Dit voetbalweekend mag dan een inhaalronde betreffen, van alle LAV-clubs in de tweede en derde klasse komt alleen SJZ niet in actie. Op zaterdag vechten RCL, bovenin, en Roodenburg, onderin, voor hun laatste kans, terwijl UVS ook nog volop meedoet als titelkandidaat in 3A. Op zondag staat het pikante treffen tussen Meerburg en Voorschoten ’97 opnieuw (!) geprogrammeerd, een wedstrijd waarover ook op deze site al het nodige gezegd en geschreven is.

TWEEDE KLASSE ZATERDAG

RCL kwam in eigen huis tegen Be Fair niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Ondanks het nieuwe puntenverlies bedraagt de achterstand op koploper BVCB, die verrassend verloor Monster, nog altijd ‘slechts’ zes punten. Wel is de top in 2C een stuk breder geworden, want ook VDL, Vitesse Delft, CWO, Be Fair en SVC ’08 lijken nog aanspraak te kunnen maken op de titel. Tegen laatstgenoemde strijdt het elftal van Ben Kottenhagen aanstaande zaterdag misschien wel voor zijn laatste kans. Een makkelijke opgave wordt dat zeker niet, want de Leiderdorpers missen niet alleen aanvalsleider Thom Wijnalda voor de rest van het seizoen, maar moeten het voorlopig ook doen zonder verdedigende steunpilaren Frank Hillebrandt en (vermoedelijk ook) Patrick van der Spoel. Bovendien is SVC ’08 de ploeg in vorm. De Wassenaarders zijn na de winterstop aan een indrukwekkende serie bezig en wonnen alle vijf gespeelde competitiewedstrijden van 2015. Kan het geplaagde RCL die reeks een halt toeroepen?

 

Moeten de spelers van RCL weer naar het hoofd grijpen?
Moeten de spelers van RCL weer naar het hoofd grijpen?

DERDE KLASSE ZATERDAG

In 3A is het duel tussen UVS en Oegstgeest op voorhand een interessant affiche. De thuisploeg doet nog volop mee in de titelstrijd en onderstreepte zijn kandidatuur afgelopen zaterdag met een 1-0 zege op Kagia. Het kostte de Leidenaars overigens wel bloed, zweet en tranen. Invaller Kenneth Maaskant etaleerde in de slotfase niet voor het eerst zijn verfijnde traptechniek door een vrije schop binnen te krullen. ,,Eigenlijk een typische 0-0”, vond trainer Hans van Leeuwen. ,,Gelukkig kregen we toch nog meer.’’ Tegen Oegstgeest zal UVS evenwel uit een ander vaatje moeten tappen, want de ploeg van Jerry Ubink verkeert in blakende vorm. De laatste vier wedstrijden werden in winst omgezet en afgelopen zaterdag moest LSVV ’70 er nog aan geloven (0-3). De Leidse trainer gruwt enkel van het feit dat er de laatste tijd onnodige rode kaarten worden geïncasseerd. ,,Het is niet zo dat we een smalle selectie hebben en kunnen dus wat opvangen, maar af en toe moeten spelers net wat slimmer handelen. Dit past niet bij deze club.”

Kagia-collega Anton Wijsman was het niet met Van Leeuwen eens en vond zelfs dat zijn ploeg aanspraak maakte op de volle buit. Wellicht weet de club uit Lisserbroek zich zaterdag op bezoek bij Floreant te revancheren. De Kagianen lijken de gewezen koploper in ieder geval op het juiste moment te treffen. Van de vijf punten voorsprong waarmee Floreant de winterstop inging, is niets meer over. Zaterdag verloren de Boskopers in een krankzinnige wedstrijd nog met 4-5 (!) van WDS, na een week eerder al een flinke tik op de neus te hebben gehad bij directe concurrent SEV: 6-2

Die ploeg won afgelopen weekend overigens uiterst moeizaam in en tegen Zwammerdam (1-2). Het elftal van Rob de Lange moest uiteindelijk evenwel het hoofd buigen voor de virtuele koploper, de club met het minste puntverlies. Een week eerder werd echter wel gestunt bij de huidige lijstaanvoerder, Koudekerk, die er met 1-2 aan moest geloven. Dus met de vorm van ‘Damme’ zit het wel goed. Onderschatting lijkt dan ook het grootste gevaar voor De Lange en consorten, die zaterdag op bezoek gaan bij LSVV ’70. De Leidse studenten wachten nog altijd op hun eerste driepunter van deze jaargang, maar hebben dit seizoen toch al regelmatig aangetoond voetballend zeker niet het lelijke eendje van de afdeling te zijn. En één ding is zeker: die eerste overwinning komt steeds dichterbij. Freek Jansen en zijn spelers kennende zal LSVV de aanstaande degradatie waardig willen ondergaan. Of betekent winst op Zwammerdam misschien toch nog de ommekeer?

Met nog tien wedstrijden te gaan is er in ieder geval nog van alles mogelijk, houdt ook Roodenburg zich voor. De ploeg van Patrick Heijmans verloor zaterdag voor de tweede keer in een maand tijd met het kleinst mogelijke verschil van de nummer één, Koudekerk. Op Valentijnsdag werd het inhaalduel op sportpark Noord met 0-1 verloren, de return eindigde in 2-1. Die wedstrijd was er eentje met twee gezichten. Voor rust werd Roodenburg van het veld geblazen door de ontketende thuisploeg, maar na de thee kwamen de blauwzwarten een stuk beter voor de dag en na de aansluitingstreffer van Erwin Verkuylen had er zelfs nog meer ingezeten voor de bezoekers. Heijmans zag zijn spelers echter opnieuw aan het kortste eind trekken en bestempelde de kraker van dit weekend tegen CVC Reeuwijk dan ook al als ‘de dood of de gladiolen’. Bij winst reduceert Roodenburg het gat met die ploeg, die op een p/d-plek staat, tot zes punten. Bij verlies loopt het verschil op tot twaalf en lijkt de club uit Leiden-Noord gezien.

DoCoS tenslotte, smaakte op bezoek bij BSC ’68 eindelijk weer eens het zoet der overwinning. De 0-1 winst betekende pas de eerste zege van dit kalenderjaar. Middenvelder Erik van der Pot kroonde zich twintig minuten voor tijd tot matchwinner in Benthuizen. Deze speelronde treft de formatie van Nico van der Salm het laaggeklasseerde Gouda. Voor de Morsbewoners de laatste kans om nog iets van het seizoen te maken, want bij winst kan DoCoS wellicht nog een rol van betekenis gaan spelen in de derde periode. Al zouden de roodwitten achteraf ook zomaar doorslaggevend blijken te kunnen zijn geweest in zowel de strijd boven- als onderin. In de laatste fase van het seizoen treft DoCoS namelijk zowel alle titel- als degradatiekandidaten nog. Het eerste treffen tussen de Gouwenaren en DoCoS eindigde in een 1-2 zege voor de ploeg uit de Leidse Morsch.

Erik van der Pot heeft gescoord en dat willen de Leidenaren weten ook. De winst was even later binnen (0-1 bij BSC'68)
Erik van der Pot heeft gescoord en dat willen de Leidenaren weten ook. De winst was even later binnen (0-1 bij BSC’68)

 

DERDE KLASSE ZONDAG

Op zondag is er in 3A dit weekend een beperkt inhaalprogramma. Of eigenlijk: ‘inhaalprogramma’. De wedstrijd tussen Meerburg en Voorschoten ’97 verdient dat predicaat immers niet. De twee gaan namelijk op herhaling en troffen elkaar al op 14 december jl. in Zoeterwoude-Rijndijk, een wedstrijd die in een duidelijke overwinning eindigde voor de bezoekers: 1-4. In de slotfase – bij een 0-4 stand – viel bij de Voorschotenaren echter Walid Mokhtafa in en die speler bleek eind november een schorsing te hebben opgelogen met zijn zaalvoetbalteam van Lugdunum, die ook voor het veld gold. Omdat de KNVB het blijkbaar ‘niet nodig achtte’ Voorschoten daarvan op de hoogte te brengen en Mokhtafa ook moeiteloos ingevoerd kon worden in Sportlink, het digitale systeem dat het traditionele wedstrijdformulier heeft vervangen, kon het dat Mo Bougrine de niet-speelgerechtigde aanvaller – op het moment dat het duel al lang en breed gespeeld was – nog wat minuten gunde. Toen dit achteraf alsnog aan het licht kwam, sprak de voetbalbond Voorschoten weliswaar vrij van schuld, en legde de club daarom geen boete of punten in mindering op, maar oordeelde wel dat de betreffende wedstrijd vergespeeld dient te worden. Dat gaat komende zondag gebeuren. Voor Meerburg betekent dit een extra kans om zich op de ranglijst omhoog te werken en zo wellicht aanspraak te maken op een vervangende periode. Voor Voorschoten betekent het verplichte nummertje evenwel de laatste strohalm op een hoge eindnotering. Als er niet opnieuw gewonnen wordt, zal de huidige nummer zeven alle pijlen moeten richten op de derde periode, al begon het daarin met twee gelijke spelen ook niet al te denderend. Overigens is de ploeg van Mo Bougrine ook nog kwartfinalist in de districtsbeker. Woensdag 18 maart gaat het op bezoek bij FC Maense, een Rotterdamse derdeklasser.

Meerburg krijgt een herkansing tegen Voorschoten'97
Meerburg krijgt een herkansing tegen Voorschoten’97

 

Wel een écht inhaalduel is het treffen tussen GOL Sport en hekkensluiter Kickers ’69. Voor beide staartploegen bovendien een wedstrijd met grote belangen. GOL Sport is aan een bijzonder matige serie bezig. Zo werd zondag nog een uiterst pijnlijke nederlaag geslikt bij concurrent Nicolaas Boys: 3-1. De ploeg van Taoufik Maatoug zal echt snel punten moeten gaan pakken. De Leidenaren staan nu op een twaalde plek, een positie die aan het einde van de rit verplicht tot het spelen van nacompetitie om lijfsbehoud. Bij winst op Kickers stijgen de groenwitten echter naar de ‘veilige’ tiende plaats, al blijft de situatie ook dan natuurlijk nog uiterst precair voor Maatoug en de zijnen.

Comments are closed.