Nacompetitie- Zo (ver)ruim(d) als de promotieregeling van de vierde naar de derde klasse deze nacompetitie is, zo bescheiden is die een treetje hoger. De zondagtak van Voorschoten ’97 wil dolgraag naar de tweede klasse, maar dient daarvoor gewoon twee lastige hordes te nemen. Een eerste stap werd afgelopen zondag gezet, met de 5-3 thuisoverwinning op Schipluiden.

Met die tegenstander is meteen één van de drie – en misschien zelfs vier – clubs genoemd die ervoor zorgt dat er voor de derde klasse van komend seizoen extra plekken vrijkomen. Schipluiden stopt immers met prestatievoetbal op zondag en begint na de zomer in de zaterdagse vierde klasse. Wie denkt dat de ploeg van Peter van Oyen en Jan Ettiene, die – ondanks een ingediend verzoek om af te mogen zeggen – door de KNVB min of meer gedwongen wordt om tóch de nacompetitie te spelen, er met de pet naar gooit, komt bedrogen uit. Zo wees de heenwedstrijd op Adegeest wel uit. Frank en vrij spelend maakten de voor de gelegenheid in het maagdelijk wit gestoken geelblauwen het de gastheer knap lastig. Voorschoten ’97 werd bij een 2-3 achterstand – door toedoen van drievoudig doelpuntenmaker Thom van Mil – zelfs danig in verlegenheid gebracht, maar rechtte tijdig de rug en creëerde met een 5-3 overwinning een prima uitgangspositie voor de return, al vergat het die in de slotminuten tot een formaliteit te maken door de score nog verder op te voeren. Zodoende dienen de mannen van Mo Bougrine het duel in het Westland op Pinkstermaandag zeker niet te lichtzinnig op te vatten. ,,Als je daar 1-0 achterkomt, is de marge nog maar één goaltje en komt er toch vol druk op te staan’’, realiseerde Kevin Hendriks zich terecht.

De aanvoerder maakte tegen Schipluiden zijn rentree in de basis, na een tijdje aan de kant te hebben gestaan met een vervelende ribkneuzing. Noodgedwongen, want eigenlijk zou Vincent van Veen starten en de met een trainingsachterstand kampende Hendriks plaatsnemen op de bank. De verdediger viel tijdens de warming-up echter uit met een kuitblessure en is voor komende maandag nog een vraagteken, net als Niels van den Berg (kuit). Zeker niet van de partij is Frank van den Heuvel, die tegen een gele kaart aanliep en voor de return geschorst is.

Mocht Voorschoten die goed doorkomen dan wacht in de finaleronde de winnaar van het tweeluik tussen Stompwijk ’92 en DOSR. Laatstgenoemde heeft de beste papieren, want de Veenders wonnen afgelopen weekend in Stompwijk met 2-4. Het elftal van Erwin van der Zee is als competitiegenoot van Voorschoten in 3A zeker geen onbekende. De twee clubs kruisten in de afgelopen jaren regelmatig de degens met elkaar. De twee onderlinge ontmoetingen van dit seizoen eindigden onbeslist. Op Adegeest werd het 1-1, in de Veen 2-2. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn dus. Stompwijk is als tegenstander minder bekend voor de groengelen, al werd er vorig seizoen in een oefenwedstrijd met 4-1 gewonnen van de ploeg van (toen nog) Ron de Roode, die inmiddels opgevolgd is door Ted van Berkel. Die wordt wegens ziekte echter op zijn beurt voorlopig vervangen door assistent Rob van Benten.

DOSR of Stompwijk, Hendriks wil voorlopig niet verder kijken dan Schipluiden. ,,Dat is voor latere zorg. First things first. De eerstvolgende wedstrijd, daar gaat het in het voetbal om. We hebben nu zeven keer op rij gewonnen en zitten dus in de winning mood. Dat gevoel willen we vasthouden. We gaan dan ook gewoon naar Schipluiden om te winnen en niet om niet te verliezen.’’

Overigens komt er ook voor de tweede klasse komend seizoen een extra plaatsje vrij, vanwege het terugtrekken van hoofdklasser Haaglandia. Voor die ene plek komen echter de vier verliezers van de tweede ronde in aanmerking, dus dat vergroot de kansen op het tweedeklasserschap voor de finalisten met 25 procent.

Vermoedelijke opstelling: Lamrabette; Toret, Hilders, Van Veen (Elligens), Adriaanse; Van den Berg (Maatoug), Hogewoning, Van der Wijngaard, Hendriks; Kers, Nikic.