Kan het nog voor RCL om rechtstreeks terug te keren in de eerste klasse of is er een toetje nodig? Of gaat het geheel en al mis? Kan Oegstgeest Koudekerk een halt toeroepen en neemt Zwammerdam weer drie punten mee uit Leiden? Stijgt Meerburg door naar de derde plaats en gaat GOL Sport nog verder wegzakken? Vragen en nog eens vragen. Nog geen antwoorden, maar wel een wekelijkse voorbeschouwing.

 
Zaterdag

 
2C

Na vijf wedstrijden zonder overwinning, hoopt RCL zaterdag op bezoek bij Soccer Boys weer eens het volle pond naar zich toe te trekken. Dat de Leiderdorpers deelnemen aan een knotsgekke competitie, blijkt wel uit het feit dat RCL, ondanks dat het twaalf keer puntverlies leed in negentien wedstrijden, nog steeds stille hoop op de titel mag blijven koesteren. Met nog zeven wedstrijden te gaan, bedraagt het gat met koploper BVCB zes punten. Na afloop van het 1-1 gelijkspel van afgelopen weekend tegen SVC’08, gaven trainer Ben Kottenhagen en verdediger Gwen Koet echter aan hun pijlen te hebben gericht op de nacompetitie. ,,We willen dolgraag zo snel mogelijk uit de tweede klasse”, sprak Koet stellig. ,, We gaan in elk geval nog zeker voor de nacompetitie”, vulde Kottenhagen aan. Een zege is dan ook meer dan welkom komend weekend in Bleiswijk. Op eigen terrein versloeg RCL de huidige nummer negen van de competitie nog vrij eenvoudig: 4-1. De Leiderdorpers moeten het in elk geval stellen zonder Frank Hillebrandt, Patrick van der Spoel en Thom Wijnalda. RCL boekte tot nu toe twee overwinningen op vreemde bodem. Westlandia en DWO gaven zich over.

Het is de laatste tijd een beetje hangen en wurgen met RCL
Het is de laatste tijd een beetje hangen en wurgen met RCL

3A

 
Door een sneaky 2-1 zege op Oegstgeest, is UVS nog volop verwikkeld in de strijd om de titel in 3A. De selectie van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen reist zaterdag af naar Gouda waar de blauwwitten het opnemen tegen de gelijknamige voetbalclub. De Gouwenaren staan op plek elf, maar hebben de veilige haven niet ver uit het vizier na het behalen van zeven punten uit de laatste drie wedstrijden. Gouda weet echter dat UVS van een andere orde is dan CVC Reeuwijk, LSVV en toch ook DoCoS, waar het afgelopen zaterdag een punt uit het vuur sleepte (2-2). Een vroege goal van William van Vliet bleek de enige in het voorgaande treffen op de Kikkerpolder; 1-0.

DoCoS leek afgelopen zaterdag hard op weg naar een florissante overwinning door twee treffers in de eerste tien minuten, maar niets werd minder waar. Bij de aansluitingstreffer van opponent Gouda verloor doelman Mitchel van Abswoude zijn hoofd en kwam DoCoS met tien man te staan. DoCoS verloor daardoor uiteindelijk niet alleen twee punten (2-2), maar bovenal keeper Van Abswoude. De Leidenaren zullen de 22-jarige sluitpost drie wedstrijden moeten missen. Daarbij is tweede keus Alex Vergeer uitgeschakeld met een heupblessure, dus is het de vraag wie Nico van der Salm zaterdag tegen titelkandidaat Floreant posteert onder de lat. Door een rake vrije trap van Melvin van Gent kwam DoCoS in de voorgaande ontmoeting in extremis langszij. Toentertijd werd het 2-2 in Boskoop.

Twee treffers waren niet genoeg tegen Gouda voor de winst
Twee treffers waren niet genoeg tegen Gouda voor de winst

Terwijl de uitslag anders doet vermoeden, ging Kagia afgelopen weekend onnodig onderuit bij Floreant (3-0). De Kagianen baalden stevig van de verliespartij, gezien het vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij was geweest. De huidige nummer zeven van 3A hoopt komende zaterdag op meer geluk in eigen huis tegen LSVV ’70. Anton Wijsman weigert zich ondanks een gat van zeven punten met de gevarenzone rijk te rekenen wat betreft het ontlopen van degradatie. Komende zaterdag willen Wijsman en de zijnen weer spijkers met koppen slaan en daarvoor lijkt LSVV de ideale tegenstander. De geplaagde studentenclub van Freek Jansen, die zelf ook weer binnen de lijnen te bewonderen is, slaagt er maar niet in wedstrijden naar eigen hand te zetten. Uit de woorden van verdediger Erik van den Haak bleek na afloop van de meest recente verliespartij tegen Zwammerdam (0-3) dat LSVV zich eigenlijk al heeft neergelegd bij degradatie: ,, Volgend seizoen in de vierde klasse wordt het wellicht een heel leuk seizoen wat de prestaties betreft”. Het resultaat uit de voorgaande confrontatie biedt ook al weinig perspectief voor de Leidenaren. Op het Wim Mugge Sportpark verpulverde Kagia de thuisploeg: 0-5. Jansen zelf deed nog een schepje er bovenop bij de woorden van Van der Haak: ,,We trainen heerlijk, de sfeer is goed en we vermaken ons. Jammer dat we elke zaterdag een wedstrijd op het programma hebben staan. Daarin gaat het telkens mis.”

Oegstgeest zag een fraaie opmars worden gestuit door het meer ervaren en geslepen UVS, maar blijft desondanks optimistisch. ,,We hebben het in eigen hand, staan op een goede plek en hebben een lichte marge. Bovendien staan we goed in de derde periode. Dat geeft weer een heel andere focus”, besloot coach Jerry Ubink zijn relaas na de kleine nederlaag op de Kikkerpolder (2-1). Oegstgeest won de eerste wedstrijden van de derde periode, maar wacht daarin nog wel een aantal zware karweien. Te beginnen met komende zaterdag, wanneer Koudekerk te gast is op de Voscuyl. De bezoekers voeren op dit moment de ranglijst aan en kunnen zich geen puntverlies permitteren om die plek vast te houden. Oegstgeest bewees evenwel een paar weken terug de ‘toppers’ pijn te kunnen doen, toen het Floreant met minimale cijfers versloeg (1-0). Al met al voldoende ingrediënten voor een interessante pot voetbal, die kersvers periodewinnaar Koudekerk in eigen huis nog nipt over de streep trok (1-0). Uitslagen in de laatste twee seizoenen: 5-1 (’13-’14) en 4-2 (’12-’13) voor VVO..

Oegstgeest kreeg andermaal te weinig tegen UVS, maar ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet
Oegstgeest kreeg andermaal te weinig tegen UVS, maar ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet

Roodenburg hield de hoop op het afwenden van directe degradatie afgelopen zaterdag levend. Bij CVC Reeuwijk boekte de ploeg van Patrick Heijmans de tweede zege van het seizoen (1-3) en verkleinde het daarmee het gat met datzelfde CVC tot zes punten. In Reeuwijk bood de arbiter van dienst wel een helpende hand door maar liefst drie penalty’s toe te kennen aan de blauwzwarte brigade. Naar Leids oordeel overigens volledig terecht. Sipan Khalid faalde driemaal niet en kroonde zich zo niet alleen tot matchwinner, maar ook tot hattrickheld. Een goed resultaat aanstaande zaterdag tegen Zwammerdam zou Roodenburg nog meer in het zadel helpen. De ploeg van Rob de Lange hoopt op zijn beurt verder op te stomen in de middenmoot en zich te nestelen in de subtop van het klassement. In Zwammerdam eerder dit seizoen won de thuisploeg nog met de hakken over de sloot (3-2). Afgelopen weekend nam Damme de punten mee uit Leiden. LSVV’70 werd vrij eenvoudig met 0-3 verslagen.

Zondag

3A
Dankzij een late treffer van de ervaren Joep van Vuren, trok Meerburg afgelopen zondag de reprise van het thuisduel met Voorschoten ’97 naar zich toe; 2-1. Door de overwinning klom Meerburg naar de vierde plek en lonkt nacompetitie meer dan ooit in dit seizoen. Nummer drie Van Nispen is de laatste tijd niet in beste doen en heeft twee verliespunten meer dan Meerburg, dat komende zondag de degens kruist met Alkmania. De Veners, die nu nog onder leiding staan van de naar FC Rijnland vertrekkende Paul Pikaar, bivakkeren in de onderste regionen van 3A. Desondanks zet de waarschijnlijk fuserende vereniging bij tijd en wijle prima resultaten neer. Zo werd het Van Nispen van René Ras recent op eigen veld te kijk gezet (3-5) en kwam Teylingen op de Roodemoolen niet verder dan 2-2 tegen de Alkmanianen. Meerburg is dus gewaarschuwd. Goed nieuws voor Ron de Roode is dat de oefenmeester weer kan beschikken over de 16-jarige Paulides. De getalenteerde buitenspeler keert terug van een schorsing. In de voorgaande confrontatie met Alkmania zegevierde Meerburg met 4-2.

Na de nederlaag bij Meerburg, is Voorschoten ‘97 niet meer dan een aardige middenmoter. Nacompetitie lijkt verder weg dan ooit voor scheidend trainer Mo Bougrine en de zijnen. In de derde periode wachten de groengelen nog op een zege. Komende zondag wil de ploeg op Adegeest revanche nemen op laagvlieger Nicolaas Boys. Eerder dit seizoen capituleerde Voorschoten in Nieuwveen met 1-0. In de absolute slotfase zorgde Michiel van ’t Kruis ervoor dat de Voorschotenaren met lege handen kwamen te staan.

SJZ is de laatste paar wedstrijden vooral in defensief opzicht aardig op dreef. In de laatste vier wedstrijden hoefde de Zoeterwoudse defensie geen enkele keer de bal uit het net te vissen. Desondanks biedt die fraaie statistiek SJZ nog geen enkele reden tot achterover leunen. De degradatiezone is nog altijd angstvallig dichtbij voor de ploeg van Rob van den Wijngaard. Een goed resultaat komende zondag bij MMO is nog altijd meer dan welkom. Na een sterke eerste periode is MMO inmiddels enigszins weggezakt en verloor het onlangs nog tegen tien man van laagvlieger UDO (2-0). SJZ ruikt dus haar kansen als het zondag afreist naar Hoogmade. De eerdere ontmoeting dit seizoen tussen de twee leverde geen winnaar op: 2-2.

Het staat de laatste tijd als een huis bij SJZ. Ook in Hoogmade, op bezoek bij MMO?
Het staat de laatste tijd als een huis bij SJZ. Ook in Hoogmade, op bezoek bij MMO?

Voor GOL Sport is het nu echt twee voor twaalf. Het inhaalduel met hekkensluiter Kickers ’69 werd afgelopen zondag op eigen terrein pijnlijk verloren; 2-5. Lange tijd bivakkeerde GOL in de middenmoot van 3A, maar nu moet het toch echt alle zeilen bijzetten om zich te ontworstelen van degradatievoetbal. Daarbij zal de Leidse ploeg allicht alvast het vizier op volgende week zondag gericht hebben, als het op bezoek gaat bij SJZ. Komende zondag wacht namelijk de onmogelijk geachte opdracht koploper Hillegom punten af te snoepen. Enkel Teylingen slaagde er in met een hele hoop fortuin punten in de wacht te slepen tegen de lijstaanvoerder (3-2).