Gaan er zaterdag clubs voor Sinterklaas spelen en de zege weggeven? Dat ligt natuurlijk niet in de lijn der verwachtingen. Elk punt tot aan de winterstop is meegenomen en moet juist straks een goed gevoel geven bij de kerstboom. In de meeste klassen staat het voorlaatste programma voor de deur alvorens de rust even wederkeert. Een wekelijks rondje langs de velden in de voorbeschouwing van in dit geval de tweede en derde klasse.

Zaterdag

2C

Ook voor LYRA bleek UVS afgelopen zaterdag een uiterst taaie opponent. De gastheren uit De Lier kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar zagen UVS even zo vaak langszij komen. LYRA mocht zich zelfs uiteindelijk de gelukkigste van de twee noemen, want na de 2-2 van Cenny Scheffer vlak voor tijd waren de Leidenaren nog dichtbij de winnende 2-3, maar zover kwam het niet. Door het gelijkspel van afgelopen weekend zag UVS de bovenste twee ploegen, Westlandia en SVC’08, verder uitlopen. Ondertussen voeren de blauwwitten wel de ranglijst aan in de tweede periode, samen met DSO. Komende zaterdag verdedigt de ploeg van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen die positie als regiogenoot TAVV afreist naar de Kikkerpolder. De Ter Aarders bivakkeren in de middenmoot, maar dat zegt in 2C niet veel. De onderlinge verschillen zijn minimaal en dat zal ook UVS in het achterhoofd houden tijdens de confrontatie van komende zaterdagmiddag. Het blauw en wit van Niels Slottje won afgelopen zaterdag gedecideerd van VDL. UVS liet in de eigen Kikkerpolder al acht punten liggen.

Het is nog steeds onduidelijk hoe de kracht van UVS in 2C moet worden ingeschaald. Naar boven kijken of toch blij zijn met huidige positie?
Het is nog steeds onduidelijk hoe de kracht van UVS in 2C moet worden ingeschaald. Naar boven kijken of toch blij zijn met huidige positie?

,,Wij hoeven met dit team echt geen degradatievoetbal te spelen. In dat opzicht is het wel van belang om Be Fair volgende week te pakken en goed af te sluiten bij TAVV. Want als we ook van die twee ploegen verliezen, wordt het er niet eenvoudiger op”, was de logische conclusie van Michael Verhoef na de kansloze nederlaag van GHC afgelopen weekend bij KMD. De sluitpost van de Leidenaren weet wat er op het spel staat zaterdag voor eigen publiek tegen Be Fair dat eindelijk weer een puntje pakte tegen SC Monster na vier nederlagen op rij. Voor GHC betekent het duel met de Waddinxveners, die drie punten meer verzamelden dan de tricolores, de derde ‘cruciale’ pot op rij. De eerste van de drie won GHC wel, thuis tegen HVC; 3-2. Voor trainer Roberto Escudero blijft het puzzelen. Afgelopen zaterdag werd er niet enkel verloren, maar stapelden ook de kaarten zich op en dienden zich andermaal schorsingen aan.

Van RCL-SVC’08 werd reeds een uitgebreide voorbeschouwing geplaatst. Vooralsnog terug te vinden onder het kopje Actueel of anders op de clubpage van de Leiderdorpers.

3A

De DoCoS-trein blijft onverminderd doordenderen, want ook DWO moest er afgelopen weekend aan geloven. De uit de tweede klasse afkomstige Zoetermeerders zagen toe hoe de ambitieuze Leidenaren in de blessuretijd van de eerste helft tot twee keer toe het net lieten bollen. Eerst was het Chris van Empel met zijn negende van het seizoen via een rebound en vervolgens middenvelder Erik van der Pot met een afstandsschot in de bovenhoek. Komende zaterdag moet WDS het volgende slachtoffer worden van de dadendrang van de witroden. DoCoS koestert niet bepaald warme herinneringen aan de ontmoeting van vorig seizoen in Driebruggen. Destijds raakten een aantal spelers al voor de wedstrijd verdwaald in het Groene Hart om vervolgens een 3-1 nederlaag te moeten slikken. Thuis verloor de equipe van Nico van der Salm eveneens. Een vergelijkbaar scenario lijkt niet voor de hand te liggen, want WDS lijkt er in tegenstelling tot DoCoS niet op vooruitgegaan ten opzichte van vorig seizoen. De dorpelingen bivakkeren in de onderste regionen van 3A en bogen afgelopen weekend nog ruimschoots voor Koudekerk: 6-2.

Dankzij een treffer van Dirk-Jan Ligtenberg net voor rust belandde Kagia tegen koploper af BSC ’68 in een zetel waar het niet meer uitkwam. Rens Lamboo en Alain van Kesteren zorgden ervoor dat de score uiteindelijk opliep tot de 3-0 die na afloop van het treffen van afgelopen zaterdag op het scorebord prijkte. Kagia hielp daarmee niet alleen zichzelf, maar ook Koudekerk en DoCoS een handje. Alle drie de clubs kwamen door de eerste nederlaag die BSC toegebracht werd prompt op de eerste plek terecht. ,,Anderen hebben als doelstelling om kampioen te worden. Daar zijn wij niet mee bezig”, haalde trainer Anton Wijsman de druk bij zijn ploeg weg na afloop. Wellicht dat zijn jonge ploeg vanuit een underdogspositie het best opereert, al zal die rol komende zaterdag eerder weggelegd zijn voor opponent Zwammerdam. De Dammenaren wonnen voor het eerst dit seizoen op vreemde bodem, en hoe. Oegstgeest werd in een knotsgekke slotfase met 3-6 opzij gezet. Daarbij kan de ploeg van Rob de Lange in aanloop naar de wedstrijd van zaterdag hoop putten uit de confrontatie van vorig seizoen aan de Spoorlaan, toen het Kagia met 4-1 kansloos liet.

Lugdunum maakt zich op voor een cruciale pot voetbal. Aan- of afhaken lijkt meer dan ooit in 3A dit seizoen van toepassing. De ploeg van Henk de Cler gaat namelijk op bezoek bij BSC ’68, dat afgelopen weekend van haar troon werd gestoten door Kagia. Dat terwijl Lugdunum zelf wel prima zaken deed door kinderlijk eenvoudig laagvlieger NSV van zich af te schudden (6-0). BSC zal moeten aantonen dat het ook met nederlagen om kan gaan in sowieso een lastige fase. De Benthuizenaren wacht namelijk in de laatste wedstrijd voor de winterstop volgende week ook nog een confrontatie met een van de andere best presterende clubs uit 3A: Koudekerk. Lugdunum wil zaterdag in ieder geval niet verliezen, dan kan het gat met de kopgroep namelijk oplopen tot een voor de winterstop onoverbrugbaar aantal punten; 6.

Na een uur spelen kwam Hazerswoudse Boys door Leo de Ruiter, op aangeven van Justin Meijer, afgelopen weekend op voorsprong in de degradatiekraker bij mede-promovendus Rohda ’76. Lang kon het elftal van Manfred van den Bosch niet genieten van de openingstreffer want vijf minuten later trokken de Bodegravers de stand gelijk vanuit een dode spelsituatie. Zo kon Van den Bosch een derde zege nog niet doorstrepen op zijn verlanglijstje voor Sinterklaas. Wellicht dat de goedheiligman op zijn eigen verjaardag de Hazerswoudenaren gunstiger gezind is, maar dan lijkt er wel heel wat te moeten gebeuren. De zwartwitten maken zich namelijk op voor de derby met titelpretendent Koudekerk, een op het oog kansloze missie. In een regelrechte derby of burenruzie desgewenst weet je het echter nooit..

Ondertussen pakken steeds donker wordende wolken zich samen boven de Voscuyl, waar Oegstgeest dit seizoen pas één keer wist te winnen. Uit lukte zegevieren überhaupt nog niet. Zaterdag moet het dan eindelijk gebeuren, als de gang naar Noorden gemaakt wordt. Daar wacht mede-hekkensluiter NSV ’46. Een nederlaag zou betekenen dat de equipe van Jerry Ubink de rode lantaarn zelfstandig voor de kiezen krijgt. Vooral de defensie van de Oegstgeestenaren is dit seizoen zo lek als een mandje, bleek ook afgelopen zaterdag toen het zes doelpunten moest slikken tegen Zwammerdam (3-6). Ook de laatste linies bij tegenstander NSV toont zich niet waterdicht en daarom is het aan jongens als Joep Zenden en Roy Elkerbout om zich als mannen te tonen en Oegstgeest uit het dal te trekken in de aankomende degradatiekraker.

Ruben Reus vergat te scoren tegen Zwammerdam in de eerste helft. In het slotkwartier van de tweede helft ging het compleet mis met de ploeg van Jerry Ubink.
Ruben Reus vergat te scoren tegen Zwammerdam in de eerste helft. In het slotkwartier van de tweede helft ging het compleet mis met de ploeg van Jerry Ubink.

 

Zondag

3A

Gehinderd door een forse najaarswind kwam Meerburg tegen subtopper WVC niet verder dan een 2-2 gelijkspel. De koploper leed daarmee voor de derde keer puntenverlies, maar kon zich dat ruimschoots permitteren. Liever zal Ron de Roode echter weer de draad oppakken als het zondag op bezoek gaat bij degradatiekandidaat MMO. De Hoogmaders lijken een maatje te klein voor de buren uit Zoeterwoude-Rijndijk, hoewel Meerburg in de onderlinge confrontaties vorig seizoen nog twee keer lelijk tegen de lamp liep. Terwijl de witzwarten zondag opgaan voor de tiende zege van het seizoen, vindt elders de ontmoeting plaats tussen de nummers twee en drie, Teylingen en Alphen. Het kan dus een mooi weekend worden voor alles wat Meerburg een warm hart toedraagt.

SJZ kende een uitstekende seizoenstart en overtrof vele verwachtingen met 21 punten uit de eerste tien wedstrijden. De opmars werd echter een halt toegeroepen door Graaf Willem Vac II (1-3), ook al was Van den Wijngaard over het spel van zijn selectie zeer te spreken. Een week later was dat wel anders, toen SJZ afgelopen weekend heel diep boog voor FC Rijnland; 5-1. De Zoeterwoudenaren vertoonden trekjes die het de afgelopen seizoenen vaak parten speelden. Komende zondag hoopt SJZ zich op te richten als het eigenlijk gedegradeerde ASC op bezoek komt. Vorig seizoen rekende Sint Jan tot twee keer toe vrij eenvoudig af met de Oegstgeestenaren: 3-0 en 0-2.

Geleidelijk aan een vertrouwd beeld: juichende Rijnlanders..
Geleidelijk aan een vertrouwd beeld: juichende Rijnlanders..

In de kelder van 3A viel er eindelijk wat te juichen voor UDO. Treffers van talent Harm-Jaap Boerma en middenvelder Rick Koeckhoven deden Bernardus, ondanks een aansluitingstreffer vanaf de strafschopstip, de das om. De meeste eer ging echter uit naar verdediger Nick Bakker, die plotseling onder de lat moest acteren nadat doelman Michael van Nijnatten rood kreeg en trainer Van Manen al zijn kruit wat betreft wissels reeds had verschoten. Bakker hield UDO op de been en zorgde er daarmee voor dat de rode lantaarn achterbleef in Hazerswoude. Komende zondag hoopt UDO uiteraard door te pakken, als FC Rijnland op bezoek komt op de Voscuyl. Eenvoudig zal dat echter niet worden, want de Leidse ploeg steekt in beste vorm. Met vechtlust en de wil om voor elkaar te werken kan je een heel eind komen, zo toont de ploeg van Paul Pikaar dit seizoen keer op keer aan. Afgelopen seizoen promoveerde Rijnland in de nacompetitie nog ten koste van UDO, dat uiteindelijk het avontuur in 3A verlengde door het Haagse Toofan te passeren.

 

Van Voorschoten’97 (z0) volgt in 2C nog een separate voorbeschouwing!!