We gaan er nog eenmaal uitgebreid voor zitten in 2015. Dat wil zeggen; enkele clubs komen ook in het weekeidne van 19 en 20 december nog in actie, maar het gros speelt komend weekend voor het laatst in 2015. Een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag

2C

In de tweede klasse 2C staat in de laatste speelronde voor de winterstop een heuse kraker in de top van het klassement op het programma. Westlandia, tot afgelopen weekend nog koploper, ontvangt UVS, dat uitstekende zaken deed door met 4-1 TAVV te verschalken. Westlandia daarentegen verloor bij VDL, en moest daardoor op basis van doelsaldo de koppositie afstaan aan SVC ’08. Voor UVS lonkt nu de uitgelezen mogelijkheid om het gat met Westlandia in één week tijd te verkleinen van acht naar twee punten zo vlak voor de winterstop. ,,Daar gaan we wel voor. We zijn er klaar voor”, beloofde trainer Arnold Overdijk na afloop van de zesde zege van het seizoen, zaterdag jl. tegen TAVV. Overdijk en compagnon Hans van Leeuwen spinnen hun garen bij het feit dat de A1 van de blauwwitten komend weekend niet in actie komt. ,,Als je goed speelt, krijg je een kans”, beaamde Overdijk. Zo kon het voorkomen dat tegen de Ter Aarders zaterdag de jeugdige Isi Adima van waarde was met een doelpunt. Tegen Westlandia hoopt Adima wederom belangrijk te kunnen zijn voor UVS, dat weet wat er zaterdag op het spel staat. ,,Het is niet de doelstelling, maar ja, alles wat je kan halen moet je proberen toch?”

UVS-TAVV_8774_061215

 

Het pijnpunt van RCL zit hem dit seizoen in de standaardsituaties. Ook afgelopen weekend tegen kersvers koploper SVC ’08 was het raak (0-1), al trof volgens aanvaller Nick Permanand dit keer de Leiderdorpers geen blaam. ,, In andere wedstrijden stonden we te vaak niet goed opgesteld bij een dood spelmoment of was de tegenstander slimmer of uitgekookter. We hebben het daar onderling zeker over en er wordt ook op getraind. We zullen er wel wat mee moeten in de toekomst, want zo gaat het niet goed.” Komende zaterdag hoopt RCL zich beter te wapenen tijdens vrije trappen en hoekschoppen als het op bezoek gaat bij SEV. Beide ploegen doen in de rangschikking weinig voor elkaar onder. Het grootste verschil zit hem niet in het puntenaantal (de Leidschendammers sprokkelden een punt meer bijeen) maar in het doelsaldo. SEV scoort vooral moeizaam (15 voor, 23 tegen), terwijl RCL dat een stuk makkelijker doet (27 voor, 19 tegen). Daarbij is de ploeg van Stefan Luykx in grote mate afhankelijk van spits Thom Wijnalda, de voormalige Noordwijk-aanvaller nam meer dan de helft van de treffers voor zijn rekening (14). RCL hoopt ook zaterdag tegen SEV op het ‘torinstinct’ van Wijnalda, om zo drie nederlagen op rij voor de winterstop te voorkomen.

GHC won zaterdag weer eens, en hoe! De tricolores herstelden optimaal van de zeperd bij KMD (6-1) door een andere concurrent in de onderste regionen, Be Fair, qua resultaat (5-0), van het veld te blazen. Desondanks draagt de ploeg van Roberto Escudero, die zijn broertje Ramon de rode kaart voorgeschoteld zag krijgen wegens een scheldkanonnade, nog altijd de rode lantaarn. Komend weekend zou daar wel eens verandering in kunnen komen, als GHC afreist naar Ter Aar, waar TAVV de te nemen horde vormt. De gastheren tonen zich op eigen veld echter een lastig verslaanbare ploeg. Slechts twee teams wisten een puntje mee te nemen van Sportpark Aardam West, terwijl geen enkele ploeg een zege meenam uit het dorp van Feyenoorder Jens Toornstra. TAVV verloor van UVS afgelopen weekend, maar de dorpsclub voetbalde lange tijd goed mee en was zeker niet de mindere in het eerste uur.

3A

Voor DoCoS kan de laatste speelronde voor de winterstop wel eens een hele mooie worden. Terwijl de brigade van Nico van der Salm met meer dan gemiddelde interesse de verrichtingen in Koudekerk -waar de topper Koudekerk-BSC ‘68 zaterdagmiddag op het programma staat- zullen volgen, moeten de Leidenaren zelf zien te winnen van CVC Reeuwijk. De tegenstander van zaterdag, vorig seizoen nog ternauwernood ontsnapt aan degradatie, laat zich dit seizoen van een andere kant zien. CVC zit samen met Lugdunum kort achter de kopgroep, bestaande uit DoCoS, Koudekerk, Kagia en BSC. De Reeuwijkers, die in het seizoen 2009/2010 na elf seizoenen in de kelder van het amateurvoetbal terugkeerden in de derde klasse, hopen op hun beurt de aanval op de bovenste plekken in te zetten. DoCoS kan evenwel bij een zege het koploperschap van de tweede periode voorlopig veiligstellen. Daarbij zou een uitglijder van Koudekerk betekenen dat DoCoS ook nog eens als winterkampioen het nieuwe jaar in gaat.. we gaan het meemaken.

Ook Lugdunum, dat met 2-2 de punten deelde met BSC, hoopt te profiteren van de ontmoeting tussen Koudekerk en diezelfde Benthuizenaren, om zo weer aansluiting te vinden met de bovenste ploegen. Daarvoor zal het zelf moeten afrekenen met Oegstgeest, dat door de fatale nederlaag bij NSV ’46 (1-0), als enige op de laatste plaats in 3A staat. De geelhemden boekten pas een enkele zege en wisten buitenshuis pas twee punten te vergaren. Lugdunum, dat in eigen huis slechts moest buigen voor Kagia, lijkt dan ook met grote afstand favoriet voor de zege zaterdag. Trainer Jerry Ubink maakt zich zorgen, want hij ziet het regelmatig op dezelfde wijze fout gaan. ,,Het mooie en toch nog vertrouwen wekkende is echter dat er genoeg kwaliteit in deze groep zit. Daar twijfel ik niet aan. Enkel komt het er vooralsnog te weinig uit.” Collega en rechterhand van Jan Wansink, Henk de Cler was vorige week zeer tevreden over met name de tweede helft.,,Enkel vergaten we onszelf te belonen en dat is niet voor het eerst geweest dit seizoen.”

Zwammerdam lijkt de weg omhoog weer gevonden te hebben. Na een bijzondere slotfase trokken de Dammenaren aan het langste eind in de cruciale ontmoeting bij Oegstgeest (3-6) om vervolgens titelkandidaat Kagia op 0-0 te houden. Sterker nog, Damme was de betere ploeg van de twee afgelopen zaterdag en mocht het meest teleurgesteld zijn met de uiteindelijke brilstand. Komende zaterdag kan Zwammerdam afstand nemen van de onderste plekken als het een goed resultaat weet neer te zetten bij Floreant, dat tot noch toe net als Zwammerdam twaalf punten verdiende. Afgelopen zaterdag speelde de equipe van Leen van Steensel met 1-1 gelijk bij DWO. Een van de ploegen waar Damme van kan weglopen is Hazerswoudse Boys. In de derby met Koudekerk delfden de zwartwitten zoals verwacht het onderspit: 1-4. Komende zaterdag wacht een uitduel met WDS, dat op negen punten staat, één punt meer dan H’woudse Boys. Manfred van den Bosch, afgelopen weekend afwezig wegens ziekte, hoopt de ploeg uit Driebruggen de loef af te steken en zo de winterstop in te gaan met een plek boven de streep.

151205_13_VVZ_Kagia_0_0 (Kopie) (Small)

Zondag

2C

Voorschoten ’97 hoopt vooral niet als hekkensluiter de winterstop in te gaan, en heeft daarvoor twee kansen om te ontkomen. Te beginnen met zondag, wanneer de lastige uitwedstrijd bij Wilhelmus op het programma staat. Een speciale wedstrijd voor de Voorschotenaren, die onlangs afscheid namen van Laurens van der Voort als trainer. Twee seizoenen terug namelijk zorgde Wilhelmus er in de persoon van Radenko Nikic voor dat Voorschoten de genadeklap werd toegediend en afdaalden naar de derde klasse. Nikic, die wedstrijd de grote plaaggeest voor de Voorschoten-defensie, keerde vervolgens terug op Adegeest om een terugkeer naar de tweede klasse te bewerkstelligen en staat nu weer tegenover zijn voormalige Voorburgse werkgever. Wilhelmus bivakkeert na de monsterzege van afgelopen weekend bij GSC-ESDO (0-8) op een vijfde plek en zal ook deze keer naar verwachting niet meelijgezind zijn. Voorschoten zal echt het beste in zichzelf naar boven moeten halen om aanspraak te maken op punten.

3A

Meerburg stelde afgelopen weekend al de eerste periode veilig en kan nu ook de titel van winterkampioen gaan dragen. Na de eclatante zege bij MMO (2-6) van afgelopen weekend, wacht nu een thuiswedstrijd tegen laagvlieger Altior. De gasten uit Langeraar startten het seizoen hoopgevend en hebben met aanvaller Mark van der Weijden en controleur Anton den Haan twee zwaargewichten in huis, maar zijn inmiddels ver teruggevallen. Het moet gek lopen wil Meerburg zondag geen drie punten bijschrijven. Waar Altior pas één keer won op vreemde bodem (2-3 bij UDO), verloor Meerburg even zo vaak aan de Rijndijk (2-5 tegen Alphen).

Dorpsgenoot SJZ maakt zich ondertussen op voor de derby in en tegen Stompwijk. De Zoeterwoudenaren revancheerden zich ruimschoots van de afgang bij FC Rijnland (5-1) een week eerder door met dezelfde cijfers ASC een kopje kleiner te maken. Een zege in de voorlaatste wedstrijd voor de winterstop kan SJZ in het spoor houden van de bovenste ploegen en wie weet wat er dan nog in het vat zit voor Rob van den Wijngaard en zijn elftal. Stompwijk, dat tot noch toe acht punten minder in de wacht sleepte dan SJZ, boog dit seizoen al eerder het hoofd voor rivaal SJZ in de derde ronde van de districtsbeker: 1-3.

SAM_8736 (Small) (Medium)

FC Rijnland lijkt zich dit seizoen geen zorgen te hoeven maken wat betreft degradatie. De promovendus weet nu ook slechte wedstrijden naar zich toe te trekken. Bij UDO werd zondag het dankzij aanvallers Boudewijn Kamphues en Danny Kromwijk met 0-2 gewonnen. Komende zondag wacht opnieuw een Oegstgeester ploeg voor het team van Paul Pikaar, als ASC een bezoek aflegt aan de Mors. Rijnland geldt als torenhoog favoriet. Voor eigen publiek wonnen de mannen van Rijnland vrijwel alles, terwijl de jongens van ASC pas één punt buiten Oegstgeest pakte (1-1 bij MMO). Vooral op basis van mentaliteit en wilskracht zou Rijnland ASC de baas moeten kunnen blijven.

Afgelopen weekend moest UDO in de slotfase toezien hoe FC Rijnland de drie punten meenam naar Sportpark de Morsch II (0-2). De zo geplaagde ploeg uit Oegstgeest was niet bij machte om de Leidse defensie te kraken en kreeg zodoende wederom de deksel op de neus. Aankomende zondag krijgt UDO op bezoek bij Graaf Willem II VAC de kans om het kalenderjaar 2015 in stijl af te sluiten en daarmee de concurrentie op de hielen te blijven zitten. Harm Jaap Boerma (17), de topscorer van UDO: ,,Afgaande op de ranglijst ligt het natuurlijk voor de hand dat wij een zware middag gaan krijgen in Wassenaar en dat is ook wat ik verwacht. Het is onze laatste wedstrijd voor de winterstop en we zullen er alles aan doen om de winterstop met een goed gevoel in te gaan. Ook tegen een team dat hoger staat op de ranglijst zullen wij altijd gaan voor het hoogst haalbare en dat zijn de drie punten.’’