Derde klasse A (zondag)- Als de voortekenen niet bedriegen, gaat UDO een lastig seizoen tegemoet. De Oegstgeestenaren leverden de nodige kwaliteit in en dat terwijl Erik van Manen het derdeklasserschap met zijn ploeg afgelopen jaargang maar ternauwernood wist te prolongeren. Na de thuisnederlaag tegen Meerburg van vorige week, gingen de geelzwarten gisteren bovendien wederom kopje onder.

Als rasoptimist zit Van Manen – na de nieuwe zeperd, op bezoek bij Van Nispen (3-0) – geen moment bij de pakken neer. ,,Volgende week WVC-thuis: nieuwe ronde, nieuwe kansen’’, zo heeft de oud-trainer van de A1 en de reserves van VVSB, die bezig is aan zijn tweede seizoen op de Voscuyl, het vizier alweer op de eerstvolgende wedstrijd gericht. Met treuren schiet je uiteindelijk ook niets op.

Tegelijkertijd overheerst in Oegstgeest realisme. UDO wist het vege lijf afgelopen seizoen maar net aan te redden. Na het 2-1 verlies in de eerste wedstrijd van de nacompetitie om lijfsbehoud, uit bij FC Rijnland, leek het doek zelfs al te zijn gevallen. Totdat er vanuit Rotterdam – waar het bondsbureau van district West 2 huist – nieuws kwam dat hoop gaf. Omdat er extra plekken in de derde klasse beschikbaar kwamen, een gevolg van het feit dat enkele hoger spelende clubs besloot zich terug te trekken uit het zondagvoetbal, volstond niet alleen de eerste maar ook de tweede plek in de poule van drie. En dus kon het dat UDO thuis tegen het Haagse Toofan de laatste strohalm pakte: 3-1.

Niettemin volgde deze zomer een flinke leegloop: Jordi Witteman, Ron van Klaveren, Bob Westendorp, Jan Huivenaar en Ian van der Wilden hingen hun kicksen aan de wilgen, Roy Elkerbout, Rens van der Spek en Bob Kikkert gingen ‘vreemd’ met buurman Oegstgeest en Mark Ouwerkerk en Melvin Zweistra dragen dit seizoen het tenue van Docos. Desondanks formuleerde Van Manen een ambitieuze doelstelling.

,,Dit jaar wordt er vanuit het bestuur meer verwacht. Als ik naar de competitie kijk, moeten we ook zeker in de middenmoot kunnen eindigen. Dan moet je denken aan onderaan het linkerrijtje. We hebben een groep met jongens die vrijwel allemaal bij UDO zijn opgegroeid of er al een tijd spelen. Dat geeft altijd wat extra’s. Natuurlijk is het te betreuren dat sommige spelers weg zijn, maar in een paar gevallen was het gewoon beter dat de wegen zouden scheiden.”

Het nieuwe elan moet komen van Jasper Boot (SV Hillegom) en Rick Koeckhoven (VVSB), met wie Van Manen al samenwerkte bij VVSB, de van UVS overgekomen Daniel Gras en het jeugdige talent Harm-Jaap Boerma, die met zijn 16 jaar (!) vervroegd aan de selectie is toegevoegd.

Dat wil tot op het heden nog niet echt lukken. Tegen het sterk geachte Meerburg zag Van Manen zijn spelers ‘doen wat ze konden’. ,,We speelden naar onze mogelijkheden. Het eerste kwartier was zelfs voor ons, maar daardoor werden we iets te enthousiast en ineens sloeg Meerburg twee keer toe.’’

En ook bij Van Nispen begon UDO sterk. De bezoekers kregen al in de eerste minuut een levensgrote kans op de openingstreffer. Glenn Rietveld wist de Zilkse doelman zelfs nog te omspelen, maar schoof de bal vervolgens voorlangs. Namens de thuisploeg liet Dick Verhoeven drie minuten later in een soortgelijke situatie zien hoe het wel moet: 1-0.

Het duel werd er in het vervolg niet vriendelijker op. Zo moest Rick Koeckhoven zich halverwege de eerste helft noodgedwongen laten vervangen na een stevige charge van voormalig VVSB-ploeggenoot Jelle Vleugel. Van Manen: ,,Een aderlating, want Rick is niet alleen onze spelmaker, maar ook de aanjager van de ploeg.’’

Met Pascal Franken als invaller werd UDO voor rust nog wel dreigend, maar echt grote kansen op de gelijkmaker kreeg het niet. Ook na de thee is er op de welwillendheid van de bezoekers weinig aan te merken. ,,We gingen op zoek naar de aansluiting, maar na een minuut of tien was het toch Van Nispen (Ferry Smit, red.) dat uit een corner vrij kon inkoppen.’’

Met een nog aanvallendere speelstijl – ingegeven door twee wissels – probeerde UDO het nog wel, maar het laatste restje hoop werd door Ron Witteman aan diggelen geschoten: 3-0. ,,Scoren blijft voor ons toch een lastig verhaal. En als je je kansen niet verzilvert, blijf je achter de feiten aanlopen.’’

Basisopstelling UDO: Nijnatten, Lichtenbeld, Gras, Den Hollander, M.Franken, Van der Spek, Nieuwenburg, Koeckhoven, Rietveld, Habraken, Bakker.