Derde klasse A (zaterdag)- Verleden week verrasten de voetballers van Zwammerdam de koploper van de 3e klasse A, Koudekerk, door met 1-2 van hen te winnen. Hoewel daar enig geluk bij kwam kijken, was het al met al wel een terechte overwinning. Deze week mochten ze in Zwammerdam het Leidschendamse SEV, de nummer 2 van die klasse ontvangen.
150307_14_VVZ_SEV_1_2 (Kopie)

Grote plannen dus bij de mannen van trainer Rob de Lange om ook deze keer te kunnen gaan stunten. Daar zag het in de eerste helft dan ook wederom naar uit. De thuisploeg had, met de wind tegen, het beste van het spel. Mooie aanvallen met vaak één keer raken gaven de toeschouwers het idee dat het mogelijk moest zijn om ook deze kampioenskandidaat te vloeren. Ondanks die tegenwind en het slechte veld bleef men wel controle op de wedstrijd te houden. Helemaal toen halverwege die eerste helft Toine Kremer met wederom een beetje geluk de stand op 1-0 bracht. Kort daarop had het 2-0 moeten zijn, maar de scheidsrechter keurde deze treffer volgens vele Zwammerdammers ten onrechte wegens buitenspel af.
150307_18_VVZ_SEV_1_2 (Kopie)

Toen kort daarop ook aan de andere kant een doelpunt om dezelfde discutabele wijze werd afgekeurd, was vanwege dat ‘gelijke spel’ het onbehagen min of meer verdwenen. Met dit gebeuren en de voorsprong brak de rust aan. Na de thee en het wisselen van speelhelft dacht de thuisploeg dat het die tweede helft op dezelfde manier als in het eerste gedeelte verder zou gaan. Mitchel Henkes dacht dat ook. ,,We hadden tot dan controle over de wedstrijd, kregen goede kansen en waren gewoon de betere in die eerste helft. Maar dat pakte na de rust heel anders uit. We kwamen slecht de kleedkamer uit en met de wind mee werden we gewoon achteruitgedrukt. SEV speelde pressie en daardoor liepen we opeens achter de feiten aan. We waren niet bij machte om onder de druk uit te komen. Toen zij de gelijkmaker scoorden zakten we helemaal weg. Wel vielen er nog veel corners maar toen zij er 1-2 van maakten was het over.”
150307_26_VVZ_SEV_1_2 (Kopie)

Hoewel de nederlaag niet aan de scheidsrechter lag wilde Henkes nog wel kwijt dat deze leidsman het tempo uit de wedstrijd haalde door volgens hem heel kort te leiden, waardoor het allemaal wat saai oogde. Hoewel de stemming na afloop in de kleedkamer niet uitbundig was houden ze er bij Damme wel de moed in. ,,We staan dan wel op de achtste plek maar qua team horen we gewoon bij de top 5. Verleden jaar waren we minder sterk, maar toen rolde de bal vaak onze kant op. Nu zijn we sterker maar hebben we meer pech en rolt de bal vaak net de verkeerde kant op. We gaan heus deze competitie nog wel stunten tegen koplopers.”
150307_19_VVZ_SEV_1_2 (Kopie)

Op de ranglijst werd Zwammerdam gepasseerd door Oegstgeest, dat met 0-3 te sterk was voor LSVV’70. Volgende week is dat in Leiden de volgende tegenstander. Weer een week later doet de ploeg van Rob de Lange andermaal Leiden aan met een bezoek aan Roodenburg. Beide Leidse ploegen staan onder de streep en lijken er dus mogelijkheden te liggen voor Zwammerdam om verder afstand te nemen van de gevarenzone.
150307_10_VVZ_SEV_1_2 (Kopie)

Foto’s met dank aan Jaap Peters