Voorbeschouwing nacompetitie- In de derde klasse A van het zaterdagvoetbal eindigde vv Oegstgeest het seizoen in mineur. Geelrood verloor de laatste vier wedstrijden en belandde zo op de vierde plek van onderen. Via twee duels met vierdeklasser VVSB kan de ploeg nog handhaving afdwingen. Zaterdag start het tweeluik in Noordwijkerhout. ,,We gaan er gewoon winnen”, meent Joep Zenden.

De tijdens de voorbije jaargang tot aanvaller omgeschoolde middenvelder produceerde afgelopen weekend tegen kampioen SEV zijn vijfde competitietreffer, maar die zette geen zoden aan de dijk. De Leidschendammers zegevierden met 2-1. ,,We kwamen op voorsprong en we hadden ook het idee dat zij het wel geloofden. Tijdens de wedstrijd werd duidelijk dat ze de week ervoor ook helemaal niet hadden getraind en dat een aantal zelfs op vrijdag nog was gaan stappen. Maar uiteindelijk verloren we toch. Net als die wedstrijden ervoor. Het heeft deels met pech te maken, maar ook wel met een gebrek aan kwaliteit. Daarnaast is de mentaliteit van een aantal spelers niet altijd optimaal. We dwingen het geluk dus ook niet af. Daar komt dan nog bij dat we over te weinig scorend vermogen beschikken. Onze topscorer heeft zes doelpunten gemaakt. Dat zegt genoeg. Je ziet het al bij de trainingen. Als er na goed positiespel afgerond moet worden gaat het heel vaak mis. We zijn meer van het pleintjesvoetbal. ”

De 22-jarige Zenden, in het dagelijks leven student Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam, kreeg van trainer Jerry Ubink in de loop van het seizoen een andere positie toebedeeld. ,,Na de winterstop ben ik door schorsingen van andere spelers in de voorhoede terechtgekomen. Eerst op de vleugel en de laatste tijd zelfs in de spits, als een soort valse nummer negen. Het gaat zeker niet slecht, maar ik ben ook niet een makkelijk scorende speler. Gelukkig is Bob den Hollander na een schorsing nu weer terug. Hij is een echte nummer tien en brengt creativiteit in het team.”

Den Hollander is samen met Roy Dijkstra de topscorer van vv Oegstgeest. Dijkstra is echter tegen VVSB niet van de partij. Net als drie andere vaste waarden. ,,Ze zijn door onze trainer niet uit de selectie gezet, maar hij doet nu even geen beroep op ze. Daar zal hij zo zijn motieven voor hebben, maar een deel van de spelersgroep heeft daar – net als ik – wel moeite mee. Maar goed, het heeft geen zin om die discussie nu te voeren. De wedstrijden tegen VVSB hebben op dit moment prioriteit.”

Coach Ubink zal aanstaande zaterdag zelf evenmin acte de présence geven. De oefenmeester verblijft met een aantal vrienden in het buitenland voor een lang geleden afgesproken trip. Bob van Buul, de trainer van het tweede, neemt zijn taken over. Hij zal daarbij worden geassisteerd door Carlo van Zelst en Patrick Kalkema. Het tweetal, met een schat aan ervaring in de hoogste regionen van het amateurvoetbal, speelt in het vierde elftal van de club.

selectie
,,Ik heb begrepen dat Jerry zich in Amerika bevindt en dat Bob er tegen VVSB bij is. Verder niet. Hoe dan ook, ik zie dat het bij ons in mentaal opzicht op dit moment wel goed zit. Als je ziet hoe scherp er wordt getraind… Verder is het prettig dat we op kunstgras spelen. Dat ligt ons wel. Onze speelstijl komt daarop goed tot zijn recht. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in”, besluit de Leidenaar.

Dat vertrouwen is evenwel aan de andere kant ook hoorbaar. VVSB speelde ook vorig seizoen nacompetitievoetbal, maar bleek kansloos te zijn. Tijdens een finalewedstrijd zat het eerst elftal in Frankrijk voor een bruiloft van een van de spelers. Die dag stond al lang vast en dus besloten de Noordwijkerhouters te passen. Er werd nog wel gespeeld met spelers uit andere teams, maar VVSB bleef vierdeklasser. Er was destijds ook sprake van dat VVSB ‘niet zo nodig  naar de derde klasse hoefde’.

Jos Taskin, trainer, leider en vlagger van de paarsgelen weet dat zijn elftal er nu wel vol voor wil gaan. ,,We hebben tot de laatste dag meegedraaid om de titel en de verschillen met Hazerswoudse Boys en Lugdunum bleken klein te zijn. We hebben het gehele seizoen flink gescoord en er is vertrouwen en de ware wil nu ook. We hebben een brede selectie en daarmee zouden we in de derde klasse geen modderfiguur slaan.”

Na 180 minuten zou het al gedaan kunnen zijn. ,,Precies, we zijn nu al zo dichtbij en dan wil je ook meer. De tegenstander kennen we niet echt. Enkel die Ruben Reus is bij ons bekend. Die komt uit onze kant vandaan. Absoluut een prima middenvelder. Voor het overige gaan we uit van onze eigen kracht en gaan ons niet aanpassen aan Oegstgeest. We weten dat we het vorig seizoen hadden kunnen halen tegen Perkouw, maar dat liep anders door dat feest. Nu hebben we geen enkele reden om er niet vol voor te gaan. Die gasten willen dolgraag ook weer eens tegen andere clubs uitkomen.”