Komend weekend zijn we voor de meeste clubs alweer toe aan de zevende speelronde, dus er zit dan zo ongeveer een kwart van de competitie op. De eerste schermutselingen hebben her en der wel iets duidelijk gemaakt, maar vrijwel alle trainers zijn voorzichtig in hun bevindingen tot nu toe. Toch ontkomen we er niet aan om te spreken van ploegen die hoge ogen gaan gooien en anderzijds ploegen die wel eens een lastig seizoen tegemoet kunnen gaan. Nu in elk geval weer een wekelijks rondje langs de velden.

Tweede klasse zaterdag

Met een rake strafschop, verkregen na een overtreding op Bas Smit (op de foto in balbezit), behoedde William van der Vliet UVS thuis tegen DSO diep in blessuretijd voor de derde seizoensnederlaag: 1-1. De Leidse promovendus staat nog altijd op een keurige vierde plaats in 2C en kan zich zaterdag wellicht nog vaster in de top van het klassement nestelen. Dan reist het elftal van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk af naar Wateringen, voor een bezoek aan KMD, dat met een dertiende plek en slechts vier punten voorlopig geen hoogvlieger is. Vooralsnog heeft UVS zes punten achterstand op koploper Westlandia, naar de Westlanders wordt echter (nog) niet gekeken. Plaats twee is evenwel maar drie punten weg, maar het is nog koffiedik kijken voor wat betreft hoe de blauwwitten dienen te worden ingeschaald. Ondertussen is spits Ferry Kort in elk geval terug van weggeweest (blessure). KMD won eerder thuis van Lyra, maar tegen SVC’08 en TAVV resteerde er geen punt voor Klein Maar Dapper als gastheer.

Mediaterplaatse_uvs_dso_1_1_leiden_10102015_Image00004 (Small)

Datzelfde KMD verloor afgelopen weekend nog kansloos bij RCL (3-0), dat daardoor weer een beetje kleur op de wangen kreeg. Bij de Leiderdorpers was jongeling Nick Guijt met een doelpunt en een assist van grote waarde. Het was voor de equipe van Stefan Luykx pas de tweede zege van deze jaargang, nadat eerder UVS op de openingsdag verslagen werd. Daarna volgden drie verliesbeurten. Wellicht kunnen de roodwitten het aantal overwinningen en het aantal nederlagen zaterdag weer keurig in balans brengen. Daarvoor dienen ze in Zoetermeer af te rekenen met DSO. Luykx en collega-duo Van Leeuwen/Overdijk zullen deze week ongetwijfeld met elkaar gebeld hebben om wat informatie in te winnen over hun komende tegenstanders.

GHC degradeerde afgelopen seizoen juist en verkeerd een treetje lager opnieuw in zwaar weer. De Vlietbewoners gingen bij VDL opnieuw kopje onder (2-0), al de vijfde zeperd van het nog jonge seizoen. Typerend voor de Leidse malaise was het eigen doelpunt van Davey Boot. Roberto Escudero miste in Vlaardingen opnieuw een flink aantal spelers en dat zal tegen SC Monster komende zaterdag niet anders zijn. Niettemin zal de debuterend hoofdtrainer gebrand zijn op een overwinning in het Westland, tegen één van de clubs die de hekkensluiter nog redelijk in de buurt weet.

Tweede klasse zondag

In een vergelijkbaar schuitje verkeert Voorschoten ’97. Ook het elftal van Laurens van der Voort staat helemaal onderaan en kan dus omhoog kijken. Zorgwekkend is het aantal tegendoelpunten dat de groengelen incasseren: 23 al tot dusverre, een moyenne van bijna vier per wedstrijd. Ook in en tegen Delft was het achterin bij de Voorschotenaren weer prijsschieten. Nadat de bezoekers kort na rust op 1-3 waren gekomen, leek de eerste zege in de maak, maar niets bleek minder waar. In het laatste half uur ging het opnieuw mis voor: 5-3. Wellicht dat de komende tegenstander Van der Voort en consorten gunstiger gezind is. FC Lisse komt zondag naar Adegeest en kent in ieder geval geen geheimen voor hem. Niet alleen speelde ras-Lissenaar zelf jarenlang voor de Ter Speckenaren, de laatste seizoenen had hij de zondagtak van de geelblauwen zelf onder zijn hoede.

Derde klasse zaterdag

Nog een LAV-club die de rode lantaarn draagt, vinden we op zaterdag terug in de 3A. Hazerswoudse Boys deed die afgelopen weekend immers over aan VV Oegstgeest, door in het onderlinge treffen aan het langst eind te trekken: 2-1. Roy Elkerbout schoot de Oegstgeestenaren nog wel op voorsprong, maar Justin Meijer en Ruben Windhorst deden het tij keren. ,,Aanvankelijk speelden we om niet te verliezen’’, vond trainer Manfred van den Bosch. ,,De 0-1 kwam dan ook als geroepen, want toen zijn we pas echt ontwaakt.’’ Zijn ploeg neemt het in de zevende speelronde op tegen een andere promovendus, NSV ’46, terwijl Oegstgeest ongetwijfeld een zware dobber gaat krijgen aan DWO, een waarschijnlijke titelkandidaat.

HWB-vvO 010 (Small)

Die ploeg deelt de vierde plaats met DoCoS, dat na een stroeve start de smaak te pakken lijkt te hebben. Al was Nico van der Salm allerminst te spreken over de eerste helft van zijn ploeg tegen Floreant. Halverwege keken de Morsbewoners nog tegen een 1-0 achterstand aan (ook al omdat Wim de Bolster een strafschop miste), maar na de thee stelde de titelpretendent via twee goals van Tim Gonlag – van origine toch echt centrumverdediger – orde op zaken. Of het behoorlijk versterkte Docos ook echt een potentieel kampioenselftal heeft, wordt wellicht komend weekend duidelijk. Dan ontvangt het het ijzersterke Koudekerk, dat na de 2-10 vernedering van Oegstgeest op 2/10 (de tweede van oktober, ofwel, de start van Leidens Ontzet) ook Kagia eronder hield: 3-2. Met dank aan een trefzekere Dirk-Jan Ligtenberg leken de Lisserbroekers een punt over te houden aan dat duel, maar in de slotfase moest de Kagianen toch nog hun meerdere erkennen in de gastheer. Zaterdag hoopt de formatie van Anton Wijsman zich te herstellen met een driepunter, thuis tegen WDS.

Floreant-docos 079 (Small)

Ook Zwammerdam kan de punten goed gebruiken. Rob de Lange zag zijn ploeg weliswaar verdienstelijk voor de dag komen bij koploper CVC Reeuwijk (0-0), maar ook na het derde gelijkspel van het nog prille seizoen verkeren de groenhemden nog in de gevarenzone. Gewonnen werd er immers nog niet. Wellicht komt daar zaterdag verandering in. Daarvoor dient Zwammerdam in Benthuizen wel af te rekenen met de nieuwe koploper, BSC ’68. Andermaal een burenruzie dus voor Damme, dat eerder al uitkwam tegen Koudekerk en Hazerswoudse Boys.

In de Kikkerpolder ontvangt Lugdunum het Reeuwijkse CVC, dat vorige week bleef steken op 0-0 tegen Zwammerdam. Mede door dat resultaat nam BSC’68 de koppositie over. CVC is nog wel ongeslagen en dat mag verrassend worden genoemd. Er werd gewonnen van en in Koudekerk (2-4) en ook NSV’46 kwam net tekort (0-1). Bij DWO werd er geremiseerd. Resultaten die dus aangeven dat er dit seizoen niet te spotten valt met de nummer negen van het seizoen 2014/2015. De Leidenaren verloren al wel een wedstrijd, maar kunnen bij een overwinning qua verliespunten zelfs voorbij schieten aan de gasten. Vorige week zegevierden de kikkers bij Rohda’76, waarbij de trouwe groenwitte volger wel moest wachten op de enige goal tot ver in de blessuretijd. Kansen werden daarvoor massaal verprutst en het scheelde dus maar weinig of Lugdunum had twee onnodige punten gemorst. Volgende week haalt de Leidse ploeg in tegen Kagia en bij twee keer winst is een voorlopige top drie klassering haalbaar. Dat zou dus een puike prestatie zijn van de promovendus, maar die punten moeten eerst maar in de wacht worden gesleept. Jan Wansink zat vorige week voor de eerste keer op de bank naast Henk de Cler. De nieuwe hoofdcoach gaat morgen dus op zoek naar de eerste zege thuis onder zijn leiding.

Derde klasse zondag

In de zondagse derde klasse is het zowaar geen LAV-club die onderaan staat. Al scheelt dat in het geval van UDO – dat deze week overigens wereldkundig maakte fusieplannen te hebben met buurman VV Oegstgeest – maar weinig. Na de 5-0 oorwassing bij Teylingen weet het elftal van Erik van Manen alleen Bernardus nog onder zich. Een overwinning op Stompwijk ’92 komt dat ook als geroepen, maar dat zal vast niet zonder slag of stoot gaan.

Beter vergaat het vooralsnog Meerburg, dat juist helemaal bovenaan staat. Ron de Roode verloor nog niet met zijn ploeg, die ook in de topper met (op dat moment nog medekoploper) Graaf Willem II VAC aan de goede kant van de score bleef: 2-0. Absoluut hoogtepunt van die wedstrijd was de wereldgoal van Barry Verboon, die de bal vanaf veertig meter in de bovenhoek joeg. Nog meer voldoening zal De Roode echter halen uit de 2-0, een rake kopbal van Mats van der Poel na een afgemeten voorzet van Joeri van der Voort: een beproefd concept, waar de Rijndijkers dit seizoen geregeld de vruchten van plukken. Wellicht dit weekend weer, wanneer voormalig lijstaanvoerder avv Alphen koers zet richting de Rijndijk.

Ook dorpsgenoot SJZ gaat, met 10 uit 5, lekker. Zondag knokte de ploeg van Rob van den Wijngaard zich nog naast WVC: 2-2, na een 2-0 achterstand. In de slotfase maakte bovendien Daan Hoogbruin, die na een kortstondig avontuur bij Voorschoten ’97 (za) weer terugkeerde, zijn rentree. De aanvallende impulsen van de linkspoot komen dit weekend wellicht goed van pas, als Teylingen sportpark Haasbroek aandoet. De Sassenheimers wonnen dus ruim van UDO, maar die uitslag was zonder meer wel geflatteerd te noemen.

SAM_8243 (Small)

FC Rijnland tenslotte, stelde op bezoek bij Van Nispen teleur: 2-0. In tegenstelling tot de weken ervoor speelde de ploeg van Paul Pikaar en Henk Brandt in de Zilk ondermaats, al kreeg het nog een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Niet voor het eerst dit seizoen faalde Boudewijn Kamphues echter vanaf elf meter. Tegen MMO dienen de doorgaans zo karaktervolle Leidenaren hun rug dan ook te rechten om de aansluiting met de middenmoot te hervinden.

Foto’s met dank aan: Wilco Devilee, Van Abswoude sr, Peter de Goede en vv Oegstgeest.

http://www.fotografiewilcodevilee.nl/