Na het inhaalprogramma van vorige week en de tweede ronde van de beker, waar enkel Stompwijk en Meerburg nog tegen elkaar moeten uitkomen, is het komend weekend weer tijd voor een volledig competitieprogramma. Van het duel tussen Teylingen en Meerburg wordt een separate voorbeschouwing gepubliceerd. Alle andere ‘LAV-clubs’ komen in het volgende overzicht aan de beurt in de wekelijkse voorbeschouwing.

Zaterdag

2C

Na een stroeve start heeft UVS haar draai gevonden in de tweede klasse. Nederlagen tegen RCL (2-3) en SEV (2-0) werden opgevolgd door vijf wedstrijden zonder nederlaag. Inmiddels bivakkeren de blauwwitten dan ook op een keurige vierde plek. Bovendien kunnen Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen weer beschikken over Cenny Scheffer. De 22-jarige aanvaller is hersteld van een forse blessure en voorziet UVS van extra aanvallende mogelijkheden. Komende zaterdag treden Scheffer en co voor eigen publiek aan tegen het uit de eerste klasse gedegradeerde HVC ’10. De gasten uit Hoek van Holland hebben het zwaar en zien zichzelf terug op de elfde plek. Verwacht wordt dan ook dat UVS zaterdag favoriet is voor de zege. HVC’10 oefende midweeks nog tegen Forum Sport en dat duel ging met 5-1 verloren. De Hoek van Hollanders verloren uit drie keer en maakte ook nog geen enkel doelpunt. Overigens zou een derde Leidse nederlaag ook kunnen betekenen dat de blauwwitten stevig kunnen wegzakken. De nummer tien heeft maar twee punten minder verzameld immers.

RCL wil weer naar boven kijken na de driepunter die het over de streep trok in het restant van de uitwedstrijd bij VDL (1-5). Vooralsnog doen de Leiderdorpers niet –zoals vorig seizoen wel- mee om de bovenste plekken. Oprukken naar het linkerrijtje kan RCL mogelijk doen als het zaterdag andermaal zegeviert. Op Sportpark de Bloemerd kruisen de pupillen van Stefan Luykx de degens met de christelijke voetbalvereniging Be Fair. De Waddinxveners staan op de zesde plaats op de ranglijst met elf punten uit de eerste zeven wedstrijden. RCL moest dinsdagavond nog haar meerdere erkennen in Hoofdklasser DHC. In het bekertreffen waren de Delftenaren met 4-1 te sterk. Bemoedigend was wel dat de thuisploeg veertig minuten lang van het doel werd gehouden. Daarna brak het verzet. Aanvaller Nick Scheurwater is nog geblesseerd en Ali Barokzay zit nog een schorsing uit.

Voor het eerst dit seizoen hoopt GHC de tweede zege op rij te noteren. De sleutelstedelingen kennen een lastige opstartfase na de degradatie uit de eerste klasse. De meest recente competitiewedstrijd biedt echter perspectief. Op bezoek bij SC Monster liet de equipe van Roberto Escudero zien aansprekende resultaten te kunnen boeken. ,,In elk geval is deze overwinning wellicht de basis voor de ommekeer. We werken er hard genoeg voor”, was Escudero hoopvol na afloop. Op het eigen Sportpark de Vliet kan GHC daad bij het woord voegen als middenmoter DSO op bezoek komt. De Zoetermeerders vormen een bekende tegenstander voor de tricolores. Vorig seizoen was DSO nog een concurrent in de strijd om degradatie op een niveautje hoger. Op eigen veld verloor GHC destijds met 1-4. In Zoetermeer werd het gelijk tussen de ploegen die elkaar zaterdag treffen.

3A

DoCoS kan zaterdag een serieuze aanval doen op de bovenste plekken. De Leidenaren, die steeds beter op elkaar ingespeeld lijken te raken, kijken nu nog tegen een achterstand van drie punten aan op koplopers BSC ’68 en CVC Reeuwijk. Twee ploegen die vorig seizoen nog ontsnapten aan degradatie in dezelfde poule en komende zaterdag tegenover elkaar staan. DoCoS kan dus zaterdag goede zaken doen als het wint bij laagvlieger Rohda ’76. De promovendus baarde opzien door tijdens de seizoensouverture een eclatante 7-1 zege te boeken op bezoek bij Zwammerdam. Daarna zakte Rohda weg en behaalde het enkel nog een punt tegen het zwak begonnen Oegstgeest. DoCoS lijkt de Bodegravers dan ook op een goed moment te treffen. De 9-0 overwinning die de ploeg van Nico van der Salm dinsdagavond bewerkstelligde in de beker op het Haagse WIK lijkt een bevestiging van de goede vorm waarin de Leidenaren steken op weg naar Bodegraven.

Lugdunum had zich op een fraaie gedeelde tweede plek kunnen nestelen maar liet dat na door het inhaalduel met Kagia verliezend af te sluiten. De gehavende ploeg van Jan Wansink kon weinig tegenover de Kagiaanse treffer van Timo Sluymer stellen en moet daardoor genoegen nemen met de vijfde plek voorlopig. Ook geen verkeerde tussenbalans na zeven wedstrijden, voor een club die vorig seizoen via de nacompetitie promotie afdwong. Dat het mentaal wel goed zit bij de Kikkers bewees de bekerclash met Graaf Willem Vac II van dinsdagavond. Na een flinke uitputtingsslag bereikten Lugdunum ten koste van de goed presterende Wassenaarders in de zondag derde klasse de volgende ronde van de districtsbeker door de penaltyserie beter af te werken dan Graaf Willem. Komende zaterdag moet blijken of het drukke speelschema de Leidenaren niet de kop kost op bezoek bij het uit de eerste klasse afgedaalde DWO. De Zoetermeerders hebben evenveel punten als Lugdunum (11), maar beschikken over een beduidend minder doelsaldo (-3 ten opzichte van +4).

Zowel Kagia als Hazerswoudse Boys vond afgelopen week haar Waterloo in de tweede ronde van de districtsbeker. Voordeel daarvan is dat het vizier van beide ploegen volledig op de competitie gericht kan worden. Terwijl Hazerswoudse Boys een poging wil wagen afstand te nemen van de onderste plekken, mikt Kagia zaterdag in Hazerswoude op aansluiting bij de kopgroep in 3A. Trainer van de thuisploeg Manfred van den Bosch zag zijn ploeg in de beker bij FC Vlotbrug nog wel op voorsprong komen, maar uiteindelijk met 3-1 de boot ingaan. Ook Kagia kwam op voorsprong, maar liep uiteindelijk tegen een geflatteerde 7-2 nederlaag aan in het Zeeuwse Oude-Tonge. Voor de confrontatie van zaterdag wees Van den Bosch Kagia al aan als favoriet voor de zege. Wellicht kan de underdogrol de ook al jonge thuisploeg helpen vrijuit te voetballen om zo onverwacht toe te slaan.

Of het lek boven is, zal allicht zaterdag moeten blijken. Feit is wel dat Oegstgeest vorige week zaterdag de eerste competitiezege mocht noteren. Dankzij het overschakelen van 4-3-3 naar 4-4-2, zoals Ubink in het verleden succesvol deed bij Kagia, behaalde de Oegstgeestenaren een fraaie 4-1 winstpartij op DWO. Daarmee droeg VVO de rode lantaarn over aan Zwammerdam en klom het naar de twaalfde plek. Zaterdag zullen de geelhemden moeten bewijzen dat de zege op DWO geen incident was, als het op bezoek gaat bij WDS. Bij een eventuele zege komt Oegstgeest op gelijke hoogte met de Driebruggenaren en verschaft het zich lucht. De verrassende overwinning op DWO kreeg overigens geen vervolg in de tweede ronde van de districtsbeker, waarin het met 4-3 ten onder ging tegen Excelsior ’20 uit Schiedam.

Zwammerdam wacht nog altijd op haar eerste zege in de competitie. Tot noch toe heeft de dorpsvereniging meer succes in de districtsbeker, waarin het afgelopen zaterdag na penalty’s Perkouw uitschakelde. Na afloop gaf trainer Rob de Lange ten overstaan van RTV Lokaal aan misschien wel ‘te veel te verwachten’ van zijn jonge ploeg. Neemt niet weg dat Damme de punten keihard nodig heeft als het niet wil afdalen naar de kelder van het amateurvoetbal. Zaterdag reist een andere laagvlieger af naar Zwammerdam; promovendus NSV ’46. De Noordenaren schraapten zeven punten bijeen en staan twee plekken boven Zwammerdam. De belangen mogen duidelijk zijn.

 

Zondag

2C

De opluchting was groot bij Voorschoten ’97 na de laatst gespeelde competitiewedstijd tegen FC Lisse. Centrale verdediger Bryan Hilders, opgeklommen van barman tot vast gezicht in de formatie van Laurens van der Voort, had voor de enige treffer van de wedstrijd getekend en daarmee voor de eerste zege van de Adegeestbewoners gezorgd. Een resultaat dat moeilijk te evenaren zal zijn als Voorschoten zondag op bezoek gaat bij het nog ongeslagen Laakkwartier. De Haagse ploeg won vier maal en deelde twee keer de punten met de opponent. Er zal dan ook weinig twijfel bestaan over wie als favoriet geldt om zondag een nieuwe zege bij te schrijven.

3A

SJZ won dinsdagavond in de districtsbeker met 3-1 van Excelsior R. en poetste daarmee andermaal een achterstand weg. Twee dagen eerder begon hekkensluiter Bernardus nog hoopvol aan het duel met SJZ door op een 2-0 voorsprong te komen, maar uiteindelijk etaleerde SJZ andermaal haar klasse en boog het de achterstand om naar een 6-3 overwinning. Een week eerder nog wist de ploeg van Rob van den Wijngaard een punt uit het vuur te slepen door een 2-0 achterstand om te zetten in een 2-2 remise bij het altijd lastige WVC. Komende zondag kan SJZ de aanval op de bovenste plekken voortzetten als het een goed resultaat weet te boeken bij Altior. De gastheren uit Langeraar leunen met name op de grillen van de week-in-week-uit excellerende aanvaller Mark van der Weijden en de solide controleur Anton den Haan, die afgelopen zomer terugkeerde op het oude nest na een avontuur bij Hoofdklasser Noordwijk. SJZ kan bij de huidige nummer elf eventueel alweer de vijfde zege van het seizoen noteren.

Een cruciale wedstrijd staat zondag op het programma voor UDO. Voor eigen publiek wil de piepjonge ploeg van Erik van Manen de eerste zege van het seizoen bemachtigen. Zondag moet dat gebeuren tegen Nicolaas Boys, dat het eveneens lastig heeft. De Nieuwveners behaalden afgelopen zondag nog wel knap een punt op bezoek bij titelkandidaat Graaf Willem Vac II (0-0). UDO tankte op haar beurt enigszins vertrouwen door met de O23-ploeg buurman Oegstgeest ruimschoots te verslaan: 4-1. Net als vorig seizoen komen de geelzwarten weer moeilijk tot scoren (acht keer in zeven wedstrijden), maar bij de opponent van zondag is de productie al helemaal schrijnend. Het elftal van Ludo Pistorius wist pas drie keer het net te vinden. Een doelpuntrijke middag lijkt zondag op de Voscuyl dan ook niet voor de hand te liggen.

FC Rijnland kreeg in het bekertoernooi een pak op de broek van de zaterdagtak van TAC’90 (1-6), maar of men daar in de Morsch lang van wakker ligt valt te betwijfelen. De Leidse ploeg wil vooral goed mee komen als promovendus in de derde klasse. Tot nu toe lukt dat vrij aardig, maar de formatie van Paul Pikaar heeft nog geen surplus aan punten in de wacht gesleept. Momenteel staat de teller op 1 uit 1 en dat staat gelijk aan een negende plaats. Komende zondag wacht de zware kluif tegen avv Alphen dat mee gaat in de kopgroep. Dit mede door recente zeges op Meerburg en Altior. De Alphenaren werden overigens eveneens uitgeschakeld in het bekertoernooi. Charlois was na strafschoppen de betere.  Op het eigen complex vergaarde avv Alphen negen punten uit vier tot nu toe, terwijl FC Rijnland drie keer puntloos huiswaarts keerde na een uitwedstrijd.