Her en der zijn er geluiden te horen dat de competitiestart wat tegenvalt, maar elders heerst er nu al optimisme. Eerste gewin is kattengespin? Hardlopers zijn doodlopers? Het is allemaal nog moeilijk inschatbaar. Wel kan er gewoon vooruit worden geblikt en dat wordt ook deze week niet nagelaten.

Zaterdag 2C

GHC-SVC’08

De nieuwe trainer Roberto Escudero vroeg om zijn ploeg tijd te geven. Men moet niet direct te veel verwachten van een team dat aan elkaar moet wennen en in opbouw is. Toch zijn de resultaten niet onaardig. Niet iedere ploeg zal bij RCL thuis winnen zoals GHC deed afgelopen weekend. Tegenstander SVC’08 pakte vorige week ook zijn eerste overwinning. De bezoekers van komende zaterdag eindigden vorig seizoen als vijfde in deze klasse en graaiden de derde periodetitel weg. In de nacompetitie ging het evenwel fout. De winnaar van zaterdag zal  een plek in de subtop krijgen. Het zou een prachtig en onverwacht positief resultaat zijn wanneer GHC zegeviert. De eerste thuiswedstrijd werd verloren van Westlandia, in de openingsspeelronde. Tijd voor de eerste driepunter aan de Vliet.

VDL-RCL

RCL gaat op voor zijn tweede uitbeurt. De eerste, met als gastheer UVS, leverde de nodige lachende gezichten op. Tegen GHC werd dat niveau niet behaald. Ondanks het feit dat GHC een tijd lang met tien man moest opereren, konden de Leiderdorpers zich niet naar een tweede zege spelen. Robin Brasker, de jongste telg van de ploeg van Stefan Luykx zette zijn ploeg uit een vrije trap fraai op 1-0, maar daarna trof enkel GHC nog twee keer het doel. Zaterdag is VDL de ontvangende ploeg. Eerder wonnen de Maassluizenaren daar met 1-0 van SEV, maar ook VDL verloor in de tweede confrontatie van het seizoen. SVC’08 was met 2-0 te sterk. RCL bewaart wel goede herinneringen aan Maassluis. Vorig seizoen deed de Racing Club het daar voortreffelijk door met 1-4 winst van het veld te stappen.

SC Monster-UVS

UVS zit momenteel in de bekende hoek waar de klappen vallen. Twee keer op rij werd er verloren. Meer nog; door schorsingen en blessures zal het trainersduo Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk zaterdag ook een paar basisspelers moeten missen. De selectie is echter breed en herbergt kwaliteit genoeg. Tegen SEV werd bijster weinig weggegeven, maar de eigen kansen werden ook niet verzilverd. Rob van Min werd in Leidschendam tot twee keer toe een blok aan het been. UVS moet kunnen winnen van het eveneens zwak gestarte SC Monster. Thuis verloor de ploeg van Lyra en bij TAVV werd in de tweede speelronde een 0-2 voorsprong uit handen gegeven. In Ter Aar werd het 2-2 waarbij volgens trainer Niels Slottje van TAVV het kwartje uiteindelijk beide kanten had kunnen oprollen.

3A

CVC Reeuwijk-Hazerswoudse Boys

Slechts een schamel puntje haalde Hazerswoudse Boys uit de eerste twee wedstrijden. Voor een nieuwkomer wellicht niet geheel onverwachts, maar wel is duidelijk dat de zwartwitten gewennningstijd nodig hebben. DWO was simpelweg te sterk, terwijl Zwammerdam de Boys ook fors terugduwde op eigen helft. Uiteindelijk werd het toch 1-1. Zaterdag moet men ook nog eens naar Reeuwijk, dat het maximale aantal punten haalde. Tijd voor een kentering en met de wens om met drie punten naar huis te gaan. CVC imponeerde bij en in Koudekerk door daar met 2-4 te winnen. In de laatste onderlinge wedstrijd zegevierde HAzerswoudse Boys overigens met 3-4, maar dat was alweer vijf seizoenen terug.

Kagia-Rohda’76

De Lisserbroekers bleven een mak Oegstgeest eenvoudig de baas (4-1). Ook de bekerwedstrijden lieten een soepel scorende ploeg zien. Anton Wijsman kon de kracht van zijn team in het begin moeilijk inschatten. Inmiddels lijkt het erop of er iets moois ontstaat. ,,Een zwaluw maakt nog geen zomer”, zal een scepticus zeggen. ,,Eerst maar eens zien wat ze tegen Rohda doen.” Na zaterdag wordt er meer duidelijk over de kracht van Kagia. De ploeg uit Bodegraven walste op speeldag 1 over Zwammerdam heen, maar beet j.l. zaterdag in het stof tegen NSV’46. Kagia zal het duel in elk geval met vertrouwen tegemoet zien, mede door het feit dat Mark Zonneveld in grootse vorm verkeert. Hij was tegen Oegstgeest verantwoordelijk voor drie goals en een assist.

Lugdunum-Floreant

In een memorabele derby tegen DoCoS trok Lugdunum afgelopen weekend aan het langste eind. De ploeg liet niet alleen zien over voetballende kwaliteiten te beschikken, ook de veerkracht is een niet mis te verstane factor bij de spelers van Henk de Cler. Floreant haalde slechts een puntje en de thuisploeg mag dan ook als favoriet bestempeld worden. De Boskopers speelden vorig seizoen nog mee om de titel, maar kwamen vooralsnog niet verder dan een gelijkspel bij Oegstgeest, dat een 2-0 voorsprong verspeelde. Niet in de laatste plaats vanwege een rode kaart vlak voor rust. Opvallend was de uitslag tegen BSC’68 in de tweede speelronde: 1-3.

Oegstgeest-DoCoS

Een zwalkend en zonder zelfvertrouwen spelend Oegstgeest werd afgelopen weekend afgedroogd door Kagia. Gebrek aan leiderschap werd als oorzaak aangewezen. Wie er opstaat om het team aan de hand te nemen blijft vooralsnog onduidelijk. Zoiets valt niet af te dwingen maar is een proces dat welhaast automatisch ontstaat. Jerry Ubink staat als trainer langs de kant; in het veld moet het gebeuren. Zal er tegen DoCoS iemand opstaan?

Twee keer koesterde DoCoS een voorsprong en even zoveel malen ging die weer verloren. Een zwakte die trainer Nico van der Salm zorgen zal baren. Een gebrek aan volwassenheid noemde Tom Henzing het zaterdag. Wie de ploeg heeft zien spelen weet dat het voetballend gewoon goed zit. Voetballen voor een goed resultaat betekent echter ook dat je soms voor een lelijke oplossing moet kiezen. Als dat besef bij het team gaat leven hoeft men zich geen zorgen te maken en zal de Leidse ploeg in staat moeten kunnen zijn om een rol van betekenis te gaan spelen in de top van het klassement.

Zwammerdam-Koudekerk

Een absoluut valse start van Zwammerdam. Zo en niet anders is het. Een mager puntje en een veegpartij in de eerste wedstrijd. Dat had men bij ‘Damme’ geheel anders verwacht. In Hazerswoude werd een puntje weggesnoept en zaterdag wacht een andere streekgenoot: Koudekerk. Misschien dat de derby sfeer eindelijk krachten kan losmaken bij het team van Rob de Lange. De voetballende mogelijkheden kunnen niet opeens verdwenen zijn. Misschien vindt Zwammerdam zijn vorm terug in de clash met de buurman. Alex Redel en zijn ploeg azen evenwel op revanche na de matige vertoning tegen CVC.

 

       
       

Zondag

2C

Voorschoten’97-RKDEO

De zondagtak van Voorschoten’97 leed twee volstrekt kansloze nederlagen en bungelt nu logischerwijs onderaan in de tweede klasse C. Eerst bracht BMT een kater, maar DOSR strooide nog veel meer zout in de Voorschotense wond (5-0). Een fikse domper voor de ambitieuze nieuwe trainer Laurens van der Voort en zijn mannen. De rug rechten en gaan voor een zege is het devies zondag in de wedstrijd tegen RKDEO. Die zullen hun koppositie niet zomaar willen kwijtraken, maar het spook van onderschatting ligt op de loer. Mocht dat het geval zijn dan zou Voorschoten die kans moeten benutten.

3A

FC Rijnland-Meerburg

Het wordt een op het eerste gezicht een eenvoudige voorspelling voor wat betreft de uitslag. De nummer laatst ontvangt de nummer een. Een tweetje invullen op het totoformulier dus. Zo eenvoudig liggen de zaken echter niet. Rijnland speelde twee prima potten voetbal, maar op een terrein schoten ze ernstig tekort: het scoren van goals. Mocht de ploeg zondag eindelijk de kansen gaan benutten dan krijgt Meerburg een heel zware middag. Die ploeg versloeg dan wel dorpsgenoot SJZ in een stevige confrontatie, maar helemaal overtuigend was dat niet. Ook de eerste winstpartij tegen UDO gaf geen reden voor euforie. De mannen van Ron de Roode hebben echter voorin spitsen staan met een neusje voor doelpunten. Vanuit het niets kunnen zij toeslaan en vormen zo een immer loerend gevaar voor een tegenstander. Het kan een boeiende pot worden in de Mors.

SJZ-MMO

De ploeg uit Zoeterwoude-Dorp likte deze week zijn wonden. De eerste wedstrijd van het jaar tegen Meerburg was verloren gegaan en dat doet pijn. De groenwitten zullen dat zondag zonder twijfel recht willen zetten tegen MMO. Al helemaal omdat er een feeststemming heerst op sportpark Haasbroek vanwege het zeventig jarig bestaan. Vorig jaar kwam men niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Daar zal men nu geen genoegen mee nemen. Rob van den Wijngaard zal net zo’n inzet eisen van zijn spelers als zondag jongstleden. Mocht dat lukken dan kon de zege wel eens naar SJZ gaan en wordt de hatelijke nul verlaten.

UDO-WVC

Dat UDO een heel moeilijk jaar tegemoet zou gaan werd duidelijk toen men zag hoeveel spelers van de selectie die club vaarwel zeiden. Erik van Manen hield er de moed in en sprak van een hecht team dat wel degelijk punten zou pakken. Vooralsnog is dat niet gelukt. Zondag wordt er gespeeld tegen de nieuwe fusieclub WVC die nog geen tegengoal te verwerken kreeg. Het lijkt opnieuw een moeilijke middag te gaan worden voor de club uit Oegstgeest. Meerburg versloeg UDO met 1-2 en Van Nispen met 3-0 tot dusverre. Vorig seizoen werd er niet gescoord tussen UDO en toen nog Alkmania.