Blijft UVS behoren tot het kwartet aan kanshebbers voor de titel? Is de lift door Oegstgeest naar boven definitief gevonden? Gaat het doek al vroegtijdig vallen voor LSVV’70 en Roodenburg? Speelt SJZ zich binnen enkele weken in (voorlopige) veiligheid? Krijgt Voorschoten’97 een tik van het slechte nieuws van het bondsbureau? En zo zijn er nog wel meer vragen. Een wekelijks rondje langs de velden, waar het alsmaar spannender wordt!
Zaterdag

3A
UVS maakte afgelopen weekend geen fout bij laagvlieger Roodenburg (1-3) en zag twee andere concurrenten bovenin wel falen. Terwijl Koudekerk van een koude kermis terugkwam tegen Zwammerdam (1-2), ging Floreant ongenadig hard onderuit bij de andere en laatste concurrent om de bovenste plekken; SEV (6-2). Het blijft kortom ongemeen spannend in de strijd om het kampioenschap. UVS bezet momenteel de vierde plaats en mag daarom geen steken laten vallen. Het gat met de ploegen onder de top vier is enorm. Dat blijkt ook wel als komende zaterdag Kagia een bezoek brengt aan de Kikkerpolder. Kagia staat na de 4-2 overwinning op BSC ’68 van afgelopen weekend op de vijfde plek, met tien punten achterstand op UVS. Tijdens het voorgaande treffen in Lisserbroek hielden UVS en Kagia elkaar nog in evenwicht: 1-1. Even terug in de tijd. ,,Ik vind dit een terechte uitslag. Weliswaar hebben we vooral na rust meer initiatief getoond, maar we creëerden te weinig kansen via ons overwicht. Deze tegenstander staat zeker te laag op de ranglijst”, zo meende Hans van Leeuwen destijds. De Lisserbroekers kwamen ruim tien minuten voor tijd op voorsprong via Niels Ganzevles, waarna UVS vol op de aanval moest gaan spelen. Dat leverde rap nog wel de gelijkmaker op van Bart Jan Neuteboom via een kopbal, maar in de extra tijd kwam Kagia nog in de buurt van de winnende treffer. Kagia-trainer Anton Wijsman: ,,Op basis van de mogelijkheden en kansen zat er misschien nog wat meer in voor ons, maar de manier van spelen van onze kant is mij lange tijd goed bevallen. Gezien de resultaten van UVS eerder, mogen we niet ontevreden zijn met de ontwikkeling bij Kagia”, zo meende de trainer na de eerste confrontatie.

 
DoCoS lijkt het even kwijt na de winterstop en wist ook afgelopen weekend tegen WDS het tij niet te keren. De Driebruggenaren trokken na een doelpuntloze eerste helft aan het langste eind in het tweede bestek: 2-3. Nico van der Salm en zijn ploeg hopen zaterdag uit het dalletje te kruipen in Benthuizen, waar BSC ’68 de uitdager is. DoCoS, dat onlangs twee spelers (https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2015/zaterdag/2en3deklasse/docos-pikt-tweetal-op-bij-udo/) hun jawoord zag geven als versterkingen voor volgend seizoen, voegt daar mogelijk nog een derde aan toe. Michael van Voorthuijzen, vleugelverdediger van GHC, zou welwillend aankijken tegen een terugkeer naar de Mors. Voorlopig is het echter vooral zaak voor DoCoS om dit seizoen tot een goed einde te brengen. Eind oktober versloeg de Leidse ploeg op eigen terrein BSC nog vrij eenvoudig. Een knap staaltje veerkracht zorgden voor de uiteindelijke 4-1 uitslag. Namens DoCoS waren Chris van Empel (2x), Mitchell Klein en Rico Bouwmans trefzeker.

Vallende spelers bij DoCoS- WDS afgelopen zaterdag, de ploeg uit Driebruggen krabbelde eerder op..
Vallende spelers bij DoCoS- WDS afgelopen zaterdag, de ploeg uit Driebruggen krabbelde eerder op..

Door goals van Maarten van Riessen en Mark Noorlander wist Zwammerdam voor de tweede keer dit seizoen streekgenoot en koploper Koudekerk een tik uit te delen en won het met 1-2. Komende zaterdag wacht opnieuw een hoog genoteerde tegenstander. Op het eigen sportpark komt dan SEV op bezoek. De Leidschendammers rekenden na UVS (0-1) ook met concurrent Floreant (6-2) af en verkeren daarmee in beste vorm. Aan Zwammerdam zal SEV nog een flinke kluif hebben, gezien het voorgaande treffen uitdraaide op een nipte 2-1 overwinning. Daarbij komt een groeiend vertrouwen bij Damme, bleek ook uit de woorden waarmee Rob de Lange zijn relaas na de zege op Koudekerk besloot: ,,We hebben gewoon een leuke ploeg die tot aardige dingen in staat is.”

In tegenstelling tot DoCoS is Oegstgeest formidabel uit de startblokken geschoten in 2015. Doordat Oegstgeest achtereenvolgens Floreant, Zwammerdam en CVC Reeuwijk aan de zegekar bond, lonkt een veilige plek in de middenmoot voor de selectie van Jerry Ubink. Wat opvalt aan de prestaties van Oegstgeest is dat de winstpartijen volop gepaard gaan met rode kaarten. In de serie van drie slaagde de ploeg er nimmer in de negentig minuten vol te maken met elf man. Ook zaterdag tegen Reeuwijk was het goed raak. Nadat eerst de tegenstander met tien man kwam te staan, maakte Oegstgeest het zichzelf in de slotfase nog onnodig lastig doordat zowel Thijmen Kruider als invaller Lennard Leeuwenburg het veld af werden gestuurd. Door de vele schorsingen moet coach Ubink flink puzzelen om steeds weer een volwaardig elftal op de been te brengen. Mogelijk kan LSVV ’70 daarvan profiteren. Wat door de in zwaar weer verkerende studentenclub zelf als laatste strohalm werd bestempeld, ging andermaal verloren. Medelaagvlieger Gouda was afgelopen zaterdag nipt te sterk voor de troepen van Freek Jansen, die zelf schitterde in afwezigheid. Wim Mugge nam zijn plek, haast vanzelfsprekend, in. Komend weekend wacht de reprise van een wedstrijd die vorig seizoen een vervelend staartje kreeg voor Wim Visser. LSVV’70 dreef de spot met de vader van Remco Visser (Oegstgeest) nadat deze op zijn beurt zijn gal had gespuwd over het spel van het vorig seizoen winnende LSVV. Eerder dit seizoen scoorden beide ploegen niet: 0-0.

Bob den Hollander mikt raak vanaf de stip tegen CVC Reeuwijk. Het bleef bij deze treffer (foto Leo van den Broek)
Bob den Hollander mikt raak vanaf de stip tegen CVC Reeuwijk. Het bleef bij deze treffer (foto Leo van den Broek)

Het zijn loodzware weken voor Patrick Heijmans en de zijnen in Leiden-Noord. Roodenburg bivakkeert in de degradatiezone en kent een reeks zeer lastige wedstrijden. Na de ontmoetingen met Koudeker, Floreant en UVS, die alle drie verloren gingen, wacht zaterdag opnieuw een confrontatie met Koudekerk. Ditmaal op vreemde bodem moet Roodenburg alles uit de kast trekken om een goed resultaat neer te zetten. Onlangs waren de blauwzwarten op eigen terrein nog niet eens zo gek ver van de punten tegen Koudekerk. Toen eindigde de wedstrijd in een kleine 0-1 nederlaag. En dat tegen de verhoudingen in.
Zondag

3A
Afgelopen weekend kreeg Meerburg, dat door een afgelasting bij MMO niet in actie kwam, onverwachts een mogelijk zeer gunstig bericht toegespeeld. Halverwege december ging de ploeg van Ron de Roode op eigen veld met 1-4 onderuit tegen Voorschoten ’97. De KNVB deelde Meerburg mede dat de betreffende wedstrijd overgespeeld moet worden. In de slotfase bracht Voorschoten de door zaalvoetbal geschorste Walid Mokhtafa in, waardoor de zege voor de ploeg van Mo Bougrine als ongeldig wordt gezien. Voorschoten liet het er logischerwijs niet zomaar bijzitten, en ging in beroep. Voorlopig staat de wedstrijd evenwel ingepland voor volgende week, en dus kan Meerburg allicht toch nog één of drie punten toeschrijven aan de thuiswedstrijd met Voorschoten. Wat wel zeker is, is dat Meerburg het komende zondag opneemt tegen Kickers ’69. De Leimuidenaren hebben het zwaar in de derde klasse en dragen derhalve de rode lantaarn in 3A. Meerburg is dan ook aan zijn stand verplicht de zege naar zich toe te trekken. In Leimuiden lukte dat dit seizoen al eerder, daar werd het 3-5.

Voorschoten ’97 trapte de derde periode af met een gelijkspel tegen UDO. Een rake kopbal van buitenspeler Niels van den Berg egaliseerde een eerdere treffer van UDO’s Ian van der Wilden. Eén van de door Voorschoten als concurrent in de strijd om de derde periode betitelde tegenstanders staat zondag lijnrecht tegenover de formatie van Mo Bougrine. Na een op een haar na misgelopen tweede periodetitel, hoopt DOSR in de derde periode op meer geluk. De club uit Roelofarendsveen begon niettemin teleurstellend met een 0-1 nederlaag tegen Nicolaas Boys. DOSR en Voorschoten lijken weinig voor elkaar onder te doen, blijkt ook wel uit het voorgaande resultaat tussen de twee: 1-1.

Na een karrenvracht aan onnodige nederlagen en remises, lijkt SJZ eindelijk de formule voor succes te hebben gevonden. Zonder veel problemen brachten de Zoeterwoudenaren de ontmoetingen met zwakkere broeders Kickers ’69 (6-0) en ASC (0-2) tot twee opeenvolgende overwinningen. Daardoor kunnen Rob van den Wijngaard en zijn pupillen weer even opgelucht ademhalen en klom SJZ naar de veilige achtste plek. De verschillen blijven evenwel onverminderd klein onderin in 3A en daarom is er direct weer werk aan de winkel op Sportpark Haasbroek. Komende zondag wacht een tegenstander van een ander formaat dan Kickers en ASC. Nummer twee Teylingen barst van het zelfvertrouwen na het halen van de tweede periode en het verslaan van het tot dan toe ongenaakbaar gebleven Hillegom (3-2). In Sassenheim liep SJZ eerder dit seizoen tegen een debacle aan, een 2-0 voorsprong werd ruimschoots weggegeven: 5-2.

SJZ won andermaal, dit keer bij ASC, op nog altijd een van de meest klassieke voetbalcomplexen van Nederland
SJZ won andermaal, dit keer bij ASC, op nog altijd een van de meest klassieke voetbalcomplexen van Nederland

Tot slot GOL Sport, dat balvirtuoos Mo Achahbar afgelopen zondag dankte. Het was aan de broer van Feyenoorder Anass Achahbar dat een punt voor de Leidenaren gekoesterd bleef tegen Van Nispen (2-2). GOL kan de punten goed gebruiken en hoopt komende zondag weer eens het volle pond binnen te harken. Dat moet dan gebeuren in Nieuwveen, waar het op de ranglijst gewaagde Nicolaas Boys de gastheer is. GOL Sport koestert goede herinneringen aan het vorige treffen aan de Boshuizerkade, toen het 3-2 werd in het voordeel van de Leidse vereniging.