Derde klasse A (zondag)- Voorschoten-spelers Michael Kers, Niels van den Berg en Roy Elligens en hun SJZ-collega’s Nils Slingerland en  Hans Coret zullen vannacht nog wel eens badend in het zweet wakker zijn geschrokken. In de onderlinge streekderby kregen ze de mooiste kansen op de openingstreffer, maar met dank aan twee uitblinkende doelmannen eindigde het duel op Adegeest zoals het begon: 0-0.

Vooral de thuisploeg deed zichzelf daarmee danig tekort. Na een eerste schermutseling voor het Voorschotense doel – Coret nam een voorzet van Slingerland fraai, maar niet krachtig genoeg achter het standbeen – was het het elftal van Mo Bougrine dat de touwtjes stevig in handen nam en SJZ flink onder druk hield. En het duurde niet lang of de mooiste kansen werden gecreëerd. Vooral Kers was een constante plaag voor de Zoeterwoudse defensie, die er niet altijd even best uitzag. Dat heet met uitzondering van Niels van Diemen dan. De doelman bleek in een grootse vorm te verkeren en groeide uit tot een onneembare vesting voor de groengelen. Want eigenlijk deed Kers in zijn diverse afrondpogingen helemaal niet zo gek veel verkeerd. Maar Van Diemen had deze zondagmiddag overal een antwoord op. Een handje, een voetje, een been: telkens voorkwam hij op de meest onorthodoxe manieren Voorschotens succes. ,,Het ging wel lekker ja’’, sprak de SJZ-goalie bescheiden. ,,Met mij persoonlijk dan, want ik kreeg ook genoeg mogelijkheden om me te onderscheiden. Dat is op zich natuurlijk geen goed teken.’’

Maar niet alleen Kers, die bovendien een vlammende volley net voorlangs zag gaan, beet zich stuk op Van Diemen. Ook Niels van den Berg kopte de bal vrij voor het Zoeterwoudse doel keurig in diens handjes. En Roy Elligens zag een zeker doelpunt nota bene door ploeggenoot Ahmed Ferhane ongelukkig van de lijn gehaald worden. Diezelfde Elligens schoof de bal ook nog een keer buiten het bereik van Van Diemen rakelings naast.

Tegen de reeks kansen voor de Voorschotenaren stonden in het eerste bedrijf twee riante mogelijkheden voor Slingerland. In de eerste situatie werd hij bediend door Daan Hoogbruin, die wellicht beter voor eigen succes had kunnen gaan. Nu ontving de linksbuiten de bal in een lastigere hoek (en bovendien in buitenspelpositie) en zijn schot verdween dan ook in het zijnet, ook al omdat Abdel Lamrabette zijn doel prima verkleinde. Dat deed hij even later opnieuw. Dit keer leek de diepgestuurde Slingerland op weg naar de 0-1, maar kwam de Voorschoten-keeper dusdanig overtuigend zijn ‘hok’ uit dat de jonge aanvaller pardoes naast prikte.

Na rust aanvankelijk hetzelfde spelbeeld. Voorschoten ging vrolijk verder met kansen creëren en missen. Wederom stuitte Kers (twee keer) en Van den Berg in uiterst kansrijke positie op Van Diemen, die bovendien nog net zijn vingertoppen tegen een verraderlijke kopbal van Vincent van Veen kreeg. Die schampte daardoor de lat.

Gaandeweg het tweede bedrijf kroop ook SJZ weer meer uit zijn schulp. Voorschoten kon zich, na alle gemiste kansen, maar moeizaam verzoenen met een gelijkspel en zette alles op alles om de winnende te forceren. Daarbij gaf het achterin ook steeds meer ruimte weg. In het laatste kwartier kreeg Coret twee uitgelezen mogelijkheden om het treffen in Zoeterwouds voordeel te beslechten. Eerst soleerde invaller Caleb van der Helm zich een weg door de Voorschotense defensie, waarna hij zijn spits aan het werk zette. Coret dacht de bal simpel in de verre hoek te schuiven, maar Lamrabette had daar goed het oog op en redde fraai. Drie minuten voor tijd kreeg Coret alsnog dé kans om SJZ aan een gestolen overwinning te helpen, nadat hij alleen maar tegen een scherp aangesneden voorzet van Slingerland hoefde aan te lopen. De oud-speler van Voorschoten ’97 faalde echter opzichtig. ,,Ik was volledig gefocust op die bal, maar net op het moment dat ik ‘m binnen wilde tikken, stuiterde ‘ie een beetje op, waardoor ik er half onderdoor ging.’’

Bij de thuisploeg werd Bennie Hogewoning tot Man of the Match verkozen, een titel waar ook Lamrabette zeker aanspraak op mocht maken. ,,Dit was de wedstrijd van de gemiste kansen’’, verzuchte de middenvelder. ,,Ik denk dat we ons goed herpakten, na de zeperd bij Hillegom van vorige week. Daar verliezen is geen schande, dat doet iedereen. Maar 8-1 was echt veel teveel van het goede. Vier tegengoals in de laatste tien minuten, dan zet je jezelf gewoon voor lul. Maar daarvoor hadden we er natuurlijk vijf op rij gewonnen en dat goede gevoel hadden we vastgehouden. Vandaag kwam dat er denk ik ook wel aardig uit. We creëerden echt meer dan genoeg kansen, maar ja, we vergaten onszelf te belonen. Het was ook jammer dat we Mike Nikic door een schorsing miste, die scoort de laatste tijd erg makkelijk. En die keeper van hun verkeerde natuurlijk ook in een bloedvorm. Gelukkig was Appie dat aan onze kant ook, want anders kun je zo’n pot ook gewoon nog verliezen. De periodetitel is uit beeld, dus we moeten ons nu richten op de laatste periode en een hoge eindklassering. Deelnemen aan de nacompetitie zijn we nog altijd aan onze stand verplicht, vind ik. Daar gaan we dan ook voor.’’

Voor SJZ ligt dat anders. De ploeg van Rob van den Wijngaard zal in de resterende tien duels alle zeilen moeten bijzetten om uit de degradatiezorgen te geraken. Van Diemen: ,,Dat moet lukken. We hebben gewoon teveel kwaliteit om onderin te staan. We hebben alleen een jonge groep en missen ervaring. Met de terugkeer van Guus van der Hoeven en Stefan Sleijser, die in de winterstop weer aan zijn gesloten, hebben we er echter de nodige routine bij gekregen. Hun aanwezigheid is erg belangrijk, dat merkten we vandaag ook weer. Nadat zij waren ingevallen, werden we er bepaald niet zwakker op.’’ Voor SJZ breken ondertussen cruciale weken aan. ,,We krijgen nu Kickers-thuis en ASC-uit, twee directe concurrenten. Als we die winnen, verschaffen we onszelf weer wat lucht.’’

Voorschoten ’97: Lamrabette; Toret, Van Veen, Van der Wijngaard, Adriaanse; Van den Berg, Hogewoning, Elligens (84. Van der Veldt), Hendriks; Kers, Farhane (66. Van der Maas)

SJZ: Van Diemen; Hulsbos, De Goede, Bos, Van Rijt; Willemse (60. Van der Hoeven), Hoogbruin, Hogervorst (78. Sleijser), Berg (72. Van der Helm), Coret, Slingerland.