Heel even leek UDO na de promotie naar de 3e klasse A in het seizoen 2013-2014 zich weer moeten te gaan opmaken voor een jaar in de 4e klasse. Nadat het in de reguliere competitie er niet in wist te slagen zich veilig te spelen, leek het in de nacompetitie na het verlies tegen FC Rijnland haar doodsteek te hebben gekregen. Toch mag UDO zich gaan opmaken voor een nieuw seizoen in de derde klasse. Door het wegvallen van clubs die hun vlaggenschip naar zaterdag verplaatsten, bleek er toch nog een plekje vrij voor de nummers 2 uit de p/d poules. Een van deze gelukkigen werd UDO, waardoor Toofan komend seizoen in de vierde klasse uit gaat komen.

,,Als je maar normaal en je best doet, dan is het hier goed,” aldus Erik van Manen, die zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij de geel-zwart gestreepten in gaat. Nadat hij de overstap maakte van VVSB, waar hij eindverantwoordelijke was van de A-selectie en het tweede elftal van de Noordwijkerhouters, lijkt hij het prima naar zijn zin te hebben in Oegstgeest: ,,Het is echt een dorpsclub, iedereen kent hier iedereen. Een leuke vereniging met een groep hondstrouwe supporters die er altijd staan, ongeacht winst of verlies.”

In de voorbereiding werd het wel duidelijk dat UDO niet geheel ongeschonden de zomer door gekomen is. Maar liefst tien spelers zochten hun heil ergens anders of hingen de kicksen aan de wilgen: Witteman (gestopt), van Klaveren (gestopt ), Huivenaar (gestopt), Westendorp (gestopt), van der Wilden (gestopt), Kikkert (vv Oegstgeest), Elkerbout (vv Oegstgeest), van der Spek (vv Oegstgeest), Zweistra ( DoCoS) en Ouwerkerk (DoCoS). Ondanks dat is de doelstelling van UDO op zijn minst ambitieus te noemen. ,,Vorig jaar was de doelstelling handhaven, en dat is gelukt. Dit jaar wordt er vanuit het bestuur wel meer verwacht. Als ik naar de competitie kijk moeten wij ook zeker wel in de middenmoot kunnen eindigen en dan moet je denken aan onderaan in het linkerrijtje. ”

Ondanks de vertrokken en gestopte spelers, die zeker van waarde zijn geweest, ziet van Manen het positief in : ,,We hebben nu echt een groep met jongens die vrijwel allemaal bij UDO zijn opgegroeid of er al een tijd spelen, dat geeft altijd wat extra’s. Natuurlijk is het te betreuren dat sommige spelers weg zijn, maar in een paar gevallen was het gewoon beter als de wegen zouden scheiden.”

Met nieuwkomers Jasper Boot (Hillegom) en Rick Koeckhoven (VVSB) treft hij oude bekenden met wie hij al samenwerkte bij VVSB. Ook Daniel Gras (UVS) werd toegevoegd aan de selectie. Daarnaast is de selectie ook uitgebreid met jongens uit de eigen jeugd. De meest opvallende hiervan is toch wel Harm-Jaap Boerma, die met zijn pas 16 jaar de Benjamin van de selectie is.

Over de voorbereiding is Van Manen gematigd gestemd. Niet zo zeer de resultaten ( respectievelijk 2 keer verloren en 1 keer gelijk), maar de KNVB zorgt voor deze gematigde stemming. Als allerlaatste van het district kregen de clubs van 3A haar speelprogramma, wat vervolgens nog de nodige onduidelijkheid met zich meebracht door de wel hele vroege start (23 augustus) welke nu twee weken verschoven is. ,,Je weet niet waar je aan toe bent, en de spelers ook niet. Ook de vakantie belemmert natuurlijk de voorbereiding, maar dat is niet anders. Ik kom uit een milieu waar je er gewoon altijd was, maar dat kan je hier niet verwachten.”

Van Manen verwacht een fysiek zwaar seizoen, mede door het uitbreiden van 14 naar 15 clubs in de competitie door de KNVB. ,,We hebben een smalle selectie, meer wedstrijden betekent meer blessures en kaarten. Dat kan ons misschien nog wel gaan tegenwerken. Maar we gaan er voor en zullen de huid duur verkopen.” UDO trapt 6 september de competitie af tegen Meerburg op sportpark de Voscuyl. Vorig seizoen zegevierden de Rijndijkers nipt: 0-1.

UDO

Gekomen: Jasper Boot (Hillegom), Daniel Gras (UVS), Rik Koeckhoven (VVSB), Menno Bakker, Rutger Hoogstraten, Timo Lichtenbeld, Nick Neuteboom, Boy van der Spek, Joost van Velthoven, Harm Jaap Wiersma (allen eigen jeugd).

Vertrokken: Roy Elkerbout, Bob Kikkert, Rens van der Spek (allen Oegstgeest), Ian van der Wilden, Jan Huivenaar, Ron van Klaveren, Jordi Witteman, Tom Westendorp (allen gestopt) Mark Ouwerkerk en Melvin Zweistra (beiden Docos).