Voor een aantal regioclubs staat er nog een belangrijke speelronde op het menu. Hier en daar met hoop, maar elders ook met meer vrees. Weer andere clubs kunnen na komend weekeinde op zeker met vakantie of al volop bezig zijn met het komende seizoen. Een laatste ronde langs de velden ofwel de voorbeschouwing op speelronde 26.

 

TWEEDE KLASSE ZATERDAG
Voor RCL zit het seizoen na dit weekend erop. De Leiderdorpers staan nu vierde, kunnen zelfs nog als derde eindigen, maar genoeg voor een nacompetitieticket zal ook dat niet zijn. SVC ’08 en VDL nemen deel aan het toetje, samen met Vitesse Delft of BVCB. Een van die twee ploegen wordt dit weekend kampioen, waarbij eerstgenoemde de beste papieren heeft. In de thuiswedstrijd tegen Westlandia neemt RCL afscheid van trainer Ben Kottenhagen, die bezig is aan zijn tweede seizoen op de Bloemerd en komende jaargang een sabbatical neemt. Vorig seizoen kon hij degradatie uit de eerste klasse niet voorkomen en nu de doelstelling om het verloren terrein meteen weer goed te maken mislukt is, kan wederom gesproken worden van een mislukt seizoen. Daarin was de start nog veelbelovend, maar gaandeweg bleken de roodwitten toch niet constant genoeg om echt mee te doen om het kampioenschap, hoewel dat eigenlijk voor geen enkele ploeg in 2C gold. Al kon RCL nog wel verzachtende omstandigheden aanvoeren. Zo leed de club onder een blessuregolf en moest het in de cruciale fase onder meer topscorer Thom Wijnalda missen. Komende zomer neemt Stefan Luykx, die nu nog de dames van Ter Leede onder zijn hoede heeft, het stokje van Kottenhagen over.
DERDE KLASSE ZATERDAG
In 3A dreigt voor Roodenburg zaterdag de trieste aftocht naar de kelder van het amateurvoetbal. De nederlaag bij SEV, dat daardoor het kampioenschap opeiste, was ingecalculeerd. Het bericht dat concurrent Gouda met 3-1 gewonnen had van Oegstgeest sloeg echter in als een bom. De mannen van Patrick Heijmans zullen het afsluitende treffen van het al uitgespeelde Kagia moeten winnen en kunnen vervolgens alleen maar hopen op een misstap van de Goudenaren, die op bezoek gaan bij het hooggeplaatste Koudekerk. Die ploeg heeft het vizier echter al volledig gericht op de nacompetitie (om promotie) en zal geen risico nemen met spelers die op scherp staan of pijntjes hebben. Het is dan voor Heijmans en consorten dan ook te hopen dat Koudekerk zijn sportieve plicht zal vervullen. Overigens kan het ook nog zo zijn dat Roodenburg en Gouda – indien de Leidenaars gelijk spelen en de Goudenaren verliezen – gelijk eindigen. In dat geval zal een beslissingswedstrijd op neutraal terrein moeten bepalen wie rechtstreeks degradeert en wie het vege lijf via een verlenging van het seizoen moet zien te redden.
Die ontsnappingsroute lijkt ook Oegstgeest te moeten volgen. Het elftal van Jerry Ubink leek weken terug al veilig, maar de van Kagia overgekomen trainer was er al niet gerust op. Terecht, zo bleek. Na een dramatische serie vinden de Oegstgeestenaren zichzelf ineens terug op de elfde plek, een p/d-plaats. Alleen een Houdini-act kan er nog voor zorgen dat de geelroden zich op de slotdag alsnog veilig spelen. BSC ’68 heeft immers een voorsprong van drie punten en bovendien een marge van zeven doelpunten (bij p/d-plaatsen is het doelsaldo leidend, red.). Er zal dus op de eigen Voscuyl gewonnen moeten worden van de kersverse kampioen, SEV, en bovendien dient UVS een handje te helpen door de Benthuizenaren te verslaan, en als het even kan nog met ruime cijfers ook. Ook het elftal van trainersduo Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk zal echter al verder vooruitkijken, naar de reeks wedstrijden die moet leiden tot promotie naar de tweede klasse. UVS treft daarin eerst de nummer elf van 2C. Voor die plek komen Monster, Soccer Boys, Westlandia en MVV ’27 nog in aanmerking.
LSVV ’70 speelt dit weekend sowieso zijn voorlopig laatste wedstrijd als derdeklasser. De Leidse studenten staan al het gehele seizoen stijf onderaan, zijn al lang en breed gedegradeerd en zijn zelfs nog altijd verstoken van een overwinning. Vijf keer werden de punten gedeeld, liefst twintig maal trok de ploeg van Freek Jansen aan het kortste eind. Wellicht dat tegen Floreant toch nog de eerste en enige seizoenszege geboekt worden.
Middenmotor Zwammerdam sluit het seizoen af tegen WDS. Inzet is mogelijk nog een plaats in de top-5. Als de ploeg van Rob de Lange – nu zevende – de bezoekers uit Driebruggen verslaat, gaat het die ploeg op de ranglijst alvast voorbij. Bij een (halve) misstap van Kagia wordt ook die club nog eens gepasseerd.
Ook voor nummer acht Docos staat er slechts nog positieverbetering op het spel. CVC Reeuwijk doet zaterdag dienst als gastheer voor de Leidenaars.

 

DERDE KLASSE ZONDAG
Met een monsterzege op GOL Sport nam Voorschoten ’97 een voorschot op winst van de derde periode. Met de 1-9 overwinning profiteerde de ploeg van Mo Bougrine optimaal van de verliesbeurt van concurrent Alkmania, dat niet opgewassen bleek tegen kampioen SV Hillegom (1-4). Door die resultaten verdedigen de groengelen niet alleen een voorsprong van drie punten maar tevens een marge van acht goals. Het moet dus wel heel raar lopen, wil het op de slotdag van het reguliere seizoen nog misgaan voor de Voorschotenaren. Niettemin doen Bougrine en de zijnen er verstandig aan het zekere voor het onzekere te nemen door op Adegeest in ieder geval niet te verliezen van MMO, waarvoor Richard Bakker zijn laatste wedstrijd speelt. De aanvaller komt komend seizoen uit voor de zaterdagtak van Voorschoten ’97.
Voor GOL Sport lijkt handhaving na de mokerslag een utopie. Het elftal van Anouar Hamdi staat inmiddels laatste en is – zelfs bij winst bij runner-up Teylingen – afhankelijk van de resultaten op andere velden. Een goed resultaat in Sassenheim zal echter al een hele opgave worden, gezien de personele problemen waarmee de interim-trainer al weken kampt. ,,Eerlijk gezegd ben ik al met volgend seizoen bezig’’, bekende Hamdi na de deceptie van afgelopen zondag. In de vierde klasse gaat GOL Sport bouwen aan een nieuw elftal, met jongens uit de eigen omgeving.
Ook SJZ zal nog alle zeilen bij moeten zetten om zich te verzekeren van een nieuw seizoen in de derde klasse. Door de 3-2 nederlaag in de ‘burenruzie’ met Meerburg, waarin de bezoekers nota bene 75 minuten lang met een man meer speelde na een vroege, zwaar overtrokken, rode kaart voor Rijndijker Levi Paulides (schorsing ook slechts 1 duel), is UDO in punten op gelijke hoogte gekomen met het team van Rob van den Wijngaard. De Zoeterwoudenaren hebben echter nog wel een beduidend beter doelsaldo en dus zal een overwinning op het al uitbuikende Van Nispen volstaan voor lijfsbehoud, ongeacht wat de Oegstgeestenaren doen.
Die ontvangen, saillant genoeg, Meerburg. Na de klap die de ploeg van Ron de Roode de dorpsgenoot uitdeelde in het onderlinge treffen, zouden de witzwarten SJZ nu dus opnieuw een slechte dienst kunnen bewijzen. Hoewel er voor Meerburg niets meer op het spel staat, leidt echter geen twijfel dat Meerburg er alles aan zal doen om de rivaal erin te houden, mocht die dat op eigen kracht niet kunnen klaarspelen. Al is het alleen maar omdat er dan komend seizoen weer twee keer een voetbalfeest op het programma staat. Zo trok de derby afgelopen zondag liefst 500 toeschouwers naar het Hans Ecklplein.