Geen gezwam meer over 2 en 3 oktober en eventuele gevolgen daarvan. Er staat een doorsnee weekend voor de deur waarbij de diverse regioclubs vormbehoud kunnen aantonen of zich juist kunnen revancheren voor geleverde wanprestaties. Een boeiend programma, waarbij onze redactie in vogelvlucht langs de velden trekt waar de bij ons aangesloten clubs voor de dag zullen gaan komen zaterdag of zondag. Een rondje langs de velden derhalve.

Zaterdag

Tweede klasse C

RCL-KMD

Het wordt tijd dat de ploeg uit Leiderdorp zich herpakt. De laatste wedstrijden gingen op soms gênante wijze verloren. De van een knieblessure teruggekeerde Nick van Bemmel sprak zonder aarzelen zelfs over falen naar aanleiding van het verloren treffen bij LYRA (2-1). KMD moet het slachtoffer worden van de ongetwijfeld aanwezige revanchegevoelens van RCL. Bij winst en met in het achterhoofd de op papier gewonnen wedstrijd tegen VDL is een plek in de middenmoot een realiteit. Dat is een plaats waar de roodwitten zich ook minimaal meer zullen thuis voelen. Klein Maar Dapper heeft het als nieuwkomer ook lastig in 2C. Er konden vooralsnog vier punten worden binnen geharkt. De enige zege kwam op eigen veld tot stand tegen, juist, LYRA. Bij de Leiderdorpers zal Ali Barokzay voorlopig absent zijn. De verdediger kreeg zeven duels aan zijn broek na een volgens velen niet al te zware overtreding tegen SC Monster. De laatste keer dat KMD overigens uitkwam in de tweede klasse was in het seizoen 1998/1999. Niet onbelangrijk: extra motivatie voor RCL voor een goed resultaat moet zijn dat beide thuiswedstrijden tot nu toe verloren gingen. ,,Dat moet beter”, zo zijn spelers en trainer Stefan Luykx het eens.

UVS verloor op de openingsdag van RCL, maar de Leidenaren hebben inmiddels meer kunnen vieren dan de Leiderdorpers
UVS verloor op de openingsdag van RCL, maar de Leidenaren hebben inmiddels meer kunnen vieren dan de    Leiderdorpers. De teller bij UVS staat op negen punten, RCL op zes (maar nog wel een duel uit te spelen).

UVS-DSO

Nieuwkomer UVS lijkt een rol van betekenis te gaan vervullen in de tweede klasse C. UVS verloor eerst nog van RCL, met wel aanwijsbare redenen, en daarna van SEV. Daarna is het beter gaan lopen bij de ploeg van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk en is het badwater op de juiste temperatuur gekomen voor de nieuwkomer. Althans, zo lijkt het. De grootste zege kwam in de midweekse confrontatie met GHC tot stand, een week terug. Aan de Vliet werd het 1-6. Geflatteerde cijfers die evenwel ook bewezen dat de blauwwitten kunnen scoren zonder Ferry Kort en Cenny Scheffer, de twee originele spitsen. Kort is ondertussen wel terug van een blessure en Scheffer zit eraan te komen. Vooralsnog komt Rico Westdorp behoorlijk uit de verf in de spits. De twee uitwedstrijden die DSO, de komende tegenstander, speelde werden beide verloren en de ploeg uit Zoetermeer wist zelf geen doelpunt te produceren. Op het eerste gezicht gunstige vooruitzichten voor de blauwwitten, maar wat die waard zijn zal zaterdag blijken. UVS is op dit moment vierde en DSO is terug te vinden op de negende stek.

VDL-GHC

Voor de ploeg van Roberto Escudero verloopt het seizoen tot nu toe rampzalig. Voetballend is GHC vaak niet eens zo veel minder, maar in effectiviteit schiet de ploeg tekort. Middenmoter VDL zou een keerpunt moeten vormen in de teleurstellende reeks wedstrijden. Aan complimenten voor het vertoonde spel heeft men niets; de punten moeten zaterdag in Leiden terugkomen. GHC kampte tot nu toe met de nodige blessures. Mannen als Shurdien Narcisio, Bryan Verhage, Ramon Escudero, Michael de Roode worden node gemist. Diverse spelers hebben de voorbije weken noodgedwongen op andere posities moeten spelen en dat pakte niet altijd even goed uit. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Een aantal jonge spelers doet het goed. En in Leiderdorp werd bewezen dat GHC weldegelijk kan pieken. De ploeg uit Maassluis heeft zes punten op de teller staan, terwijl de Leidenaren bij winst op gelijke hoogte kunnen komen.

Derde klasse A

CVC Reeuwijk-Zwammerdam

Aan ambities geen gebrek aan het begin van het seizoen. De kille realiteit is echter dat ,,Damme” in de onderste regionen vertoeft. Slechts vijf doelpunten wist het team te produceren. De gang naar het bovenaan staande CVC Reeuwijk voorspelt dan ook weinig goeds. Een nieuwe verliespartij zou eerder leiden tot een strijd in de onderste regionen dan een poging een periodekampioenschap te behalen. Jeroen van Dorp, afgelopen weekend bij ons aan het woord, ziet voldoende perspectieven en waant zijn ploeg allesbehalve kansloos tegen eerst CVC en een week daarop tegen BSC’68, de huidige nummer twee. Hoop doet leven. Zwammerdam heeft nog immer een selectie die niet thuis lijkt te horen in de onderste regionen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Floreant-DoCoS

Misschien heeft het seizoen tot dusver trainer Nico van der Salm wat extra grijze haren bezorgd. Zijn ploeg kende bij de start van de competitie alle uitersten die voetbal biedt: een zekere voorsprong die in de laatste minuut uitdraait op een nederlaag en andersom. Een wedstrijd van DoCoS lijkt moeilijk voorspelbaar te zijn. Feit is wel dat de punten binnen komen en dat er vorige week vertrouwen werd getankt tegen Hazerswoudse Boys. De ploeg van Manfred van den Bosch werd met 3-0 nog gespaard en kansloos naar huis gestuurd. Een zege op Floreant betekent dat DoCoS zich stationeert in de kopgroep. De Boskopers zijn sloom gestart, maar boekten wel een opvallende zege bij Kagia door een prima tweede helft te spelen. De Lisserbroekers beklaagden zich wel over onrecht. Door Floreant werd dit allerminst tegen gesproken overigens. Aan Leidse kant begint de ziekenboeg wat leger te worden en lijkt Van der Salm wat minder te hoeven gaan puzzelen.

Beeld uit de wedstrijd van DoCoS tegen Kagia, eerder geëindigd in 2-2.
Beeld uit de wedstrijd van DoCoS tegen Kagia, eerder geëindigd in 2-2.

Hazerswoudse Boys-Oegstgeest

Deze wedstrijd zal separaat en ruimschoots worden belicht.

Koudekerk-Kagia

Wraakgevoelens zullen ongetwijfeld heersen bij de ploeg uit Lisserbroek. Afgelopen weekend voelde men zich regelrecht bestolen in de wedstrijd tegen Floreant. Trainer Anton Wijsman hoeft zijn mannen vermoedelijk niet te motiveren voor de match tegen het sterke Koudekerk. Kagia had de smaak van de zeges te pakken en dat voelde ongetwijfeld goed. De Lisserbroekers hebben bewezen met een groot contingent nieuwe spelers uitstekend en fris te kunnen voetballen. Die wens ligt er gewis ook zaterdag aan de Gruttolaan, maar als er ergens vertrouwen heerst zal dat juist zijn bij de ploeg van Alex Redel. De Koudekerkers denderden afgelopen weekend over Oegstgeest heen met 2-10. Vorig seizoen won Koudekerk thuis met 2-0, maar kreeg in de uitbeurt een forse nederlaag te slikken: 5-1.

Rohda’76-Lugdunum

Het midweekse gelijkspel van Lugdunum tegen WDS werd als teleurstellend ervaren. Trainer Jan Wansink, die het roer vanaf deze week overneemt van Henk de Cler (zie berichtgeving elders op deze website), zal ongetwijfeld voor een zege gaan mede door de wetenschap dat Rohda’76 slechts een keer wist te winnen. Dat was overigens wel op brute wijze. In de openingsronde werd Zwammerdam met 1-7 verpulverd. Winnen of verliezen is ook het verschil tussen middenmoot of subtop. Hoewel de Leidenaren pas weer terug zijn in de derde klasse A is men niet zonder ambities. Winst zou daar wel zo goed bij passen om in elk geval het linkerrijtje te kunnen bevolken.

Zondag

Tweede klasse C

Delft-Voorschoten’97

Promovendus Voorschoten’97 heeft het moeilijk in de tweede klasse C. Een puntje slechts werd gehaald en de rest van de ontmoetingen gingen verloren. Dat de ploeg naar een zege snakt zal duidelijk zijn. Dat zal geen gemakkelijke klus zijn zondag. Delft lijkt een taaie tegenstander en is niet voor niets een goede middenmoter. Delft speelde overigens pas eenmaal thuis, maar toen kreeg het wel de supportersschare op de banken. HVV werd met 8-1 aan de kant geveegd. Wil men in Voorschoten niet verder in de problemen komen dan is minimaal een gelijkspel een must om ook weer wat vertrouwen te tanken. Afgelopen weekend won ROAC op Adegeest en dat was de eerste triomf voor de formatie van Erwin van der Lugt.

Derde klasse A

Meerburg-Graaf Willem II/VAC

Met een ruime en gemakkelijke overwinning op Bernardus deed Meerburg vorig weekend zijn plicht en behield de koppositie. Zondag wacht een tegenstander van een heel ander kaliber: directe concurrent Gaaf Willem II/VAC. Ron de Roode kent een paar basiskwaliteiten van zijn ploeg: makkelijk scoren en vechtvoetbal kunnen spelen als de omstandigheden daarom vragen. Dat moet toch zelfvertrouwen geven om ook tegen de ploeg uit Wassenaar een uitstekende prestatie neer te zetten. Spits Mats van der Poel is ondertussen weer ouderwets op dreef en scoorde al in vier van de vijf wedstrijden, waarbij zijn totaal op zeven doelpunten staat. Graaf Willem remiseerde eerder op bezoek bij ASC en won in Stompwijk met 0-2, temeer omdat die ploeg het hoofd verloor in die ontmoeting. De winnaar zet een grote stap op weg naar de eerste periodetitel.

Van Nispen-Rijnland

FC Rijnland liet zondag de eerste overwinning bijschrijven. Gemakkelijk ging het niet, want in WVC hadden de Leidenaren een geduchte tegenstander. Grotere tegenstander was misschien echter nog wel het bier wat in de benen zat van de Leidse feestgangers. Uiteraard liet de ploeg van Pikaar het niet bij blauwe bessensap tijdens het Leidens Ontzet, maar dat bleek geen belemmering om de mouwen zoals altijd weer op te stropen. De arbeid werd uiteindelijk beloond, waarbij Boudewijn Kamphues weer eens goud waard was voor zijn team. Komend weekend is Van Nispen de opponent. De ploeg uit De Zilk boekte thuis twee zeges en incasseerde daar geen enkel doelpunt. Het wordt dus een hele kluif voor de ploeg uit het Morskwartier, maar de eerste overwinning ooit in de derde klasse zal naar meer smaken. Ook nu dus weer noeste arbeid leveren is het devies.

Teylingen-UDO

Het is overduidelijk dat UDO de underdog is in het treffen tegen Teylingen. De Oegstgeestenaren proefden het zoet der overwinning dit seizoen nog niet en dit lijkt zondag ook geen reële optie. Teylingen wordt gezien als titelkandidaat, hoewel de resultaten van Laurens Mouter en de zijnen nog niet vlekkeloos zijn. Zo werd er afgelopen zondag bijna verloren van ASC, maar voorkwam Mark van der Vlugt met zijn tweede doelpunt van de middag een tegen het einde gevreesde nederlaag. Mochten de gastheren UDO onderschatten, dan is een verrassing niet helemaal uitgesloten. Vorig jaar lukte het tenslotte ook Teylingen op 1-1 te houden. Daarnaast is de gedachte bij de geel-zwarten dat succes steeds dichterbij komt, omdat er progressie in het spel zit en er de nodige kansen worden gecreëerd inmiddels. Zo ook tegen Van Nispen in de voorgaande ontmoeting, hoewel dat nog geen positief resultaat opleverde: 2-3. WVC-SJZ

Het gaat crescendo met de vereniging uit Zoeterwoude-dorp. Het is alleen Meerburg gelukt punten af te snoepen van de groenwitten en dat alleen na een zware strijd in de Derby van Zoeterwoude. Daarna ging het bergopwaarts met de equipe van Rob van den Wijngaard. Het vertrouwen nam toe, spelers bleken opeens op andere posities te kunnen excelleren en de resultaten zijn ondertussen hoopgevend. Zo werd j.l. zondag Van Nispen kansloos gelaten. WVC moet het volgende slachtoffer worden van deze dadendrang van de ‘ Haasbroekers’ . Als een ploeg als SJZ in een flow zit zijn ze moeilijk af te stoppen, zo lijkt het op dit moment. Een zege biedt een plek vlak onder de top in deze afdeling. Een uitdaging van formaat voor Rob van den Wijngaard en zijn selectie, die de voorbije jaren meer naar beneden diende te kijken.

Van Nispen had enkel lege briefjes in te brengen op bezoek bij een goed spelend SJZ
Van Nispen had enkel lege briefjes in te brengen op bezoek bij een goed spelend SJZ