Derde klasse A (zondag)- De zondagtak van Voorschoten ’97 is er niet in geslaagd de derde periode met een zege in te luiden. Eerder dit seizoen kende de ploeg van Mo Bougrine weinig moeite met UDO (0-3), maar tijdens het weerzien op het eigen Sportpark Adegeest kwam Voorschoten zondagmiddag niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

,,We moeten dit sowieso gewoon winnen”, was Roy Elligens vooraf vastberaden. Na negentig minuten voetbal moest het als zesde geklasseerde Voorschoten echter genoegen nemen met slechts een punt tegen nummer elf UDO. ,,Weinig beweging, weinig inzet, een te laag tempo. Het zag er niet uit”, verzucht middenvelder Elligens na afloop. ,,Het was duidelijk dat we voorin Michael Kers (vakantie, red.) misten. We hielden geen enkele bal vast, waardoor we niet echt konden voetballen.”

2015-03-01 15.41.18

Mede door een straffe wind en een povere grasmat viel er met name in de eerste helft weinig te genieten voor het 70-koppige publiek. Pas na zeventien minuten tekende Bryan Hilders voor het eerste wapenfeit van de wedstrijd. UDO-keeper Michael van Nijnatten moest zich strekken op een afstandspeer van centrumverdediger Bryan Hilders, die net als vorige week tegen Van Nispen (0-5 zege) een prima indruk maakte.

2015-03-01 15.42.11

Hilders (20) kende een opmerkelijk traject alvorens hij in de basis van het eerste zondagelftal van Voorschoten belandde. Anderhalf jaar geleden verruilde hij de kantine voor het veld. ,,Alleen in de B-junioren en bij de E’tjes speelde ik eigenlijk in selectieteams. Maar het plezier vond ik daar niet. Toen ik in de A5 speelde, werkte ik hier elke zondag achter de bar. Toen jongens van de zondagselectie hoorde dat ik wel aardig kon ballen, vroegen ze of ik een keer wilde meetrainen. Van beide kanten beviel dat goed. Ik was gelijk verkocht.”

20150301_142047

,,Een spits uitschakelen, daar kan ik van genieten.” Als vervanger van de geblesseerde Vincent van Veen lukte Hilders dat andermaal met verve. UDO-spits Patrick Vergeer kon weinig potten breken en zakte na de pauze vaak terug naar het middenveld. ,,Vanaf moment één had ik het idee dat UDO puur op een gelijkspel speelde en gokte op de counter”, aldus Hilders.

20150301_132222-1

Ook Elligens blijkt niet onder de indruk van de Oegstgeestse opponent: ,,UDO is één van de slechtste ploegen van de competitie. Ze schieten alles uit of naar voren.” Toch hadden de bezoekers ook zomaar met de zege aan de haal kunnen gaan, ware het niet dat aanvaller Jordi Witteman twee dotten van kansen om zeep hielp. De kale buitenspeler zag tien minuten na rust hoe zijn collega op de andere flank een stuk scherper was. De tweebenige Ian van der Wilden veroverde de bal op een meter of twintig van het doel en hielp zijn ploeg in het zadel met een rake uithaal.

De treffer van de Leidenaar, die in het verleden uitkwam voor UVS en FC Haarlem, leek Voorschoten, na de bijzonder lange theepauze van circa vijfentwintig minuten, eindelijk wakker te schudden. Nadat ook de supporters achter het vijandelijke doel wat olie op het vuur gooiden door onder andere in woord en gebaar te protesteren bij ‘slechts’ geel voor een late tackle van UDO-verdediger Joost den Hollander, was de groengele ontlading groot toen Niels van den Berg een hoekschop vanaf links binnen knikte.

20150301_141850

De Voorschotense opleving bleek van korte duur, want in het restant van de wedstrijd boden beide ploegen weinig spektakel en bleef de 1-1 op het scorebord. ,,Als we zo spelen als vandaag, ga ik er wel vanuit dat we volgend jaar weer in de derde klasse uitkomen”, treurt Elligens. ,,Vorige keer begonnen we ook al met puntverlies aan de periode, toen verloren we met 5-7 van Teylingen.”

,,We wilden een goede start maken, en dat is helaas niet gelukt. Maar ik heb alle vertrouwen in de derde periode”, biedt Hilders tegenwicht. ,,Hillegom en Teylingen hebben al een periode. Daaronder zijn de verschillen klein. We hebben met zijn allen de ambitie om in de tweede klasse uit te komen.”

,,Ik zie het niet voor me dat ik hogerop kom te spelen. Dus ik denk dat ik nog wel een aantal jaar hier zal spelen”, vervolgt Hilders. Met zijn 20 jaar is de mandekker een van de weinige jonge spelers in de selectie van Bougrine. ,,Maar daar komt verandering in. We zijn sinds dit jaar steeds meer bezig met de jeugd. Zo vragen we geregeld jongens om een keer mee te trainen. En dan niet alleen in de A1, het kan ook lagere teams komen. Dat hebben we bij mij gezien. Er komen al sowieso twee á drie jongens bij volgend seizoen. Samen met dit team wil ik de zondag zo lang mogelijk in stand houden.”

20150301_144619

Opstelling Voorschoten ’97: Lambrabette; Toret, Hilders, Van der Wijngaard (52. Van den Heuvel), Adriaanse; Hogewoning, Van der Maas, Elligens; Nikic, Fernane (82. Oerlemans), Van den Berg.

Opstelling UDO: Van Nijnatten; Van Klaveren, Den Hollander, M. Franken; Huivenaar, Zweistra (71. Van der Spek), Elkerbout, Bayram; Van der Wilden, Vergeer, Witteman.

Scoreverloop: 56’ 0-1 Ian van der Wilden, 61’ 1-1 Niels van den Berg.

20150301_145339