Derde klasse A (zaterdag) – ,,Met deze 1-4 thuisnederlaag in de derby tegen koploper Koudekerk lijkt het een kansloze wedstrijd te zijn geweest, maar in werkelijkheid ging het toch een tikkie anders. Natuurlijk zijn we realistisch genoeg om te beseffen dat er een kwaliteitsverschil is tussen beide teams. Maar na onze 1-2, de aansluitingstreffer, was het direct Koudekerk dat de 1-3 liet aantekenen. En met dan nog maar een paar minuten te spelen, weet je dat je het tij niet meer kan keren. De 1-4 in blessuretijd was er meer voor de statistiek”, aldus Joren van Dijk, de realistische doelman van Hazerswoudse Boys.

De belangen voor deze dorpsderby waren duidelijk. Koudekerk kwam om als medekoploper samen met DoCoS, BSC’68 en Kagia met 24 uit 11 (40-20) ook promovendus Hazerswoudse Boys aan de zegekar te binden. Deze club, met 8 uit 11 (12-19) staande op een twaalfde plek, was bezig met het sprokkelen van de punten. Of de nachtelijke aankleding van het scorebord op het sportpark negatief inwerkte op de thuisploeg (zie foto), was niet echt duidelijk. Wat wel duidelijk bleek, was dat de thuisploeg na het eerste fluitsignaal om 14.30 uur met wind in de rug lekker aan het ballen was waar Koudekerk een slordige eerste tien minuten kende.

scorebord (Small)

Van Dijk: ,,We waren in die fase best gevaarlijk zonder echte levensgrote doelkansen te kunnen creëren. En dan ligt in de 33e minuut na een counter de bal wel in ons doel, 0-1. Al met al werd het een rommelige eerste helft. En we gingen met deze 0-1 de kleedkamer in. Daar was het assistent-trainer Dick Smits (trainer Manfred van den Bosch was ziek, red.) die met Robert Swart de trainer van het tweede ons erop wees dat we er meer in moesten geloven. En 0-1 tegen de koploper bij rust biedt genoeg aanknopingspunten voor meer in de tweede helft. Maar dan moesten we er ook vol voor gaan met zijn allen. Zo gingen we elkaar oppeppend ook weer het veld op.”

Waar Bryan van Delft, afkomstig van ARC, voor rust alles wat Koudekerk in het hart heeft gesloten liet juichen met zijn negende treffer van het seizoen, was het in de 55e minuut Mike Slottje, afkomstig van Jodan Boys, die het stokje van hem overnam, 0-2 (zie foto). Deze tegentreffer kwam vooral voort uit de visualisering van de bekende film ‘Gone with the wind’, want zonder dat iemand de bal raakte, verdween deze achter keeper Van Dijk die een woud van benen voor zich had. ,,Het was jammer dat het zo lang 0-2 op het scorebord bleef. Maar door slecht uitverdedigen bij Koudekerk was het in de 83e minuut aanvaller Leo de Ruiter die de 1-2 liet aantekenen. Ik dacht echt aan een roerige laatste tien minuten, er zou immers ook wat blessuretijd bij komen. En je merkte ook in het veld dat Koudekerk het ook even niet meer wist. Er was duidelijk sprake van lichte paniek bij hen”, zo verwoordde Van Dijk de gemoedstoestand bij de bezoekers.

nul twee (Small)

Maar drie minuten later sloeg Koudekerk koel en klinisch toe. ,,Een Koudekerker ging binnen de zestien bij onze verdediger Roy van Leeuwen over de knie en zo kwam ik op elf meter oog in oog te staan met doelpuntenmaker Slottje. En nu roste hij de penalty er snoeihard in, onderkant lat, dus de bordjes op het scorebord konden weer worden verhangen, 1-3. Tja, en dan is die pot gespeeld. Uiteindelijk werd het nog 1-4 wat tevens de eindstand was”,  aldus Van Dijk.

Die laatste treffer kwam op naam van spits Mike van Velzen, ook alweer zijn negende alweer van het seizoen. En dat hadden er veel meer kunnen zijn als hij het vizier scherper had ingesteld. Maar dat had het team van assistent trainer Smits niet verdiend. Van Dijk: ,,We blijven erin geloven. Komende zaterdag mogen we uit tegen WDS en die hebben vandaag met 1-2 verloren van de andere koploper DoCoS. Zij hebben er nu 9 uit 12 en staan elfde waar wij één punt minder hebben en dertiende staan. Met een positieve uitslag gaan we in ieder geval met een beter gevoel de winterstop in.”

Hazerswoudse Boys zal er zeker alles aan doen om niet na één seizoen alweer terug te keren naar de vierde klasse. ,,Maar het is ook een maffe poule deze derde klasse A met een top zes en acht ploegen die echt niet veel voor elkaar onder doen. Zo heeft Oegstgeest vandaag ook verloren en staat nu zelfs laatste. Winnen we twee keer dan klim je zo naar de zevende plek. Trainer Van den Bosch had bij aanvang van het seizoen ook de doelstelling om tussen plek zeven en tien te staan nadat de laatste balomwenteling deze competitie is geweest”, sprak de keeper vastberaden.

Dat erin blijven geloven heeft voor Van Dijk ook nog een bijzondere achtergrond: ,,We hebben te maken met diverse langdurig geblesseerde spelers. Zo was na een blessure alleen Ivo van Aalst al in staat om de week erna weer te gaan spelen. Maar rechtsback Robin de Ruiter en spelbepalende middenvelder Patrick Wassing komen er na de winterstop na hun langdurige blessureperiode vast en zeker aan. Ze maken nu nog hun voetbalmeters in het tweede. Dus we zullen zeker in 2016 de broodnodige punten bijeen gaan sprokkelen.”

Met zoveel zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen kan de laatste wedstrijd voor de winterstop het team van Hazerswoudse Boys, waar Van den Bosch juist heeft bijgetekend voor zijn vierde seizoen mede met het oog op de huidige selectie en een talentvolle lichting A-junioren, een eerste stap naar een hogere plek op de ranglijst in deze derde klasse A betekenen.

Hazerswoudse Boys – v.v. Koudekerk 1-4 (0-1).

Basisopstelling Hazerswoudse Boys: Van Dijk, Van Meurs, Moerland, Van Leeuwen, Van Aalst, Kastelein, Plaisier, Meijer, Louwers, De Ruiter en Martens.