den Berg, Hogewoning, Hendriks, Van den Heuvel (Oerlemans); Kers (Elligens), Nikic (Maatoug)