Waar de meeste regioploegen al genieten van het dik verdiende winterreces, geldt dat niet voor de clubs uit zondag 3A. Omdat die afdeling – door de last-minute toevoeging van ASC – dit seizoen niet uit veertien maar vijftien ploegen bestaat, wordt er dit weekend ‘gewoon’ een compleet programma afgewerkt. Ook tweedeklasser Voorschoten ’97 komt dit kalenderjaar voor een laatste keer in actie.

Tweede klasse zondag

Na het (in ieder geval voor de buitenwereld) plotselinge vertrek van Laurens van der Voort, probeert de zondagtak van Voorschoten ’97 onder leiding van interim-trainer Nikivor van Rijn weer om te klimmen uit het dal. Afgelopen zondag zette de groengelen daartoe alvast een eerste belangrijke stap. Door een even zwaarbevochten als knappe overwinning bij nummer vijf Wilhelmus (0-1) namen de Voorschotenaren verder afstand van hekkensluiter GSC ESDO en hebben ze weer zicht op de ploegen die boven de streep staan. Één daarvan is de komende tegenstander, HVV, dat net als Voorschoten tien punten uit twaalf wedstrijden vergaarde. Bij winst op de Haagse Koninklijke zouden Van Rijn en zijn mannen dan ook uitstekende zaken doen en op de ranglijst verder oprukken naar de elfde plaats. Dat de vorm groeiende is, bewees Voorschoten midweeks nog maar eens. In de achtste finale van de districtsbeker werd eervol verloren van Jodan Boys. De nummer 5 van de hoofdklasse B had op Adegeest zijn handen vol aan de stug verdedigende thuisploeg, kwam door een doelpunt uit een onterecht toegekende corner en een overduidelijke buitenspelgoal op 0-2, maar werd door de aansluitingstreffer van aanvoerder Bennie Hogewoning nog ernstig in verlegenheid gebracht. Waar een zwaargehavend Voorschoten – het basiselftal was in vergelijking met de wedstrijd tegen Wilhelmus op zeven posities gewijzigd – aanzette voor een slotoffensief, counterden de op volle oorlogssterkte zijnde bezoekers echter naar een geflatteerde 1-4 zege. Van Rijn: ,,Echt een knappe prestatie, zeker met zoveel invallers. Ik heb spelers rust gegeven met het oog op komende zondag. Die wedstrijd is voor ons cruciaal. Maar als we dezelfde vechtlust tonen en onverzettelijkheid uitstralen als tegen Wilhelmus en Jodan Boys, ben ik ervan overtuigd dat we ook van HVV winnen.’’

Derde klasse zondag

Nadat Meerburg zich eerder al van winst van de eerste periode verzekerde, greep de koploper afgelopen zondag ook de (papieren) titel van Herbstmeister. Het elftal van Ron de Roode had geen kind aan Altior (4-1) en consolideerde zo de voorsprong van vier punten op naaste achtervolger avv Alphen. De Leidenaar hecht echter geen enkele waarde aan ‘troostprijsjes’. ,,We gaan alleen voor het hoogste’’, zo steekt De Roode de Zoeterwoudse titelaspiraties niet onder stoelen of banken. Zondag kunnen de Rijndijkers weer een stap in de goede richting zetten, door 2015 af te sluiten met een overwinning op het ASC. Die ploeg staat weliswaar slechts elfde, maar krijgt dit seizoen regelmatig complimenten voor het vertoonde spel. Zo ook in de heenwedstrijd, eerder deze jaargang, die eindigde in een benauwde 4-3 zege voor Meerburg. Het lijkt de Oegstgeestenaren, die thuis nog niet werden geklopt, over het algemeen echter te ontbreken aan scorend vermogen.

Zoveel werd afgelopen zondag nog maar eens duidelijk, toen ASC met een zwaar geflatteerde maar veelzeggende 4-1 nederlaag afdroop bij FC Rijnland. De Leidenaren zijn aan een indrukwekkende serie bezig. Een reeks van zeven wedstrijden zonder nederlaag bracht de ploeg van Paul Pikaar en Henk Brandt op een meer dan verdienstelijke zesde plaats. ,,Als we zondag winnen van Stompwijk zijn we met 27 punten halverwege zelfs al veilig’’, rekende Pikaar uit. ,,Wie dat voor het seizoen tegen me gezegd had, zou ik voor gek verklaard hebben.’’ Nu de groengelen (als promovendus) niet meer naar beneden hoeven te kijken, gluurt de broer van voorzitter Wim Pikaar stiekem met een schuin oog omhoog. ,,Ik denk dat wij nog wel eens voor een daverende verrassing kunnen gaan zorgen de tweede seizoenshelft.’’ Pikaar en zijn spelers hebben nog wel iets recht te zetten tegen de club waar de van kanker genezen Ted van Berkel na de winterstop zijn rentree als hoofdtrainer verwacht te maken. Het uitduel leverde een 4-3 zeperd op.

Het vertrouwen van de komende tegenstander van FC Rijnland liep het voorbije weekend echter een flinke deuk op. SJZ was met 2-4 de sterk voor de Stompwijkers. De bezoekers uit Zoeterwoude kende een vliegende start in de met 270 bezoekers matig bezochte derby. Al na zeven minuten zat de formatie van Rob van den Wijngaard op rozen, dankzij goals van Koen van der Meer en Guus van der Hoeven. In het restant waren beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd, maar de zege van SJZ kwam geen moment meer in gevaar. Komende zondag treft de Sint Jan op de eigen Haasbroek een oude bekende. De wedstrijd tegen Bernardus betekent een weerzien met Ronald Rosdorff, die SJZ tussen 2011 en 2014 drie seizoenen onder zijn hoede had en in zijn eerste seizoen als runner-up eindigde, achter kampioen Voorschoten ‘97. Bij zijn huidige werkgever heeft de sympathieke Rosdorff het lastig. Bernardus behaalde uit de eerste zeven duels slechts één schamel puntje en leek dan ook het lelijke eendje van 3A te worden. De promovendus toonde in de afgelopen weken echter karakter en staat inmiddels dertiende, nog voor UDO en Altior, en heeft de aansluiting met ploegen als ASC, MMO en Nicolaas Boys bovendien te pakken. De uitwedstrijd van eind oktober eindigde in 3-6 winst voor SJZ. UDO komt komend weekend niet in actie. De andere duels: Altior-avv Alphen, Nicolaas Boys-Graaf Willem II VAC, Teyelingen-Van Nispen en WVC-MMO.