In 2C is RCL na afgelopen weekend kansloos voor de titel, maar ook de nacompetitie lijkt een nu al doodlopende weg. Een treetje lager is het de vraag of UVS zich nog kan mengen in de titelstrijd of dat de spelers van SEV zich na dit weekend al op de platte kar mogen hijsen. Op zondag ziet Voorschoten ’97 de kansen op deelname aan het toetje met de week toenemen. Een wekelijks rondje langs de velden, m.a.w. de voorbeschouwing op komend weekend.

 

TWEEDE KLASSE ZATERDAG
Dacht RCL vorige week nog stiekem aan het kampioenschap, na de verrassende 2-1 nederlaag bij hekkensluiter Die Haghe is de titel zo goed als zeker uit beeld. Gwen Koet zette de Leiderdorpers nog wel op voorsprong, maar die werd in een tijdsbestek van twee minuten volledig verkwanseld. Nadien miste Nick van Bemmel ook nog eens een strafschop. De achterstand op koploper BVCB bedraagt – met nog drie speelronden te gaan – inmiddels zes punten en zelfs het bereiken van de nacompetitie lijkt een utopie. Helemaal kansloos is de equipe van Ben Kottenhagen nog niet, maar de ‘mitsen’ en ‘maren’ zijn er in overvloed. Bovendien moet RCL zelf dan ook nog de nodige punten pakken, te beginnen met komende zaterdag, als degradatiekandidaat MVV ’27 vanuit Maasland op bezoek komt. Eerder werd het 1-1.

Er moet een wonder gebeuren voor RCL. Die Haghe gooide afgelopen zaterdag alweer roet in het eten.
Er moet een wonder gebeuren voor RCL. Die Haghe gooide afgelopen zaterdag alweer roet in het eten.

 

DERDE KLASSE ZATERDAG
In 3A lijkt UVS de enige ploeg die SEV nog van de titel af kan houden, al is ook de achterstand van de Leidenaars op de koploper – vijf punten met nog drie wedstrijden te gaan – riant. Maar misschien slaat bij de Leidschendammers de plankenkoorts wel toe. De nipte 0-1 zege bij de nummer voorlaatst, Gouda, bewijst wel dat het ook bij SEV in de zenuwslopende slotweken niet vanzelf meer gaat. Wellicht dat UVS, dat vrijwel zeker is van een nacompetitieplek, daarvan kan profiteren. Zelf wonnen de mannen van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk simpel van het reeds gedegradeerde LSVV ’70 (0-3), mede door twee treffers van Bas Smit. Zaterdag komt het ‘uitgespeelde’ Zwammerdam op bezoek in de Kikkerpolder, terwijl SEV op bezoek moet bij Kagia. En dat is zeker geen eenvoudige opgave. Niet alleen zijn de Lisserbroekers de laatste tijd aardig op dreef, bij de spelers van Anton Wijsman zullen ongetwijfeld nog enige revanchegevoelens spelen. Het was immers SEV dat de Kagianen – toen nog onder leiding van Jerry Ubink – op de slotdag van het vorige seizoen in een rechtstreeks gevecht om het kampioenschap de titel door de neus boorde, door met negen man in de slotfase nog de 2-2 te maken. Gevolg was dat DWO, dat samen met die twee clubs gelijk eindige, uiteindelijk de lachende derde werd, door de halve competitie tussen drie kemphanen te winnen. Het mentaal uitgebluste Kagia speelde daarin, net als in de daar nog op volgende nacompetitie, slechts een figurantenrol.

Blijft SEV het hoogste woord houden of brult UVS als laatste?
Blijft SEV het hoogste woord houden of brult UVS als laatste?

Onderin moet Ubink’s huidige werkgever, Oegstgeest, nog serieus op de tellen passen. Uit de laatste zes wedstrijden werden maar vier schamele puntjes behaald en daardoor is de streep steeds dichterbij gekomen. Nog slechts drie punten scheiden de Oegstgeestenaren van BSC ’68, dat op de eerste p/d-plek staat. En laat die club uit Benthuizen nu net komende speelronde de gastheer zijn voor de geelroden. Een onvervalst zes puntenduel in de strijd tegen degradatie derhalve. Overigens gaf Roodenburg afgelopen weekend alvast het goede voorbeeld door BSC ’68 eronder te houden, met dank aan Giovanni Koelink (2), Erwin Verkuylen en Sipan Khalid. Oegstgeest zou die bewezen dienst nu dus terug kunnen betalen, want bij een nederlaag van BSC kan Roodenburg die ploeg achterhalen en komt de veilige zone steeds dichterbij. Daarvoor moet het elftal van Patrick Heijmans dan wel zelf zien af te rekenen met DoCoS. De ploeg van Nico van der Salm speelt nergens meer om, maar zal in de Leidse derby ongetwijfeld zijn sportieve plicht willen doen. Al weet je natuurlijk nooit wat de invloed van (we geven maar een voorzetje) een in het vooruitzicht gesteld kratje bier daarvan is… Gekkigheid natuurlijk, al moge duidelijk zijn dat de club uit Noord de punten erg goed kan gebruiken.
In dat kader is de hoop ook gevestigd op LSVV ’70. De Leidse studenten mogen dan na één seizoen alweer afdalen naar de kelder van het amateurvoetbal, Freek Jansen en zijn mannen zouden Heijmans en consorten een groot plezier doen door aanstaande zaterdag de eerste seizoenszege te boeken. Dan is namelijk CVC Reeuwijk, dat momenteel met vier punten voorsprong ten opzichte van Roodenburg op de veilige tiende plaats staat, te gast op Sportpark Wim Mugge.

 

DERDE KLASSE ZONDAG
Met een 2-1 overwinning op Meerburg deed Voorschoten ’97 niet alleen prima zaken in de strijd om de nacompetitietickets, de ploeg van Mo Bougrine nam zodoende ook sportieve wraak op het elftal van collega Ron de Roode. Het had alles te maken met de voorgeschiedenis tussen beide clubs dit seizoen. Op 14 december stond de streekderby voor het eerst dit seizoen op de rol, in Zoeterwoude-Rijndijk. Voorschoten bleek destijds een flink maatje te groot voor de thuisploeg: 4-1. Enkele weken later oordeelde KNVB echter dat het duel overgespeelde diende te worden, omdat de bezoekers de niet-speelgerechtigde Walid Mokhtafa hadden laten invallen. De aanvaller was geschorst vanwege een rode kaart die hij tijdens zaalvoetbal met een elftal van Lugdunum had gekregen. Ondanks dat Voorschoten daarvan niet was verwittigd, toonde de voetbalbond zich onverbiddelijk. In de replay, half maart, trok Meerburg aan het langste eind: 2-1. Afgelopen zondag stond die eindstand wederom op het bord, nu dus in het voordeel van de groengelen. Door de zege en het puntenverlies van Nicolaas Boys hebben de Voorschotenaren nu de beste papieren voor winst van de derde en laatste periode. Al houdt Alkmania voorlopig praktisch gelijke tred.De toekomstig club van Bougrine moet Voorschoten slechts op basis van het aantal gescoorde doelpunten nog voor laten gaan. Beide clubs vergaarden uit zes duels veertien punten en hebben een doelsaldo van +9.

Voorschoten'97 en Alkmania geven elkaar geen strobreed toe in de derde periode
Voorschoten’97 en Alkmania geven elkaar geen strobreed toe in de derde periode

Ook via de ranglijst maakt de huidige nummer vier echter nog aanspraak op de nacompetitie. Daarvoor dient het als derde te eindigen. Op die plek staat nu nog DOSR, maar het verschil met de Veenders bedraagt maar één punt. Een overwinning op het in degradatiezorgen verkerende Kickers ’69 zou alweer een flinke stap in de goede richting betekenen. Bougrine en zijn mannen hebben bovendien nog wat goed te maken in Leimuiden, want op de openingsdag van het seizoen werd in eigen huis schlemielig verloren van de oranjewitten. Voor Meerburg lijkt deelname aan het toetje ondertussen verder weg dan ooit. De Zoeterwoudenaren rest slechts één ding. Zelf drie keer winnen en hopen op misstappen van de concurrentie. Zondag wacht echter een pittige opgave, als Teylingen op bezoek komt. De runner-up is al tijden verzekerd van een periodetitel, maar wil weer in de flow komen voor de nacompetitie en gooit er de voorbije weken allesbehalve met de pet naar.
Ook dorpsgenoot SJZ treft een tegenstander die om des keizers baard speelt, maar wel de meest pittige die denkbaar is. Op Haasbroek zullen de spelers van Rob van den Wijngaard vast geen rode loper uitrollen of een erehaag vormen voor SV Hillegom, maar enig respect voor de ongenaakbare kampioen, die dit seizoen met harde hand regeert in 3A is wel op zijn plaats. Bas Naber liet al meermaals weten met zijn ploeg de magische 75 punten te willen bereiken en daarvoor moeten de resterende drie duels in winst worden omgezet. Bij SJZ lijkt de druk na de 4-1 winst op concurrent UDO van de ketel, al zouden de Oegstgeestenaren zich middels een ferme eindsprint nog voorbij de Sint Jan kunnen wurmen.

SJZ heeft de schaapjes bijna op het droge..
SJZ heeft de schaapjes bijna op het droge..

UDO (20 uit 23) moet echter ook nog naar onderen kijken, want het gat met de rechtstreekse degradatieplekken is klein. Daarop bivakkeren nu nog ASC en GOL Sport, beiden met 18 punten uit 23 wedstrijden, terwijl Kickers ’69 (19 uit 20) daar nog tussen staat. Het 2-1 verlies in het staartduel met ASC van afgelopen weekend kwam de Leidenaars dan ook beroerd uit. Dit weekend neemt GOL Sport het op tegen MMO, dat zo goed als uitgespeeld is. Wie in Hoogmade als eindverantwoordelijke op de Leidse bank zit, is even afwachten. In de winterstop werd Anouar Hamdi aangesteld als interim-trainer, maar afgelopen zondag nam voorganger Taoufik Maatoug, die zijn taken als coach niet meer kon combineren met zijn drukke werkzaamheden, toch weer plaats in de dug-out. Het gewenste resultaat bleef echter ook dit keer uit, waardoor GOL Sport nog altijd wacht op de eerste zege sinds 30 november jl. Deze week, zo is de bedoeling, wordt de nieuwe trainer van de groenwitten bekend.