Onze regionale tweedeklassers staan aan de vooravond van een nieuwe competitie waarin zesentwintig wedstrijden worden afgewerkt. Dat geldt ook voor de derdeklassers op zaterdag, terwijl het equivalent op zondag liefst 28 wedstrijden voor de wielen krijgt. In die poule huizen dit seizoen 15 ploegen, waarbij er dus elk weekend één ploeg vrij zal zijn. Voor nu de voorbeschouwing op het eerste speelweekeinde.

ZATERDAG

TWEEDE KLASSE C

GHC-WESTLANDIA

Na een veelal troosteloos seizoen, eindigend in degradatie, staat GHC voor een nieuw begin. De selectie onderging een ware metamorfose en Roberto Escudero nam het trainersstokje over van Dennis Olman. Kees van Tongeren, de assistent-coach, zal wel dezelfde dug-out gaan bemannen aan de Vliet. Waar de ploeg op dit moment staat is nog niet duidelijk; oefen- en bekerwedstrijden gaven niet veel duidelijkheid. Zaterdag komt Westlandia op bezoek, ook geen hoogvlieger vorig jaar. De bezoekers aan Leiden in de seizoensouverture finishten als tiende in 2C. Drie punten pakken zou GHC een mooie basis geven voor een beter seizoen. Vertrouwen tanken om weer meer blije gezichten te kunnen tonen.

UVS-RCL

Van dit duel zal een separate voorbeschouwing volgen. De reden daarvan mag duidelijk zijn. Beide clubs hebben geen historie in competititieverband met elkaar, maar komen nu dus wel tegen elkaar uit.

DERDE KLASSE A

BSC’ 68-DOCOS

De beide overwinningen die DoCoS vorig seizoen boekte op BSC’68 zou de Leidse ploeg een gevoel van zelfvertrouwen moeten geven in de nieuwe onderlinge confrontatie. Ook de fraaie drie zeges in het bekertoernooi zullen een steuntje in de rug zijn voor de ploeg van Nico van der Salm. De oefenperiode mag dan niet tot volle tevredenheid verlopen zijn, het lijkt erop dat DoCoS een team aan het worden is waar rekening mee gehouden moet worden. Niet in de laatste plaats door de komst van onder meer spelers die de voorbije seizoenen op hoger niveau acteerden. De Benthuizenaren eindigden overigens eveneens ongeslagen in hun bekerpoule. Nieuwkoop, Van Nispen en Football Factory werden aan de zegekar gebonden.

DWO-HAZERSWOUDSE BOYS

De kampioen van de vierde klasse gaat op bezoek bij de degradant van de tweede klasse. De ploeg uit Zoetermeer tikte aan als laatste in 2C met 22 punten, gemiddeld dus nog geen punt per wedstrijd. Je kunt dus spreken van een pikant duel tussen twee ploegen die vorig seizoen nog twee klassen van elkaar verwijderd waren. De ambities van de ploegen voor dit seizoen zijn zeer verschillend. DWO zal zo snel mogelijk weer willen promoveren en is door meerdere kenners ook genoemd als kampioenskandidaat. Hazerswoudse Boys daarentegen ziet een plek in de middenmoot als meest haalbare doel. Dit duel zal trainer Manfred van den Bosch een indicatie geven van de haalbaarheid er van. Overigens keerde onder meer Leo de Ruiter terug van weggeweest. Voorheen vond de spits het doel meestal blindelings.

LUGDUNUM-KAGIA

Het Leidse Lugdunum scoorde er vrolijk op los tijdens de bekerwedstrijden met als hoogtepunt de 13-0 tegen UDO zaterdag. Geen wonder dat een paar spelers een prominente plaats innemen op de lijst van topscorers. Resultaten uit het verleden geven echter geen garantie voor de toekomst. Henk de Cler noemde in zijn voorbeschouwing het kampioenschap als ultieme doel. Hoogst ambitieus en derhalve zou Lugdunum een overwinning op Kagia moeten boeken. Het treft in de ploeg uit Lisserbroek echter een taaie tegenstander. Trainer Anton Wijsman wist bij de allereerste trainingen absoluut niet tot wat zijn ploeg in staat was. Wat konden de nieuwelingen brengen? Zou er een klik in het team ontstaan? Inmiddels zijn we drie bekerwedstrijden verder en Kagia prijkt bovenaan in de poule met drie overwinningen. Natuurlijk, net als bij Lugdunum past er voorbehoud, maar de zeges zijn een indicatie. Het wordt een leerzame middag voor beide teams. Het laatste treffen tussen de ploegen in de Kikkerpolder, we spreken over het seizoen 2013-2014, leverde een heerlijke middag op voor de neutrale kijker. De oranjehemden zegevierden met 3-5.

OEGSTGEEST-FLOREANT

Ternauwernood ontsnapte Oegstgeest aan degradatie, alleen via de nacompetitie redde men het vege lijf. VVSB kwam akelig dicht in de buurt om de Voscuylbewoners een ongekende kater te bezorgen. Remco Visser voorkwam grotendeels dat de gang naar de vierde klasse moest worden gemaakt. Zo’n seizoen wil men aan de Voscuyl vanzelfsprekend niet meer. De selectie onderging een aderlating in afzwaaiende personen als Bob den Hollander, Visser en Roy Dijkstra. Gekomen zijn drie spelers van UDO. Gehoopt wordt dat Oegstgeest op basis van strijdlust en teamspirit de nodige punten kan vergaren. De laatste wedstrijd liet zien dat deze hoop niet zonder basis is. Er was nog zo’n wedstrijd tegen, jawel, Floreant. De Boskopers waren lange tijd een titelkandidaat. Met een man minder zag trainer Jerry Ubink een tot de laatste snik strijdend en winnend Oegstgeest. Met die resultaten in het achterhoofd trapt men zaterdag af op het nieuwe kunstgrasveld.

ZWAMMERDAM-ROHDA’76

‘ Damme’ wil een periodetitel was de teneur van de voorbeschouwing van Zwammerdam op deze site. Een gerechtvaardigd en begrijpelijk streven: de club greep te lang overal net naast. Zaterdag zou promovendus ROHDA’ 76 het eerste slachtoffer moeten worden van de dadendrang van de spelers van trainer Rob de Lange. Hij kan nog niet tevreden zijn over het spel, wel over de resultaten. Daar gaat het nou net om. De bekerwedstrijd tegen Siveo’60 was een matige pot, die een 0-3 overwinning opleverde. Als de defensie van Zwammerdam net zo accuraat speelt krijgen de bezoekers uit Bodegraven een moeilijke middag. Naar één van de burenruzies wordt al tijden uitgekeken door Rob de Lange en zijn manschappen. Feest wordt het op voorhand: VVZwammerdam gaat het kunstgrasveld officieel openen komende zaterdag. Voor de liefhebber: onder meer 28 cheerleaders geven acte de presence op de muziek van DJ Promic.

 

ZONDAG

TWEEDE KLASSE C

VOORSCHOTEN’97-BMT

De zondagtak van Voorschoten’ 97 presteerde vorig jaar boven verwachting, na een wat moeizame aanloop althans, en promoveerde zelfs naar de tweede klasse. Op dat hogere niveau moet het gemêleerde team van de nieuwe trainer Laurens van der Voort, overgekomen van FC Lisse zondag,  zich waar zien te maken. Eerste tegenstander is het Haagse BMT, dat vorig jaar ergens laag in de middenmoot eindigde. Het inpassen van de jongere spelers zal wellicht wat tijd nodig hebben, maar BMT zal daar, terecht, maling aan hebben. Handhaving lijkt een eerste prioriteit voor Voorschoten. Minimaal een gelijkspel tegen BMT kan een eerste aanzet zijn.

DERDE KLASSE A

Rijnland-Teylingen

Rijnland krijgt bij de eerste competitiewedstrijd direct in Teylingen een tegenstander van formaat voor de kiezen. De opponent eindigde vorig seizoen op de tweede plaats achter het ongenaakbare Hillegom. Rijnland komt als promovendus net kijken in de derde klasse A. Logisch dat men niet direct een overwinning als een mogelijkheid ziet. Moed putten de mannen van trainer Paul Pikaar uit de uitstekende resultaten in het beker-en oefentoernooi. In de bekerstrijd werd drie keer gewonnen via strijdlust en goed voetbal. Zet Rijnland die tendens voort dan hoeft zelfs bij verlies tegen de kampioenskandidaat de ambitie om middenmoter te worden niet overboord gezet te worden. Laurens Mouter, trainer van de Sassenheimers, werd laatst al gespot in de Leidse Morsch. De geslepen oefenmeester zal ongetwijfeld niet uitgaan van een middagje achterover leunen.

UDO-MEERBURG

Met gemengde gevoelens zag Erik van Manen tien spelers uit zijn selectie vertrekken. Van sommigen vond hij het jammer, bij onderen leek de houdbaarheidsdatum bij de dorpsclub verstreken. Omdat er bijna geen aanwas is moet de trainer het met een smalle selectie doen. Omdat er maar liefst 28 wedstrijden op het programma staan kan dat een probleem worden. Van Manen ziet zijn jongens als echte clubmensen met hart voor de zaak. Of dat genoeg zal zijn om het sterke Meerburg te weerstaan is zeer de vraag. Wekelijks zal de ploeg uit Oegstgeest op de toppen van de tenen moeten presteren. Zondag staat de eerste vuurproef op het programma.

Meerburg heeft een geheel andere uitgangspositie. Zonder blikken of blozen wordt het woord promotie in de mond genomen. Vorig seizoen ging dat niet door om de simpele reden dat er te weinig punten werden binnen gehaald. Hillegom was een klasse apart en is gepromoveerd. Samen met Teylingen is Meerburg een kandidaat voor een hoge klassering. De ploeg moet dan met drie punten in de tas huiswaarts keren om een eerste, voorzichtige stap te zetten richting de gewenste plek in de bovenste regionen. Met minder zal trainer Ron de Roode niet tevreden zijn.

Vorig seizoen bleef UDO twee keer puntloos in het onderonsje met de Rijndijkers. Thuis werd het een nipte 0-1 nederlaag, maar op eigen bodem was Meerburg, qua cijfers in elk geval, heer en meester.