Komt RCL weer terug op de eerste plaats? Speelt Zwammerdam straks nog om een prijs? Geraakt Oegstgeest eindelijk weg van de onderste plaatsen? Zet de zondagtak van Voorschoten’97 de prima reeks voorts en komt GOL Sport weer eens tot winst? En zo zijn er nog veel meer vragen. Een wekelijks rondje langs de velden, die hopelijk bespeelbaar zijn..

ZATERDAG

2C

Zonder zelf in actie te komen, deed RCL afgelopen weekend prima zaken. De uitwedstrijd bij DWO werd afgelast, maar twee concurrenten om de strijd bovenin – koploper VDL en nummer vier Be Fair – verloren. De Vlaardingers werden door de verrassende 2-1 nederlaag bij SVC ’08 afgelost aan kop door BVCB, dat wel won. RCL staat derde, op vier punten van de nieuwe lijstaanvoerder, maar met nog een wedstrijd tegoed. Er was overigens nog meer goed nieuws te melden voor de Leiderdorpers, want de al eerder vastgelegde Stefan Luykx zette zaterdag ook officieel zijn handtekening onder een contract dat hem voor twee seizoenen aan de Bloemerd bindt. Dit weekend speelt de ploeg van nu nog Ben Kottenhagen overigens zelf tegen SVC ’08 en de roodwitten zijn dan ook gewaarschuwd. Temeer omdat RCL in de heenwedstrijd niet verder kwam dan 0-0.

3A

In 3A kwam alleen LSVV ’70 in actie en dat werd geen onverdeeld succes voor de Leidse studenten. Het bezoekje aan kampioenskandidaat Koudekerk leverde een 4-0 oorwassing op. Een halve helft hield de ploeg van Freek Jansen stand, maar na de 1-0 was het verzet van de hekkensluiter ook meteen definitief gebroken. LSVV wacht ondertussen nog altijd op de eerste overwinning. Maar niet getreurd, want nieuwe ronde, nieuwe kansen: zaterdag staat de ontmoeting met Zwammerdam op de agenda. Voor het elftal van Rob de Lange is het seizoen vooralsnog vlees noch vis. Met 17 uit 13 en een voorlopige achtste plaats zijn de verschillen met zowel de boven- als de onderkant van de ranglijst aanzienlijk en dus dreigt een jaargang als grijze middenmotor. Als Zwammerdam nog ergens om wil spelen, zal het dan ook snel de weg omhoog moeten inzetten.

Wat voor Zwammerdam geldt, geldt in hoofdlijnen ook voor Kagia. Vorig seizoen nog tot de laatste snik strijdend om het kampioenschap, deze jaargang toch vooral kleurloos. Een stunt bij koploper Floreant zou de Lisserbroekers al wat meer roze op de wangen geven, maar dat is bepaald geen sinecure. Vroeg in het seizoen gingen de oranjehemden er in eigen huis met 0-3 van af tegen de Boskopers. Kagia speelde dinsdagavond en bijzonder nuttige pot tegen de reserves van hoofdklasser Noordwijk. Het werd slechts 0-1 voor de withemden, geen reden voor schaamte voor de Wijsman-brigade.

Hoogstgeklasseerde ‘LAV-ploeg’ in 3A is nog altijd UVS, dat als gedeelde nummer drie – met SEV – op zes punten van de ‘Herbstmeister’ volgt. De ambitieuze Leidenaars, die de samenwerking met trainerstrio Hans van Leeuwen en Marcel en Arnold Overdijk ook volgend seizoen zullen continueren, ontvangen dit weekend het geplaagde Oegstgeest, dat in de tweede seizoenshelft alle zeilen zal moeten bijzetten om niet serieus in degradatiegevaar te komen. Jerry Ubink en zijn mannen liepen dit seizoen al onnodig vaak averij op en de thuiswedstrijd tegen UVS (1-2) was daar misschien wel het schoolvoorbeeld. Oegstgeest kreeg de kansen, UVS de punten. Hoe het in de return op de Kikkerpolder gaat aflopen, weten we zaterdag rond een uur of half vijf.

Afgelopen weekend werd bekend dat Henk Buyn komend seizoen het stokje van Patrick Heijmans overneemt als hoofdtrainer van Roodenburg. ‘Henkie’ is nu nog de rechterhand van de scheidend coach, die overigens nog geen andere club heeft. Heijmans kennende zal hij het seizoen met ‘zijn’ Roodenburg eerst zo goed mogelijk willen afsluiten. Er is echter serieus werk aan de winkel voor de club uit Noord, die alleen LSVV ’70 nog onder zich weet. Punten moeten er komen, en snel ook! De eerste mogelijkheid daartoe dient zich aan in en tegen Reeuwijk, waar de plaatselijke CVC als gastheer zal fungeren. De bezoekers hebben bovendien nog iets recht te zetten tegen de huidige nummer tien, want de thuiswedstrijd werd onnodig met 1-3 verloren, na rode kaarten voor Daniël Fleuren en doelman Mike Hermitage.

DoCoS is komende zaterdag gastheer van Gouda. Dat lijkt op papier op een niet al te lastige opgave voor Nico van der Salm en de zijnen. De Leidenaren staan op een keurige vijfde stek en azen nog op een hogere positie om zo wellicht toe te treden tot de nacompetitie straks. Promotie is dit seizoen nog geen speerpunt, maar DoCoS wil ook geen kansen onnodig laten lopen. Vorig seizoen was de formatie uit het Morskwartier al dicht bij een periodetitel. De achterstand op UVS, de nummer vier, is zes punten en dus moeten er sowieso drie punten aan het totaal worden toegevoegd om in elk geval niet verder achterop te geraken. Gouda won pas eenmaal en dat was op De Voscuyl bij Oegstgeest. Op eigen veld lukte het de laagvlieger nog niet om de winst te pakken. Of er op het hoofdveld gespeeld kan worden is de vraag, maar DoCoS heeft in elk geval de zekerheid dat er kan worden uitgeweken naar een fraai kunstgrasveld.

ZONDAG

3A

Bij Meerburg was het afgelopen zondag de Goed Nieuws Show. De Rijndijkers wonnen eenvoudig bij Nicolaas Boys (0-3), door toedoen van Mats van der Poel, uitblinker Joep van Vuren en Thijs van Wetten. In Nieuwveen maakte Ramon Weijers bovendien zijn rentree na een vervelende hamstringblessure en mochten jeugdspelers Levi Paulides – nota bene nog B-junior (!) – en Jorge Bonekamp hun debuut maken van trainer Ron de Roode, die en passent zijn krabbel zette onder een nieuw contract bij de huidige nummer zes van 3A. Nou is Nic. Boys bepaald geen hoogvlieger in die afdeling en wacht komende in DOSR – om maar met ‘LVG’ te spreken – another cook. De Veenders verkeren in blakende vorm, getuige de ongeslagen status sinds 5 oktober jl., toen ‘alleenheerser’ SV Hillegom er met de punten vandoor ging.

De koploper ontvangt komende zondag Voorschoten ’97, dat net als DOSR in goeden doen is. De laatste vijf duels werden door de ploeg van Mo Bougrine in klinkende winst omgezet. Dit weekend moest Alkmania er nog flink aan geloven: 5-0. Saillant detail: Bougrine tekende twee weken terug een verbintenis bij de Oude Weteringers, die deze zomer een fusie zullen aangaan met ‘buurman’ SVOW.
Voorschotenaren Mike Nikic (2), Michael Kers en invaller Ahmed Fernane (2) deden tegen Alkmania van zich spreken, maar een heldenrol was weggelegd voor doelman Victor Quax. De debutant stopte bij een 3-0 stand een strafschop van Dennis Willems en werd na afloop verkozen tot Man of the Match. Komende zondag neemt de A-junior hoogstwaarschijnlijk weer plaats onder de lat, bij absentie van de geblesseerde selectiekeepers Abdelkader Lamrabette en Chris van der Mijn. Dat Hillegom hoe dan ook een lastige noot word om te kraken, staat buiten kijf. De elf van Bas Naber zijn nog altijd zonder puntenverlies, al bracht UDO ze afgelopen weekend wel in verlegenheid. Een vroege 1-0 achterstand werd door ‘topklassegoals’ van Frank de Groot en Jeroen Dedel (2), vorig seizoen nog spelend op het hoogste amateurniveau bij respectievelijk Ter Leede en FC Lisse, echter vlotjes weggepoetst.

GOL Sport zag zijn wedstrijd tegen Kickers ’69 afgelast worden en hervat de competitie – na een korte winterstop – zodoende een weekje later, met een uitwedstrijd bij Alkmania, dat tot zijn opluchting zag dat ook alle andere degradatiekandidaten kopje onder gingen. GOL Sport behoort daar (nog) niet toe, al is de marge met de ‘streep’ ook weer niet riant te noemen voor Taoufik Maatoug en consorten. Winst luidt dan ook het devies voor de Leidenaars, die in ieder geval hopen meer plezier hopen te beleven aan een middagje Oude Wetering dan aan hun laatste bezoekje aan de Veen. Het duel met DOSR werd bij een 3-0 achterstand wegens ongeregeldheden gestaakt en dat leverde GOL Sport bovendien een strafpunt op, omdat het weigerde de wedstrijd nog uit te spelen. Het restant – ongeveer een kwart wedstrijd – dient overigens op zondag 15 februari te worden uitgespeeld.

DOSR was afgelopen zondag ook de ontvangende tegenstander van SJZ, dat vlak voor het Kerstreces een kleine opleving kende, met onder meer winst in de burenruzie met Meerburg. Het jaar 2015 begon echter weer meteen een stuk minder voor het elftal van Rob van den Wijngaard, die een logische verklaring had voor de gestolen 2-1 overwinning van de thuisploeg. ,,Wat wij niet deden, deed DOSR wel: scoren’’ Dat eerst gold overigens niet voor Frank Willemse, die na een uur spelen nog wel de gelijkmaker voor de wisselvallige Zoeterwoudenaren liet noteren. Ook voor SJZ geldt dat er zondag hoe dan ook gewonnen moet worden om niet serieus in zwaar weer te geraken. De dorpsgenoot gaf alvast het goede voorbeeld, want te gast op sportpark Haasbroek is dit keer directe concurrent Nicolaas Boys, dat zondag dus nog fijntjes door Meerburg werd afgedroogd.