HomeZaterdagDerde klasseVoorschoten’97(zo) versus Alkmania: een wedstrijd met twee gezichten

Voorschoten’97(zo) versus Alkmania: een wedstrijd met twee gezichten

-

(Zondag derde klasse A) – ‘Ik moet zeker op tijd vertrekken vanuit huis om alle tijd te hebben voor mijn eerste wedstrijdverslag van deze beladen wedstrijd in de zondagse derde klasse A’, was mijn gedachte toen ik om 13.00 uur naar mijn auto huppelde en de klassieker op de televisie achter mij liet. Een twintig minuten later parkeerde ik al pal voor het toegangshek van de zondagafdeling van Voorschoten’97.

De kassa was nog meer gesloten dan een Zeeuwse oester, hoewel de wedstrijd toch om 14.00 uur zou aanvangen. Op naar de commissiekamer op de eerste etage en binnen een half uur had ik het echte zondaggevoel van mijn eigen voetballeven weer helemaal op mijn netvlies. Ik speelde tot 1982 nog op zondag bij R.K.S.V. Vredenburch in Rijswijk, eerst in de A-junioren en later bij de senioren. Met een gastvrije ontvangst werd mij de officiële spelerslijst en een kleurrijk programmaboekje overhandigd, had ik een gesprek met de trotse vader van Ravi Wedema, pupil van de week van de E15 en werd ook toegelicht wat de F13 als team van de week in de rust van de wedstrijd moest doen om hoog te kunnen eindigen in de strijd om de Besuyen penaltybokaal.

Supporters langs de lijn (1)

Maar ik was natuurlijk gekomen voor de voetbalmatadoren, dus ik nestelde me om 13.45 uur op de opvallend zijwaarts gelegen tribune die met de gele en groene kuipjes het druilerige weer in ieder geval nog iets feestelijks mee gaf. ‘Weet u al dat onze trainer Mo Bougrine volgend jaar hoofdtrainer wordt van s.v. Alkmania?’, deelde een duidelijk met een geelgroen hart voorziene man mij mee in de commissiekamer, ‘En wij hebben nog niemand’. Dat geeft natuurlijk die extra dimensie aan deze zondagpot. Zeker met de blik op de ranglijst waar Voorschoten’97 vierde staat met 20 uit 13 en s.v. Alkmania twaalfde met 11 uit 13. Wetende dat vandaag ook nummer twee (Van Nispen met 29 punten) en nummer drie (Teylingen met 27 punten) de degens zouden kruisen zou het mooi zijn als Voorschoten’97 de goede serie kon voortzetten. De laatste nederlaag dateerde van zondag 9 november thuis tegen Teylingen (5-7) waarna er vier keer werd gewonnen. En de twee oefenwedstrijden in de winterstop werden ook gewonnen (5-0 en 2-1).

Na de muziek werden de opstellingen opgelezen en om onverklaarbare redenen floot scheidsrechter Ricardo Mulder uit Barendrecht pas om 14.06 uur voor de aftrap. Maar niet nadat de pupil van de week scoorde, wat hem helaas niet lukte op zaterdag. Toen verloor hij met zijn team van de E15 met 1-4 van koploper Meerburg.

Het fluitsignaal klonk, er druppelden nog supporters binnen, veelal de trouwe volgers vanuit Roelofarendsveen, maar meer dan vijftig man kon ik niet tellen. Maar met de afloop van de klassieker in de Arena werd het toch drukker langs deze Voorschotense lijn. Ik schat in dat een honderdvijftig bezoekers, van jong tot belegen, deze voetbalwedstrijd hebben bekeken.

Voorschoten had er duidelijk zin in want in de derde minuut kon keeper Mark van der Meer van s.v. Alkmania de bal maar net over de lat tikken. Waar zij net meer druk zetten, kon Radenko Nikic van Voorschoten’97 in de 11e minuut voor de 1-0 zorgen na een prachtig genomen vrije trap.

Waar Alkmania beter ging combineren, zeker met de lastig te bespelen snelle spits Ed van Hameren, bleef Voorschoten’97 volharden in ‘de lange bal’ waardoor de spitsen nauwelijks werden bereikt. Van Hameren kwam in een goede scoringspositie maar debuterend keeper Victor Quax van Voorschoten’97 kon de bal net tot een corner verwerken. Opvallende spelers in die eerste helft bij s.v. Alkmania waren aanvaller Tom Marsiglia, zeer behendig maar soms ook de acties net te ver doorvoerend, en aanvoerder Jochem van der Meer die als de Socrates van Roelofarendsveen het spel verdeelde op het middenveld. Spits Michael Kers van Voorschoten’97 kreeg bijna geen bal goed aangespeeld. Waar ze vooral wilden counteren was het s.v. Alkmania dat in het tweede deel van de eerste helft het heft in handen had, maar echte kansen konden zij ook niet realiseren. Procentueel was het balbezit ongeveer veertig om zestig procent. Het spelbeeld deed een tribunebezoeker diverse keren roepen: ‘Ik hoop dat jullie van de F13 later beter voetballen dan deze twee teams. Je krijgt echt geen waar voor je geld voor die drie euro entree.’

In de rust mochten deze spelertjes van de F13 in hun sponsor T-shirt laten zien hoe ze de penalty’s konden schieten en… er gingen leuke ballen in de hoek. Dus zij konden naar de kantine voor hun oorkonde en een bak patat. En of ze de penaltybokaal gaan winnen? Dat zal later dit seizoen moeten blijken.

Michael Kers pikte ook een goaltje mee

Wat trainer Mo Bougrine van Voorschoten’97 in de rust heeft gezegd, of in de thee heeft gedaan, is niet duidelijk. Maar een herboren team, beide teams hadden niet gewisseld, kwam tussen de lijnen. In de 47e reageerde spits Michael Kers alert op een schitterende dieptepass en mede door fout verdedigen schoot hij de bal langs keeper Van der Meer in het doel, 2-0. Nog geen minuut later een identieke actie, maar nu verdween de bal naast de verkeerde kant van de doelpaal. Roy Weenink van Alkmania bleef ook lastig te bespelen voor Voorschoten, zijn schot ging net naast het doel van de lange keeper Quax. En in de 53e minuut was het weer spits Michael Kers die een fantastische diepe pass van Voorschotense collega Radenko Nikic niet wist te verzilveren. Er hing iets in de lucht, beide trainers lieten wisselspelers warmlopen en aanvoerder Kevin Hendriks van Voorschoten bleef op links verbaal iedereen zo aanmoedigen wat op het hele sportpark te horen was. In de 58e minuut gaf Niels van de Berg van Voorschoten’97 een ‘Frank de Boer-achtige’ dieptepass op Radenko Nikic die zijn team in veilige haven schoot, 3-0. Dit was countervoetbal in een zeer goede uitvoering.

Bij een spaarzame tegenaanval in de 61e minuut werd een spits van Alkmania onreglementair gestuit in de zestien meter, scheidsrechter Mulder trok geel en de penalty werd genomen door Dennis Willems. Hij was net in het veld gekomen, had nog geen bal aangeraakt en… zijn inzet werd door keeper Victor Quax tot corner verwerkt. In de 69e minuut had Alkmania alle wissels verbruikt en bij Voorschoten’97 viel invaller Rick van der Maas sterk in. En Nikic was niet meer te stuiten en hij scoorde bijna zijn derde doelpunt.

In de 76e minuut kwam het magische kwartier voor Voorschoten’97-invaller Ahmed Fernane. Hij verving spits Michael Kers. ‘In de eerste helft had Alkmania ons in de tang en kwamen we niet aan ons countervoetbal toe. De backs konden de bal niet kwijt waardoor we voorin in de eerste helft nauwelijks een bespeelbare bal kregen. En nee hoor, dit is geen publiekswissel’, aldus een stralende en breed lachende Kers.

Ahmed Fernane zette zichzelf weer op de kaart bij invalbeurt

Drie minuten later tekende Ahmed Fernane met een intikker na een prachtig opgezette aanval voor de 4-0 en weer drie minuten later op een assist van Nikic bepaalde hij met zijn tweede doelpunt de eindstand op 5-0. En dat kwam vooral doordat er nog enige countermogelijkheden net niet goed konden worden uitgespeeld.

Deze vierentwintigjarige Ahmed Fernane beviel me zeer door zijn inzet, loopacties en scorend vermogen. Daar gaat Voorschoten’97 dit seizoen nog veel plezier van beleven. Fernane: ‘De trainer beslist wie er speelt. Hij heeft ons in de rust duidelijk toegesproken en ik was er klaar voor. Ik ben al vier keer ingevallen en heb toen ook drie keer gescoord.’

Na het laatste fluitsignaal van de punctueel leidende Mulder vielen de spelers van Voorschoten’97 hun trainer Bougrine in de armen. Vanaf het dak van de kantine werd de naam van de ‘man of the match’ geroepen. Ik hoorde het niet, maar voor mij was het Ahmed Fernane van Voorschoten’97! Zou het volgende week ook lukken tegen de koploper Hillegom s.v. waar eerder thuis met 0-4 van werd verloren? Kom zelf kijken, zou ik zeggen!

Opstelling Voorschoten’97: Victor Quax, Robert Toret, Bryan Hilders, Jordy v.d. Wijngaard, Wout Adriaanse, Bennie Hogewoning, Radenko ‘Mike’ Nikic, Kevin Hendriks, Michael Kers (Ahmed Fernane, 76e minuut), Roy Elligens (Rick v.d. Maas, 64e minuut) en Niels v.d. Berg (Sukru Kirkici, 79e minuut).

Opstelling s.v. Alkmania: Mark van der Meer, Coen van der Meer (Luc Gies Broesterhuizen, 61e minuut), Marvin Bouwmeester (Dennis Willems, 61e minuut), Roelof van Beek, Sander Gelmers, Jochem van der Meer, Roy Weenink (Dennis van Veen, 69e minuut), Lars Verdel, Ed van Hameren, Michael van der Zwet en Tom Marsiglia.