Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dit weekend begint in de tweede en derde klasse de derde periode en dat is voor veel ploegen een mooie gelegenheid om weer met frisse moed aan de aftrap te verschijnen en zo het al dan niet geschonden blazoen op te poetsen.

TWEEDE KLASSE ZATERDAG

RCL leed op de eigen Bloemerd een pijnlijke nederlaag tegen Vitesse Delft (0-1). Op kunstgrasveld 4, waarnaar door de vele regenval werd uitgeweken, kreeg de ploeg van Ben Kottenhagen voldoende kansen om het verschil te maken, maar vooral Thom Wijnalda, Nick Permanand en Leroy van Westrienen hadden het vizier niet op scherp staan. In de slotfase kregen de Leiderdorpers daarvoor de rekening gepresenteerd. Door de nederlaag raakte RCL verder achterop in de titelstrijd. Koploper BVCB heeft inmiddels vier punten meer. Kottenhagen en consorten kunnen zich dan ook weinig misstappen meer veroorloven. Van laagvlieger Monster moet zaterdag absoluut gewonnen worden. Thuis lukte dat overigens alleraardigst: 6-1.

DERDE KLASSE ZATERDAG

In 3A liep ook UVS fikse averij op in de race om het kampioenschap. De ploeg van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk ging thuis onderuit tegen SEV (0-1), één van de directe concurrenten. Vooral Evert van Rest zal nog wel eens terugdenken aan de levensgrote mogelijkheid die hij vroeg in de wedstrijd kreeg. De titelaspiraties kunnen voorlopig de ijskast in, want Koudekerk, Floreant en SEV hebben betere papieren. Het is aan de Leidenaars om de druk op dat trio op te voeren door zelf te blijven winnen. Te beginnen met aanstaande zaterdag, als ze op bezoek gaan bij de buren van Roodenburg. Die club heeft zo zijn eigen sores, want de ploeg van Patrick Heijmans staat op een dertiende plaats, een plek die aan het einde van de rit rechtstreekse degradatie inhoudt. Het spel van de blauwzwarten biedt weliswaar houvast, maar er moeten nu toch ook snel punten gepakt gaan worden. Dat de thuisploeg op Noord absoluut een kans heeft in de Leidse derby, bewees de wedstrijd van eerder dit seizoen op de Kikkerpolder wel. Daar ontsnapte UVS met een puntendeling (3-3).

Beeld uit de heenwedstrijd. Roodenburg 'vergat' te winnen..
Beeld uit de heenwedstrijd. Roodenburg ‘vergat’ te winnen..

Ook Oegstgeest maakt een moeizaam seizoen door, maar het elftal van Jerry Ubink lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. Twee weken terug werd gestunt tegen koploper Floreant, met een 1-0 zege, en die stijgende lijn werd bij Zwammerdam, door toedoen van Joep van Tulder (2) en Joep Zenden, doorgetrokken: 1-3. Het elftal van Rob de Lange maakte op eigen veld een ongeïnspireerde indruk en moet met zo’n instelling nog gaan oppassen, want de gevreesde ‘streep’ is niet ver weg. Oegstgeest ontvangt dit weekend een andere degradatiekandidaat, CVC Reeuwijk, terwijl Zwammerdam op bezoek gaat bij koploper Koudekerk.

Subtoppers Docos en Kagia fungeren zaterdag als gastheer voor twee andere middenmotors, respectievelijk WDS en BSC ’68. Docos wacht nog op de eerste zege van 2015. Tegen de Driebuggenaren hebben Nico van der Salm en zijn mannen nog wat recht te zetten, want op 11 oktober werd op de Wierickeweide met 3-1 verloren. Op diezelfde dag wist Kagia overigens met dezelfde cijfers te winnen in Benthuizen. De Lisserbroekers zaten destijds in een goede fase en bleven vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Een dergelijke reeks kan de ploeg van Anton Wijsman opnieuw goed gebruiken, zeker nu de derde periode van start gaat. Dat lijkt voor de oranjehemden de laatste kans op een prijs.

WDS won de eerste confrontatie van DoCoS (3-1). De Leidenaren willen revanche en zijn ook ernstig toe aan een driepunter...
WDS won de eerste confrontatie van DoCoS (3-1). De Leidenaren willen revanche en zijn ook ernstig toe aan een driepunter…

Hekkensluiter LSVV ’70 tenslotte, gaat bij Gouda op jacht naar de eerste seizoenszege. Nu het bekeravontuur er – na de 2-6 nederlaag tegen WCR – op zit, kan het elftal van Freek Jansen zich weer volledig focussen op de competitie. En dat is nodig ook, want met 3 punten uit 15 wedstrijden is de situatie van de Leidse studenten allesbehalve rooskleurig. Het gat met Gouda, dat op een p/d-plek staat, bedraagt al acht punten en bij verlies is LSVV – voor wat betreft het derdeklasserschap – dan ook op sterven na dood. Thuis had LSVV’70 moeten winnen, maar regende het klachten over arbitrale beslissingen die nogal invloed hadden op de uitslag (3-3).

DERDE KLASSE ZONDAG

In de zondagse derde klasse A had SJZ-trainer Rob van den Wijngaard eindelijk weer eens reden tot lachen. De eclatante 6-0 winst op Kickers ’69 maakte een einde aan een zegeloze periode van ruim twee maanden. Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer, want bij een nederlaag bij ASC, de nummer voorlaatst, blijft de situatie voor de Zoeterwoudenaren immers precair. Winst zou SJZ echter de nodige lucht verschaffen en daar zal in Oegstgeest dan ook op gemikt worden.

SJZ was eerder met 3-0 te sterk voor ASC.
SJZ was eerder met 3-0 te sterk voor ASC.

Ook Voorschoten ’97 haalde uit, en wel bij nummer 3 Van Nispen: 5-0. De jonge centrumverdediger Bryan Hilders brak met zijn eerste treffer in de Voorschotense hoofdmacht al vroeg de ban in De Zilk, waarna Mike Nikic (2) en Niels van den Berg (2) zijn voorbeeld volgden. Zondag gaat het elftal van Mo Bougrine, dat in de kwartfinale van de districtsbeker aan FC Maense gekoppeld werd, opnieuw voor de winst. Dan doet UDO, waar uit met 0-3 van gewonnen werd, sportpark Adegeest aan.

De Oegstgeestenaren steken echter in goede vorm, want afgelopen weekend werd er nog overtuigend gewonnen van GOL Sport, dat de weg juist behoorlijk kwijt lijkt te zijn. De club van de Boshuizerkade moet is aan een vrije val op de ranglijst bezig en dient de draad dan ook zo snel mogelijk weer op te pakken. Te beginnen met Van Nispen-thuis, dat tegen Voorschoten dus op zijn beurt een aardige opdoffer te verwerken kreeg. De vraag is dan ook wie van de twee ploegen het beste incasseringsvermogen heeft. Zondag volgt het antwoord.

Meerburg won vrij simpel van ASC, door goals van Gideon Loos en Thijs van Wetten. Daarmee sloten de Rijndijkers een minder periode af. ,,We zijn aan de beterende hand’’, heeft trainer Ron de Roode dan ook het gevoel. Of het genoeg is om MMO eronder te houden, zal zondag moeten blijken.