De wedstrijden DoCoS-Lugdunum (zaterdag) en Meerburg-SJZ (zondag) werden al separaat uitgelicht, maar er blijft voldoende over in de tweede en derde klasse om ook even aan te stippen. Wat te denken van de derby tussen RCL en GHC of die tussen Kagia en Oegstgeest? Ook is er weer een min of meer ‘ burenruzie’ tussen Hazerswoudse Boys en Zwammerdam. Een dag later komen DOSR en Voorschoten’97 elkaar weer tegen net als vorig seizoen, toen echter nog in de derde klasse. Een wekelijks rondje langs de velden.

Tweede klasse zaterdag

Roberto Escudero debuteerde als trainer van het zwaar gerenoveerde GHC (in competitieverband) met een nipte nederlaag, thuis tegen Westlandia (2-3). De Leidenaars toonden nog wel veerkracht, door – via Bilal Karasahin en Tolga Karpuz – een 0-2 achterstand weg te werken, maar uiteindelijk gingen de Westlanders er toch nog met de winst vandoor. In de tweede speelronde gaan de Vlietbewoners op bezoek naar de eerste punten. Daarvoor reizen ze af naar Leiderdorp, naar de Bloemerd, waar RCL als gastheer zal fungeren. Dat speelt al zijn tweede derby op rij. Afgelopen zaterdag won de ploeg van Stefan Luykx namelijk met 2-3 bij UVS. Van grote invloed op dat eindresultaat was de openingsfase: daarin kreeg UVS-doelman Niels van den Burg direct rood, nadat hij de doorgebroken Nick Permanand onderuithaalde. In ondertal kwamen de blauwwitten nog wel op voorsprong, door een knappe goal van Rico Westdorp, maar die wisten de tien van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk niet vast te houden. Permanand zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker en na de thee betekenden een treffer van Thom Wijnalda en een eigen doelpunt van Kenneth Maaskant de beslissing. Al maakte Bart van der Weijden er tien minuten voor het einde toch weer een wedstrijd van. UVS eindigde het duel zelfs met negen man, nadat invaller Tim van der Voort in korte tijd twee keer geel pakte. Komende zaterdag is SEV de tegenstander. Een interessant potje, want de Leidenaars en de Leidschendammers waren afgelopen seizoen in 3A verwikkeld in een hevig titelgevecht. SEV werd uiteindelijk kampioen, waarna UVS via de nacompetitie ook alsnog de stap omhoog maakte. Interessant om te zien hoe de twee clubs zich een niveau hoger zullen manifesteren. SEV verloor zijn eerste wedstrijd overigens eveneens, uit bij VDL: 1-0.

Tweede klasse zondag

Een vergelijkbaar treffen staat er op het programma in de zondagse tweede klasse C. Daar zal DOSR in Roelofarendsveen fungeren als gastheer voor Voorschoten ’97. Een replay van de finale van de nacompetitie, die door de Voorschotenaren op 7 juni glansrijk werd gewonnen. Na een moeizame 1-1 op Adegeest werd het destijds in de Veen liefst 0-3 voor de bezoekers, met een hoofdrol voor Mike Nikic. De kleine, rappe en behendige buitenspeler maakte de eerste twee treffers en bereidde de derde van Niels van den Berg voor. Trainer Mo Bougrine vertrok deze zomer naar de buurman van DOSR, de kersverse fusieclub WVC (een samensmelting van Alkmania en SVOW). Zijn opvolger komt eveneens uit de Bollenstreek. Onder Lissenaar Laurens van der Voort werd de seizoensouverture verloren. Op Adegeest was BMT een duidelijk maatje te groot: 3-5. Binnen het half uur was het 0-3 en leek het een kansloze missie voor de dramatisch verdedigende groengelen. Die toonden echter wel veerkracht, door zich op karakter nog terug te knokken tot 3-4. Waar iedereen wachtte op de gelijkmaker, viel het doelpunt in de dying seconds echter aan de andere kant. Ook DOSR begon met verlies. Uit bij Wilhelmus kwam het in de 89ste minuut nog wel op 1-1, maar in de slotminuten ging het alsnog mis.

 

Derde klasse zaterdag

Hazerswoudse Boys werd afgelopen seizoen kampioen van de vierde klasse, maar ervoer afgelopen weekend dat het een treetje hoger toch andere koek is. Op bezoek bij het gedegradeerde DWO was het elftal van Manfred van den Bosch vrij kansloos: 3-1. Komende zaterdag spelen de zwartwitten de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, en wel tegen Zwammerdam. De ploeg van Rob de Lange begon de competitie ronduit dramatisch. In eigen huis kreeg het een ongenadig pak slaag van een ontketende ‘buurman’, Rohda ’76: 1-7. Vanaf nu kan het eigenlijk dus alleen maar beter voor ‘Damme’.

Voor Kagia gaat het nu ook beginnen. Anton Wijsman en zijn mannen zouden het seizoen openen tegen Lugdunum, maar het duel in de Kikkerpolder werd afgelast vanwege de hevige regenval. Eerste tegenstander is daardoor VV Oegstgeest, dat op eigen veld remiseerde tegen Floreant (2-2). Een hard gelag, want de formatie van Jerry Ubink leidde kort voor rust nog met 2-0 door goals van Guido Leugering en de van dorpsgenoot UDO overgekomen Bob Kikkert. Een rode kaart voor Jesper Cuvelier betekende echter de ommekeer in. Ubink is dus weer even terug op het oude nest.

 

Derde klasse zondag

FC Rijnland kende een (meer dan) verdienstelijk debuut in de derde klasse A, maar de promovendus ging wel kopje onder tegen het sterke Teylingen: 0-1. ,,Een prima ploegje’’, zo had Laurens Mouter, trainer van de Sassenheimse titelkandidaat, desondanks complimenten voor de Leidenaars in petto. Hoewel je daar niks voor koopt, zal Paul Pikaar zondag met zijn spelers én het nodige vertrouwen afreizen naar Wassenaar, waar Graaf Willem II VAC wordt aangedaan. De Leidse materiaalman dient de reservetenues niet te vergeten, want ook die club speelt in het geelgroen.

Ook UDO trapte af met een nederlaag. Meerburg bleek in een draak van een wedstrijd – vooral van Zoeterwoudse kant – net een maatje te groot: 1-2. De Oegstgeestenaren gaan derhalve komende zondag in De Zilk op zoek naar de eerste punten. Thuisploeg Van Nispen zal zich echter ongetwijfeld niet als een mak lammetje naar de slachtbank laten leiden. Iets wat de ploeg van René Ras afgelopen weekend op bezoek bij WVC (3-0) overigens wel deed.