Op weg naar de winterstop. Nog drie speelronden en de pauze is al weer daar. Voor die tijd zijn er dus voor de meeste clubs nog negen punten te verdienen. Zo ook in de tweede en derde klasse. Wat staat er zoal komend weekend op het menu? Een rondje langs de velden in het overzicht van de voorbeschouwingen.

Zaterdag

2C

Aan- of afhaken was het devies voorafgaand aan de confrontatie met SVC ’08 van afgelopen zaterdag voor UVS. Die boodschap leek goed overgekomen bij de Leidenaren want UVS won de door het overlijden van Jer van Leeuwen één week uitgestelde wedstrijd met 1-0 van de Scheveningers. Daardoor kan UVS –ondanks dat het al vijf keer puntenverlies opliep- het vizier naar boven richten. Het bovenin meedraaien kan echter ook zo weer over zijn voor de ploeg waarvan Rico Westdorp afgelopen zaterdag de matchwinner was, en daarom is het zaak voor UVS om zaterdag LYRA te bedwingen. Op Sportpark De Zweth in de Lier, waar LYRA haar thuiswedstrijden afwerkt, gingen eerder GHC (3-0) en RCL (2-1) kopje onder. De brigade van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen is dus gewaarschuwd. De Westlanders staan voor het moment zevende met vier punten minder in de tas dan de komende bezoekers.

RCL kende een weekendje vrijaf, maar boog in de tussentijd wel voor derdeklasser DoCoS in een vriendschappelijke ontmoeting (2-1). Op de resultaten van de Leiderdorpers valt dit seizoen geen peil te trekken en een goed resultaat is daardoor zaterdag ook niet ondenkbaar, ondanks dat de tegenstander koploper Westlandia is. Terwijl RCL even zo vaak won (vijf keer) als dat het verloor, leden de Naaldwijkers pas in de meest recente speelronde hun eerste nederlaag in de competitie, thuis tegen nummer twee SVC (1-3). RCL bewees Westlandia, dat destijds debuteerde in de tweede klasse, op de laatste speeldag van vorig seizoen een goede dienst door de 1-1 die uit de laatste ontmoeting rolde. Dankzij de remise bleef de huidige lijstaanvoerder namelijk nacompetitie voor lijfsbehoud bespaard. In de andere van de twee confrontaties was RCL vorig seizoen nog veel te sterk voor de Westlanders: 1-5.

3A

Vooral dankzij een ijzersterke eerste helft verlengde DoCoS afgelopen weekend haar bekeravontuur ten koste van Lugdunum: 2-3. Onsportief was het Leidse duel allerminst, maar toch vielen er liefst vier spelers (Melvin van Gent, Rico Bouwmans, Chris van Empel en Rowin Peet) van de ploeg, van een daardoor verbitterde Nico van der Salm geblesseerd, uit. Het meest gevreesd werd voor de in vorm verkerende Melvin van Gent, maar de ernst van zijn blessure blijkt mee te vallen. De tegen Lugdunum tweemaal trefzekere aanvaller sluit deze week alweer aan bij de training van de witroden. Van der Salm kent daarbij een luxe die hij vorig seizoen niet -of in ieder geval minder- bezat. De spoeling is dit seizoen allerminst dun bij de Leidenaren en dus zou de potentiële titelkandidaat het af moeten kunnen zonder enkele vaste krachten, als DoCoS het zaterdag opneemt tegen DWO. De Zoetermeerders, twee seizoenen geleden nog kampioen in 3A, zijn bezig aan een wisselvallig seizoen en wist op vreemde bodem pas één keer te winnen.

Ondertussen zal DoCoS ook met een schuin de verrichtingen in Lisserbroek, waar Kagia aantreedt tegen BSC ’68, in de gaten houden. De thuisploeg staat na het overgespeelde duel tegen Floreant (5-3 zege) op hetzelfde puntenaantal als DoCoS, maar wordt bovenal ingeschat als een ploeg die het nog ongeslagen BSC ten val kan brengen. Vorig seizoen deed Kagia dat zowel uit als thuis tegen de Benthuizenaren, die de afgelopen seizoenen nog steevast als tiende eindigden in de derde klasse. Op bezoek bij BSC werd het vorig jaar 1-3, terwijl thuis een 4-2 zege te noteren viel. Kagia toont zich ondertussen weer een moeilijk te kloppen ploeg op eigen veld, want door de veelbesproken invalbeurt van trainer Leen van Steensel bij Floreant, kent de equipe van Anton Wijsman na het opnieuw gespeelde duel weer een ongeslagen thuisstatus.

Lugdunum kan zich na de bekeruitschakeling van afgelopen weekend tegen DoCoS volledig richten op de competitie. Zoals wel vaker dit seizoen kwamen de Kikkers ook tegen DoCoS terug van een achterstand, op tijd wakker worden deden de groenhemden –in tegenstelling tot tijdens de competitiewedstrijd tegen DoCoS (2-3 winst)- echter niet. Tegen NSV lijkt vooral onderschatting het grootste gevaar voor het als vijfde geklasseerde Lugdunum. De Noordenaren die zaterdag afreizen naar de Kikkerpolder begonnen –zoals promovendi vaker doen- uitstekend aan de competitie, maar vielen vervolgens ver terug. Alle laatste zes competitiewedstrijden draaiden uit op een verlies voor de hekkensluiter.

Voor de zoveelste keer eindigde een wedstrijd van Zwammerdam afgelopen zaterdag na negentig zonder winnaar. Omdat de 2-2 uitslag tegen Verburch een bekerduel betrof, volgden een penaltyserie. Wouter van Valen toonde zich andermaal een ware penaltykiller door drie penalty’s te stoppen en loodste de ploeg van Rob de Lange daarmee naar de achtste finales van de districtsbeker. Zaterdag moet het weer een keer in de reguliere speeltijd gebeuren voor De Lange en zijn pupillen. Dan staat een krachtmeting met Oegstgeest in de agenda. De ploeg van Jerry Ubink kan maar moeilijk een vuist maken en liet zo ook bij koploper BSC een voorsprong uit handen glippen tijdens de laatste competitiewedstrijd (2-1). Beide ploegen gaan zaterdag op zoek naar de tweede zege van het seizoen om zo enigszins het goede gevoel terug te krijgen.

Ook promovendus Hazerswoudse Boys smacht naar een overwinning. Voor de mannen van Manfred van den Bosch lijkt de kans daartoe voor het oprapen. Zaterdagmiddag wacht namelijk een  ontmoeting met een van de andere promovendi in 3A, Rohda ’76. De Bodegravers verrasten vriend en vijand door tijdens de seizoensouverture Zwammerdam van het veld te blazen (1-7), maar de daaropvolgende zege vond pas tijdens de laatste (tiende) speelronde plaats op bezoek bij WDS (0-3). Rohda (Recht op het doel af) en Hazerswoudse Boys lijken aan elkaar gewaagd en het is dan ook lastig te zeggen wie als favoriet voor de zege geldt.

Zondag

2C

Voorschoten ’97 deed tijdens de laatste speelronde, vorige week zondag, de rode lantaarn over aan ROAC en hoopt komende zondag door te pakken. Dan staat, na de 1-2 zege bij GSC ESDO, wederom een ontmoeting met een Haagse tegenstander op de rol. Tienvoudig landskampioen HVV komt zondag op bezoek op Sportpark Adegeest. De club van weleer, de laatste drie seizoenen steevast in de middenmoot van de tweede klasse eindigend, staat momenteel net boven de streep en lijkt dan ook een klopbare ploeg voor Laurens van der Voort en zijn elftal. Voorschoten, dat over de meest gepasseerde defensie beschikt, kan bij een overwinning op de Hagenaars (nog) niet boven de streep belanden, maar de weg daar naar toe ligt binnen handbereik.

3A

,, Als koploper ben je aangeschoten wild. Iedereen wil je pootje haken. Tegenstanders geven niet honderd maar tweehonderd procent”, vatte Meerburg-trainer Ron de Roode de veranderde status van zijn elftal na afloop van de 1-3 zege bij Nicolaas Boys samen. De zege in het pittoreske Nieuwveen betekende alweer de negende driepunter van het seizoen voor de Rijndijkers. Komende zondag kan de ploeg van De Roode al helemaal spijkers met koppen slaan. Op eigen terrein wacht een duel met subtopper WVC terwijl elders achtervolgers Teylingen en Graaf Willem Vac II de degens kruisen. Een verdere voorsprong lonkt dus voor de lijstaanvoerder.

,,Dood of de gladi”, zo duidt Joost den Hollander in verkapte vorm de belangen voor het duel van UDO komende zondag. De 23-jarige centrumverdediger die zondag terugkeert van een schorsing bij de Oegstgeestenaren in de degradatiekraker tegen Bernardus, gaf eerder al toe dat het twee voor twaalf is bij de geelzwarten –voor zover de ranglijst dat nog niet genoeg duidde-. Tijdens de twaalfde wedstrijd van het competitieseizoen hoopt de jonge ploeg van Erik van Manen eindelijk de eerste zege te noteren. Een verliespartij in Hazerswoude kan UDO zich in ieder geval niet permitteren.

Van de duels KMD-GHC (za,2C) en FC Rijnland-SJZ (zo,3A) volgen deze week uitgebreide voorbeschouwingen!!!