Het is zeer wel mogelijk dat komende zondag de kurken van de champagne kunnen bij het ongenaakbare Hillegom. De strijd daaronder is evenwel beduidend boeiender. Vrijwel alle clubs moeten nog vol aan de bak in de slotfase van de competitie. Op zaterdag is dat laatste niet veel anders, hoewel voor LSVV’70 het doek vermoedelijk rap zal vallen. De eerste beslissingen zijn dus aanstaande. Een wekelijks rondje langs de velden.

TWEEDE KLASSE ZATERDAG

RCL speelde bij Soccer Boys voor de derde keer op rij gelijk (2-2) en haalde uit de laatste negen wedstrijden slechts acht punten. Desondanks is de ploeg van Ben Kottenhagen nog niet uitgeschakeld in de titelrace: de achterstand van de huidige nummer zes op koploper VDL bedraagt slechts zes punten. In 2C is namelijk iets raars aan de hand. Zelfs nummer acht LYRA heeft maar zeven verliespunten meer dan de club uit Maasluis, die overigens op 11 april als gastheer fungeert voor RCL. ,,Het lijkt wel of niemand kampioen wil worden’’, grapte Kottenhagen maandag nog op deze site. Zelf is de trainer in ieder geval totaal niet bezig met een eventuele titel. ,,In deze vorm moeten we eerst maar weer een wedstrijdje zien te winnen. Dat is het beste medicijn.’’ De eerste mogelijkheid daartoe dient zich zaterdag alweer aan. Dat ontvangt RCL het Vlaardingse CWO, dat met 32 uit 20 een plekje hoger staat op de ranglijst. De uitwedstrijd eindigde op 8 november in een spectaculaire 3-3. Bij rust stonden de Leiderdorpers nog met 3-1 achter, maar na de thee repareerden Nick Scheurwater en Nick van Bemmel de schade.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Oegstgeest wist tegen koploper Koudekerk nog wel op voorsprong te kome via Roy Dijkstra, maar wist die niet vast te houden: 3-1. Overigens lag de wedstrijd twintig minuten stil vanwege een ogenschijnlijk ernstige nekblessure bij de Oegstgeestse doelpuntenmaker, die per ambulance naar het ziekhuis werd afgevoerd. Daar bleek de kwetsuur gelukkig mee te vallen, al zat de schrik op De Voscuyl – niet in de laatste plaats bij zijn ‘gewoon’ verder voetballende teamgenoten – er goed in. Dit weekend ontvangt de ploeg van Jerry Ubink Roodenburg, dat aan lichte opmars bezig is. Door een overwinning bij concurrent Reeuwijk, gevolgd door een bloedeloze 0-0 tegen Zwammerdam, gloort er in ieder geval weer licht aan het einde van de donkere tunnel. Al is de weg naar handhaving nog lang en vol hobbels voor Patrick Heijmans en de zijnen, die het vege lijf hooguit nog via de nacompetitie lijken te kunnen gaan redden. Daarvoor moet wel eerst het gat met Reeuwijk, dat op een p/d-plek staat, gedicht worden. Dat bedraagt nog altijd vijf punten.

In Leiden-Noord moest Roodenburg met 2-5 het onderspit delven tegen VVO
In Leiden-Noord moest Roodenburg met 2-5 het onderspit delven tegen VVO

Kagia kan de Leidenaars alvast een goede dienst bewijzen, door Reeuwijk deze zaterdag een loer te draaien. Al zullen de Lisserbroekers dan beter voor de dag moeten komen als in de vorige speelronde, toen het zicht stukbeet op LSVV ’70. Trainer Anton Wijsman had zijn ploeg zien zwalken en vond het niveau ‘zes klassen minder’ dan kon worden opgebracht tegen UVS en Floreant recent.Lijfsbehoud lijkt voor de Leidse studenten dit seizoen te hoog gegrepen, al willen ze koste wat het kost met opgeheven hoofd afscheid nemen van de derde klasse. De ploeg van Freek Jansen voegde dus in ieder geval weer eens een puntje toe aan zijn schamele totaal van drie (nu vier). Het gelijkspel werd door good old Alphert Christina pas in blessuretijd veiliggesteld. Of een goed resultaat er komend weekend ook in zit, is maar de vraag. Dan doet virtueel koploper en vooraanstaand titelkandidaat SEV het Wim Mugge Sportpark (zoals wij de thuishaven van LSVV, ondanks het verbod van de gemeente Leiden, lekker blijven noemen, red.) aan.
Ook UVS hoopt nog aanspraak op het kampioenschap te maken. Het elftal van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk won zijn laatste vier wedstrijden, al ging dat telkens erg moeizaam. Zo ook bij het in degradatiezorgen verkerende Gouda, waar (wie anders dan) Kenneth Maaskant uit (wat anders dan) een vrije trap de blauwwitten op voorsprong zette. Dat was vroeg in de wedstrijd en nadien werd het spel van UVS zienderogen slechter en werd de magere 0-1 met bloed, zweet en tranen over de streep getrokken. Op de eigen Kikkerpolder is WDS komende zaterdag de tegenstander. Met die ploeg heeft UVS nog een appeltje te schillen, want in Driebruggen werd een 0-2 voorsprong uit handen gegeven, waarbij de gelijkmaker in de dying seconds van de tweede helft viel.

Voor DoCoS lijkt het seizoen er, na de 2-5 nederlaag tegen Floreant, wel op te zitten. Nacompetitie lijkt niet meer weggelegd voor de equipe van Nico van der Salm, die ook van de onderkant van de ranglijst weinig te duchten heeft. Nog wat punten schrapen zou in elk geval absolute zekerheid geven. Doelpunten van Wim de Bolster en Sven Ravensbergen wisten de gewezen koploper niet serieus aan het wankelen te krijgen aan de Morsch. Met Koudekerk-uit staat de Leidenaars wederom een moeilijke opdracht te wachten. Op eigen veld werd eerder dit seizoen nipt verloren (0-1). Overigens gonst het in de wandelgangen van de geruchten over een terugkeer van een aantal voormalig Docos-spelers komende zomer, waaronder GHC-verdediger Michael Halvemaan.

DERDE KLASSE ZONDAG

De zondagse ‘LAV-derdeklassers’ stelden teleur. Alleen Voorschoten ’97 wist te winnen en nog ruim ook. Nicolaas Boys moest er met 4-0 aan geloven op Adegeest, waar de toeschouwers genoten van een 17-jarig ruw diamantje. Hij mag dan twee turven hoog zijn en een beugel hebben, met zijn fluwelen techniek en onnavolgbare passeerbewegingen kreeg de tot Man-of-the-Match verkozen Mo Maatoug de handen massaal op elkaar. Of de eerstejaars A-junior tegen Teylingen weer start is nog de vraag. De overvolle ziekenboeg is afgelopen week behoorlijk leeggestroomd en dus heeft Mo Bougrine in Sassenheim te luxeprobleem. Winst op de runner-up zal evenwel nodig zijn om kansen op de derde periodetitel of een hoge eindklassering levend te houden. De wedstrijd op de Roodemolen zal echter ook in het teken staan van sportieve revanche. Het thuisduel werd immers met 5-7 verloren, nota bene na een 5-3 voorsprong.

GOL Sport was SJZ thuis met 5-2 ruimschoots de baas. De rollen lijken omgedraaid te zijn..
GOL Sport was SJZ thuis met 5-2 ruimschoots de baas. De rollen lijken omgedraaid te zijn..

SJZ hield slechts een punt over aan het bezoekje aan MMO: 1-1. En dat terwijl Rob van den Wijngaard zijn ploeg in Hoogmade – vooral in het eerste bedrijf – behoorlijk had zien domineren. De kansen werden echter niet benut en bovendien werd Zoeterwoudenaar Hans Coret een loepzuivere strafschop onthouden. Het was slechts aan de gelijkmaker van invaller Frank Willemse, diep in blessuretijd, te danken dat Van den Wijngaard nog iets van genoegdoening aan het treffen overhield.
Al kende het late punt toch vooral een wrange nasmaak. Voor minder dan een driepunter zal SJZ het ook aanstaande zondag niet doen. Dan is GOL Sport te gast op Haasbroek. Voor de ploeg van Taoufik Maatoug wordt de situatie zo langzamerhand echt precair. Stond de Boshuizerkadeclub er in de winterstop lang niet beroerd voor, in 2015 werd nog niet gewonnen. Ook zondag ging het mis, al was dat gezien de tegenstander geen schande. De Leidenaars wisten Hillegom voor rust zelfs nog even in verlegenheid te brengen, middels de openingstreffer van Adil Moutaoussat, maar na de hervatting stelde de soevereine koploper orde op zaken: 1-7. Overigens is Hillegom bij een overwinning op MMO komende zondag al kampioen. En dat in maart!

Meerburg heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de nacompetitie en zet daarbij in op een ferme eindsprint. De 4-1 oorwassing door Alkmania paste echter niet in dat plaatje en betekende een flinke streep door de rekening van Ron de Roode en consorten. Niettemin kan de club uit Zoeterwoude- Rijndijk komend weekend de vierde plek overnemen van Van Nispen, als in een onderling onderonsje gewonnen wordt van de recentelijk zwalkende Zilkers. Zo verloor Van Nispen in de afgelopen speelronde van laagvlieger Kickers’69. In het eerste duel kwam er geen winnaar. Meerburg knokte zich destijds terug van een 2-0 achterstand naar 2-2 via doelpunten van Justin de Jong en Jeroen Verboon.