Het spel gaat weer op de wagen. Pakt RCL de koppositie weer terug in de tweede klasse? Komen Roodenburg, Oegstgeest en LSVV’70 uit de gevarenzone? Kruipt Voorschoten’97 (zo) verder omhoog? En zo zijn er nog veel meer vragen. Een rondje langs de velden met het oog op de herstart.

Zaterdag

2C:

RCL hervat de competitie met een uitwedstrijd bij DWO. De verschillen in 2C zijn minimaal, dus een zege is noodzakelijk willen de Leiderdorpers aanspraak blijven maken op de titel. Momenteel bezit RCL de derde plaats op de ranglijst, twee punten achter koploper VDL en een punt achter BVCB, dat eveneens vorig seizoen degradeerde uit de eerste klasse. Aandachtig toeschouwer in de tweede seizoenshelft zal ongetwijfeld Stefan Luykx zijn. De 37-jarige Leidenaar neemt komende zomer het roer over van Ben Kottenhagen, die om privéredenen de Bloemerd achter zich laat. RCL kende een goede generale voor de competitiehervatting. Met een 1-5 zege bij GHC op zak, maken de roodwitten zich op voor een spannend half jaar.

3A:

UVS reist zaterdag af naar Reeuwijk, waar de Leidenaren het opnemen tegen de plaatselijke CVC. Om de prima verlopen eerste seizoenshelft een vervolg te geven, hoopt de ploeg van Hans van Leeuwen en de gebroeders Overdijk korte metten te maken met de huidige nummer tien van de ranglijst. Dat kunstje haalde UVS al eerder uit tegen de Reeuwijkers, die in de tweede speelronde van het seizoen op een 4-0 nederlaag werden getrakteerd. Het vlaggenschip van de jeugdopleiding, de A1 van UVS, deelde deze week een gevoelige tik uit aan het eerste elftal. In een vriendschappelijk duel trok het hoogste jeugdteam met een 2-3 zege aan het langste eind. Een wake-up call?

Het jeugdige DoCoS kende een wisselvallige eerste seizoenshelft, dat het afsloot als nummer vijf op de ranglijst. Om aansluiting te vinden met de kopgroep, kan het elftal van Nico van der Salm zaterdag uitstekende zaken doen. Dan gaat het namelijk op bezoek bij SEV, een van de vier ploegen die boven DoCoS staat geposteerd. Het gat zou daarmee direct verkleind worden tot drie punten, en wie weet wat er dan nog mogelijk is in het tweede bedrijf van de competitie. DoCoS heeft nog wat recht te zetten tegen de Leidschendammers. Op eigen terrein bezweek DoCoS met 2-3 ternauwernood voor de hoog aangeschreven ploeg. De ploeg uit het Morskwartier oefende onder meer tegen de reserves van FC Rijnvogels en boog met 2-0.

Na een moeizame competitiestart is Kagia opgeklommen tot de middenmoot. De comeback van de Kagianen resulteerde in contractverlenging voor trainer Anton Wijsman. Ook volgend seizoen is Wijsman de man die de lijnen moet uitzetten in Lisserbroek. Kagia trapt de tweede seizoenshelft af met een bezoek aan laagvlieger Gouda. In de eerdere confrontatie tussen de twee dit seizoen kwamen beide ploegen niet tot scoren. Inmiddels lijkt Kagia makkelijker het doel te vinden. Zo werd het tweede elftal van Ter Leede dinsdagavond met 7-2 zoek gespeeld. Afgelopen weekend werd Honselersdijk met 5-4 aan de zegekar gebonden.

Ook Zwammerdam lijkt klaar voor de seizoenshervatting. Damme liet deze week weinig heel van vierdeklasser NSV: 0-5. Net als tijdens de vorige jaargang bivakkeert het team van Rob de Lange in de middenmoot van 3A. Daarmee zit Zwammerdam in hetzelfde schuitje als BSC ’68. Beide ploegen behaalden zeventien punten in de eerste dertien wedstrijden van het seizoen. Komende zaterdag staan de dorpsclubs tegenover elkaar op Sportpark Zwammerdam. In het heenduel boekte de thuisploeg van komend weekend nog een 0-2 zege in Benthuizen.

Nadat het een trainingskamp belegde in het oosten van het land, hoopt Oegstgeest het seizoen met een positief gevoel te hervatten. Een teleurstellend verlopen eerste seizoenshelft resulteerde in een magere elfde plek op de ranglijst. Komende zaterdag mag Oegstgeest gelijk het achterste van de tong laten zien. Op Sportpark de Voscuyl ontmoet de VV koploper Floreant. De Boskopers lieten enkel nog punten liggen tegen DoCoS (2-2) en naaste belager Koudekerk (5-0). Wellicht dat de Oegstgeestenaren hoop kunnen putten uit het knappe 2-2 gelijkspel tegen tweedeklasser DRL uit Rotterdam.

Roodenburg begint de competitie in 2015 met een thuiswedstrijd tegen WDS. Ondanks een tegenvallend eerste bedrijf van het seizoen heerst er vertrouwen in een goede afloop op Sportpark Noord. Middenvelder Giovanni Koelink gaf tijdens de Zijlcup al aan hoop op betere tijden te koesteren: ,,Qua spelersgroep hoeven wij niet onder te doen voor bepaalde teams of clubs. Ik verwacht dat we het  recht kunnen, of misschien wel móéten trekken.” Eenvoudig zal het niet worden voor de Leidenaren zaterdag. WDS heeft zich in het linkerrijtje genesteld en won in de vorige confrontatie met de Roodenburgers met 2-0.

Tot slot LSVV ’70, dat naarstig op zoek is naar punten. Slechts drie punten uit drie gelijke spelen vielen de Leidse studenten tot noch toe ten deel. De ploeg van Freek Jansen staat direct voor een loodzware opgave in het nieuwe jaar. Zaterdag leggen de roodhemden een bezoek af aan titelkandidaat Koudekerk, dat eerder dit seizoen weinig genade toonde voor LSVV: 0-5. Met twintig doelpunten in twee wedstrijden boden de twee oefenwedstrijden tijdens de winterstop genoeg spektakel voor de neutrale toeschouwer. Eersteklasser FC Boshuizen bleek logischerwijs een maatje te groot (5-3), buurman Lugdunum daarentegen werd op een 6-6 (!) gelijkspel gehouden.

Zondag

3A:

Voor Mo Bougrine staat er zondag een uiterst bijzondere ontmoeting op het spel. Met zijn huidige club Voorschoten ’97 neemt Bougrine het zondag op tegen zijn aanstaande werkgever, Alkmania. Terwijl Voorschoten na een sterke reeks is opgeklommen naar de vierde plek, ploetert Alkmania nog altijd in de onderste regionen van de ranglijst. Bougrine zal zijn toekomstige ploeg ongetwijfeld niet te veel pijn willen doen, aangezien hij liever niet begint aan een klus in de vierde klasse. In het voorgaande treffen tussen beide elftallen ging Voorschoten nog met een nipte 2-3 zege aan de haal.

Meerburg treedt komende zondag aan in Nieuwveen, waar het de competitie hervat tegen Nicolaas Boys. Na een aardige eerste periode met vijftien punten uit acht wedstrijden ging het de ploeg van Ron de Roode in de tweede periode tot nu toe minder succesvol af. In vijf wedstrijden sprokkelde Meerburg slechts vier punten bijeen. De laatste twee wedstrijden voor de winterstop gingen verloren, en daarom hoopt Meerburg tegen het laag geklasseerde Nicolaas Boys de draad weer op de juiste manier op te pakken. Woensdagochtend maakte Nicolaas Boys bekend dat trainer Marc Schols per direct uit zijn functie treedt. De Nieuwveenders werken intern aan een oplossing.

Ondanks een redelijk succesvolle eerste seizoenshelft scheiden GOL Sport en Taoufiek Maatoug de wegen na afloop van het seizoen. De man die erin slaagde GOL voor het eerst in de geschiedenis van haar prille bestaan naar de derde klasse te loodsen, mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. Terwijl de Leidse club op zoek gaat naar een nieuwe trainer, werken Maatoug en zijn pupillen toe naar de hervatting van de competitie. Op het programma staat een thuisduel met Kickers ’69. Een tegenstander die normaliter zwakker wordt geacht dan het meer technische en bewegelijke GOL Sport. Daarbij spreken ook het verschil van vijf punten (en een wedstrijd minder in de benen) en het eerdere resultaat (3-4 voor de Leidenaren) in het voordeel van de thuisclub.

Tenslotte SJZ, dat tijdens het laatste duel voor het winterreces ontsnapte aan een dure nederlaag. Op bezoek bij concurrent in de strijd tegen degradatie UDO, zorgde Roy Versteegen er in blessuretijd voor dat SJZ toch nog een punt overhield aan de confrontatie en daarmee UDO voorlopig nog achter zich liet.

Met dertien punten is het net als vorig seizoen happen naar adem in de derde klasse. Komende zondag wacht een uitwedstrijd bij DOSR, dat er met zes punten meer en een wedstrijd minder gespeeld een stuk beter voor staat. Als het wel doet wat het vorige keer verzuimde (0-0), de Veenders kloppen, doet SJZ goede zaken en kan de ploeg van Rob van den Wijngaard weer even vooruit. Deze week oefende de groenwitten weinig succesvol tegen Koudekerk: 6-0.