Derde klasse A- De zondagtak van Voorschoten ’97 was aan een flinke opmars bezig, met vijf overwinningen op rij, maar die werd in en tegen Hillegom abrupt een halt toegeroepen. De ploeg van Mo Bougrine ging met niet minder dan 8-1 kopje onder bij de aanstaande kampioen.

Op SV Hillegom staat dit seizoen geen maat in 3A. Het elftal van Bas Naber haalde uit vijftien wedstrijden het maximale aantal van 45 punten en stevent in een rechte lijn op de titel af. Niet zo verwonderlijk als je de selectie van de blauwwitten tegen het licht houdt. Met Jeroen Dedel (FC Lisse), Ruben Beentjes (Hollandia) en ‘Mister Ter Leede’ Frank de Groot beschikt de koploper over drie spelers met ruime topklasse-ervaring en de fusieclub – in 2012 ontstaan uit VV Hillegom en SV Concordia – heeft duidelijk de ambitie om de komende seizoenen stappen omhoog te maken. Het splinternieuwe (miljoenen)complex, dat afgelopen zomer aan de stationsweg herrees, is daar alvast op ingericht.

Voorschoten wist dat het een zware dobber zou krijgen aan de gastheer op de schitterende Zanderij, die het publiek altijd wel goed weet te vinden. Niet alleen vanwege de stand op de ranglijst, ook al omdat de thuiswedstrijd met 0-4 verloren werd, na een dubieuze rode kaart (2x geel) voor Niels van den Berg. Niettemin reisden de groengelen met het nodige vertrouwen richting Hillegom af voor de return.

Vijf overwinningen achter elkaar hadden het daarvoor nog zwalkende elftal immers niet alleen naar de top-5 van de ranglijst geloodst, maar ook een flinke boost gegeven. Bovendien had Bougrine het perfecte strijdplan klaarliggen: inzakken, achterin de boel dichthouden en vanuit gesloten stellingen bij balveroveringen zelf op de counter gevaarlijk met de snelheid voorin. Alle goede bedoelingen ten spijt, het strijdplan kon na drie minuten al de prullenbak in. Een indraaiende vrije trap werd door Bennie Hogewoning ongelukkig in eigen doel gekopt. Door die fikse tegenslag wankelden de bezoekers even, maar na een kwartier achter de feiten aan te hebben gelopen, herpakten ze zich eigenlijk best aardig. Er werd wat hoger druk gezet, de organisatie stond beter en ook in balbezit kwam Voorschoten er steeds gevaarlijker uit. Nadat Mike Nikic het doel eerst van dichtbij al te hoog zocht, maakte de rappe aanvaller er na ruim een half uur alsnog 1-1 van. Hij kreeg de bal in het zestienmetergebied, kapte fraai zijn verdedigend en rondde beheerst af.

Voorschoten had flink geïnvesteerd in de gelijkmaker, maar kon er niet lang van genieten. Praktisch vanaf de aftrap legde Beentjes drie Voorschotenaren in de luren, om vervolgens met zijn rechterbeentje de bal keurig in de verre hoek te mikken: 2-1. Ondanks die achterstand had Bougrine in de rust nog alle vertrouwen in een goede afloop. ,,Als we hat achterin droog weten te houden, is zelfs winnen nog mogelijk. Je krijgt altijd wel een paar kansjes.’’ Ook nu begonnen de bezoekers echter weer uiterst ongelukkig. Een indraaiende corner leek een eenvoudige prooi voor doelman Victor Quax, maar de A2-keeper liet de vangbal los, waarna De Groot attent reageerde en zijn voet ertegen zette: 3-1.

Daarmee was het verzet eigenlijk wel gebroken. Zeker nadat Van den Berg net een paar centimeter te kort kwam om de keeper te omspelen en voor de aansluitingstreffer te zorgen, en vlak daarna de 4-1 viel. Linksback Wout Adriaanse werd uitgespeeld door het grote talent Ayden Ryan, die de bal vervolgens kiezelhard in het uiterste hoekje mokerde. Voorschoten leek de schade aanvankelijk verder wel te kunnen beperken, maar in de slotfase – na een drietal wissels – stortte in defensief opzicht echter nog volledig in elkaar.

In de laatste tien minuten scoorde de thuisploeg nog vier keer. Bougrine: ,,Blijkbaar was de klap te hard, want we gingen in de laatste tien minuten knock-out. Maar ach, de uitslag zegt me niet zo veel. Of het nou 4-2 wordt of 8-1, je staat nog steeds met lege handen. Je moet soms ook je meerdere kunnen erkennen. Tegen deze tegenstander moet je zelf top zijn, hopen op een mindere dag van hun kant en zeker geen cadeautjes weggeven. Vooral aan dat laatste schortte het behoorlijk. Als je ziet hoe de tegengoals vallen, dat kun je je tegen zo’n ploeg gewoon niet permitteren. Prima als ze uit een vlotte aanval een goal maken waarvoor je alleen maar kunt applaudisseren, maar de eerste drie goals waren gewoon weggevertjes. En ze vielen ook nog eens op uiterst ongelukkige momenten: vlak na de aftrap, meteen na de 1-1 en pal na rust.’’

Volgens de Voorhouter is er, ondanks de monsternederlaag, geen man over boord. ,,Dit moet je zien als een incident. Tegen een tegenstander van het kaliber Hillegom kun je een keertje tegen zo’n afstraffing aanlopen. We moeten niet vergeten dat we hiervoor een prima serie hebben neergezet. Het is even uithuilen en dan opnieuw beginnen. Volgende week krijgen we SJZ op bezoek. Dat zijn wedstrijden waarin je de punten gewoon moet pakken, wil je in aanmerking blijven komen voor de bovenste plekken.’’