Gaat RCL de lakens weer uitdelen of wordt het een plaats in de wachtkamer van de tweede klasse? Wat levert een Leids onderonsje op tussen twee degradatiekandidaten en gaat UVS meedoen om de titel of (voorlopig) afhaken? Moet SJZ op zondag weer gaan billen knijpen in het restant van het seizoen? Wint GOL Sport weer eens of komt de gevarenzone nader? En zo zijn er nog veel meer vragen. Hopelijk komen er zaterdag en zondag antwoorden en geen strepen door wedstrijden. Een wekelijks rondje langs de velden in de voorbeschouwing van de week.

Zaterdag

2C:

In 2C staat een heuse kraker op het programma. RCL moet zaterdag alles uit de kast trekken om in de race te blijven voor het kampioenschap. Met vier punten achterstand en een wedstrijd minder gespeeld is het zaak voor de Leiderdorpers dat er zaterdag op bezoek bij de lijstaanvoerder, BVCB, in ieder geval niet verloren wordt. Terwijl RCL in januari überhaupt geen competitieduels afwerkte, slaagde opponent BVCB in de enige wedstrijd die het speelde in de eerste maand van 2015 te doen wat RCL in het laatste duel voor de winterstop verzuimde: laagvlieger Die Haghe kloppen. Om aanspraak te maken op de titel weet de ploeg van Ben Kottenhagen wat het zaterdag te doen staat: winnen. Dat lukte eerder op de Bloemerd dit seizoen, toentertijd werd het 2-1 voor de roodwitten. Vorig seizoen stonden de ploegen tegenover elkaar in de eerste klasse. Destijds ging de thuisploeg met een 1-0 zege aan de haal in Bergschenhoek. De Leiderdorpers oefenden j.l. zaterdag en wonnen van Lugdunum met 4-1. Tommy Sinteur (2), Nick van Bemmel en Jonas Farih scoorden.

3A:

UVS staat zaterdag voor de cruciale, en tegelijkertijd aartsmoeilijke uitwedstrijd bij Koudekerk. De gastheren zijn op eigen terrein nagenoeg ongenaakbaar gebleken dit seizoen. Enkel BSC ’68 wist een puntje af te snoepen van de ploeg van Alex Redel. UVS-trainer Arnold Overdijk dichtte per slot van rekening in een eerder stadium tijdens een interview met UVS TV de grootste titelkansen toe aan de Koudekerkers. Desondanks weet Overdijk terzelfdertijd dat zijn ploeg kansrijk is tegen de dorpsclub. Op de Kikkerpolder leed Kouderkerk eerder dit seizoen een van haar twee nederlagen: 2-1. Mocht UVS erin slagen de volle buit weg te kapen op Sportpark Gruttolaan, dan komt het in puntenaantal op gelijke hoogte en blijft het in het spoor van lijstaanvoerder Floreant. De mannen van Redel kwamen dit jaar tot nu toe enkel in actie tegen LSVV’70. Dat treffen leverde een eenvoudige 4-0 zege op.

Kagia en DoCoS zijn doorgaans twee ploegen die elkaar nauwelijks ontlopen. In tegenstelling tot vorig seizoen lijken de Leidenaren deze jaargang iets sterker dan de Lisserbroekers. Tijdens een enerverende pot voetbal delfde Kagia eerder dit seizoen nipt het onderspit. Op Sportpark Morskwartier werd het 4-3 voor het elftal van Nico van der Salm. Daarmee wreekte DoCoS zich voor het duel van vorig seizoen tussen de twee op eigen terrein. Toentertijd had de ploeg onder leiding van Joop Lankhaar genoeg aan een punt om de tweede periodetitel in de wacht te slepen. Middels een treffer van Niels Ganzevles stak Kagia daar echter een stokje voor. Vorig seizoen vormde het treffen tussen Kagia en DoCoS in Lisserbroek een prooi voor de thuisploeg: 4-2. Momenteel bivakkeren beide ploegen in de middenmoot, waarbij DoCoS de beste papieren heeft met vier punten meer dan het equipe van Anton Wijsman.

Ook Zwammerdam schaart zich onder de middenmoters. De ploeg van Rob de Lange treedt zaterdag in eigen huis aan tegen CVC Reeuwijk, dat tot op heden twee punten minder vergaarde dan Damme. Wel wisten de Reeuwijkers in de eerdere confrontatie het volle pond naar zich toe te trekken. Op negen kilometer van het eigen sportpark verloren De Lange en zijn mannen nipt: 1-0. Dat beide ploegen elkaar weinig ontlopen valt ook af te lezen aan het doelsaldo. Zowel Zwammerdam als CVC Reeuwijk scoorde 26 maal, enkel capituleerde de goalie van CVC (26 keer) eenmaal vaker dan Wouter van Valen (25). Een spannende strijd dus zaterdag op Sportpark Zwammerdam.

Oegstgeest hoopt zaterdag de competitie weer te kunnen hervatten, thuis tegen WDS. Het eigen publiek is dit seizoen nog niet bepaald verwend  op Sportpark de Voscuyl; de VV wacht nog altijd op haar eerste thuisoverwinning. Het keurkorps van Jerry Ubink weet dat het een taaie tegenstander treft in WDS om aan die negatieve serie te ontkomen. De Driebruggenaren wonnen dit seizoen immers vaker dan dat het verloor en bevindt zich in het linkerrijtje van 3A. Hoop kan Oegstgeest echter putten uit het voorgaande resultaat op vreemde bodem (2-2) en het feit dat WDS achterin kwetsbaar blijkt (al 31 tegentreffers). De geelhemden snakken naar punten en kunnen allicht met een frisse start een positieve draai geven aan de tweede seizoenshelft. Quick Boys 2 werd zaterdag tijdens het sparren met 2-1 geklopt, een voorbode?

Een duel in de kelder van 3A tekent zich zaterdag af op Sportpark Noord, waar Roodenburg en LSVV ’70 de degens kruisen. Een onvervalste Leidse derby tussen twee ploegen die een moord zouden plegen voor een zege. Iets wat LSVV dit seizoen überhaupt ontbeert. Roodenburg slaagde erin DoCoS de baas te blijven (3-2), maar kon verder louter drie punten bijschrijven uit gelijke spelen. In de heenwedstrijd op de Kikkerpolder eindige het treffen tussen de twee onbeslist: 2-2. Voor LSVV is het duel van aankomende zaterdag misschien nog wel het meest cruciaal, wil het van dit seizoen nog iets proberen te maken. Bij een nederlaag wordt het gat minimaal vijf punten onderin met een wedstrijd meer in de benen.

Zondag

3A:

Voorschoten ’97 zag afgelopen zondag een sterke reeks van vijf overwinningen op rij stranden door een kolossale nederlaag op bezoek bij Hillegom. Tegen de ongenaakbare koploper in 3A werd het maar liefst 8-1. De ploeg van scheidend trainer Mo Bougrine heeft nog een kleine kans op de tweede periode, maar is daarbij afhankelijk van de concurrentie. Zelf moet de geroutineerde ploeg zondag afrekenen met het flink jongere SJZ. Het onervaren, maar daarom niet minder getalenteerde SJZ wist zondag jongstleden andermaal een wedstrijd niet naar haar hand te zetten en capituleerde daarom in eigen huis tegen Nicolaas Boys; 1-2. De voorgaande ontmoeting tussen de twee dit seizoen was er een waar nog lang over werd nagepraat in beide kampen. Bij SJZ omdat het een 2-0 voorsprong verkwanselde, en aan Voorschotense zijde vanwege het feit dat het zichzelf eigenlijk nog tekort deed met de uiteindelijke 2-2 die na afloop op het scorebord prijkte. Spektakel lijkt op voorhand een garantie als aanwezig ingrediënt komende zondag op Adegeest. Beide ploegen speelden vijftien wedstrijden waarin 69 goals vielen. Een fraai gemiddelde van 4,7 doelpunten per wedstrijd.

Zowel GOL Sport als Meerburg beleefde zondag een pijnlijke middag. Terwijl GOL hard onderuit ging op bezoek bij Alkmania (5-0), verloor Meerburg in eigen huis niet alleen drie punten tegen DOSR (0-2), maar ook de aansluiting met de ploegen bovenin. Voor beide ploegen geldt de ontmoeting tussen de twee van komende zondag aan de Boshuizerkade dus als mogelijkheid om zich te revancheren. Ondanks dat het verschil op de ranglijst slechts één plek is, bedraagt het verschil in punten zeven in het voordeel van de Zoeterwoudenaren. Daarbij moet gezegd dat GOL twee wedstrijden minder in de benen heeft en een punt in mindering kreeg toebedeeld. Groot zullen de verschillen tussen de twee elftallen dus niet bedragen. Al valt dat niet af te lezen aan het resultaat uit de voorgaande ontmoeting. Toen was Meerburg met maar liefst 5-1 te sterk voor de Leidse opponent. Goed nieuws voor de kade-ploeg: sterkhouder Mo Achahbar is er weer bij. Hij trouwde recent en moest Alkmania-uit daarom missen. Liefde gaat nu eenmaal voor punten.