Derde klasse A (zaterdag) – ,,Het is een dik verdiend gelijkspel van ons tegen Lugdunum. We hadden de eerste helft veel kansen, maar we konden ze weer niet afmaken. Dat is een beetje het probleem dit seizoen waardoor we punten laten liggen” aldus Kevin Ruiter van Zwammerdam. De geblesseerde Lugdunum-verdediger Bas van den Berg baalde langs de lijn net zo sterk als zijn Leidse ploegmaten tussen de krijtlijnen: ,,Met 0-1 de rust in gaan dan moet je ook doorpakken. We willen bovenin meedraaien en dan moet je hier gewoon wel drie punten pakken. Zwaar tegenvallend dus deze 1-1 en dan ook nog met een tegentreffer in de 95e minuut.”

Lugdunum zat goed in het vel met de recente stevige thuiszege van 3-0 op Hazerswoudse. Assistent-trainer Henk de Cler legt de lat met deze spelersgroep bewust hoog en gaat voor een plek bovenin of periodetitel. Met een vierde plek en 17 uit 9 (22-13) zou een uitzege bij Zwammerdam een volgende prima stap zijn naar de gestelde doelen. Hoofdtrainer Jan Wansink, niet lang geleden, neergestreken in de Kikkerpolder, is wat voorzichtiger in het formuleren van de doelstelling.

Premier League tickets

151114_21_VVZ_Lugdunum_1_1 (Kopie) (Small)

En hoe zou Zwammerdam zich herstellen van de kansloze 4-0 nederlaag vorige week zaterdag tegen DoCoS? Het team van trainer Rob de Lange presteert tot op heden teleurstellend met een tiende plek en 7 uit 9 (14-19). Daar zitten vier gelijke spelen bij, maar dan ook uitgerekend tegen teams die bovenin de ranglijst staan genoteerd (BSC’68, Koudekerk en CVC Reeuwijk). Maar op sportpark Zwammerdam kan het ook spoken, in positieve- en in negatieve zin. Want tegen laagvliegers NSV’46 en Rohda’76 werd er respectievelijk met 8-1 gewonnen en 1-7 verloren.

Van den Berg: ,,De eerste grote kansen in deze wedstrijd waren er voor onze voorwaartsen van Lugdunum. Maar zowel die in de zesde als in achttiende minuut konden niet worden verzilverd. En dan laten we Zwammerdam toch weer in de wedstrijd komen, geheel onnodig.” De thuisspelende ploeg, die moeilijk tot scoren komt, miste door blessures dan ook nog topscorer Maarten van Riessen. Hij wist dit seizoen al vier keer het vijandelijke doel te treffen. Ook aanvaller Mitchell Bons moest door een blessure lijdzaam toekijken. En met nog een geschorste speler door vier keer geel in de competitie weet je dat trainer De Lange heeft moeten schuiven met zijn spelers.

151114_15_VVZ_Lugdunum_1_1 (Kopie) (Small)

Zwammerdam middenvelder Ruiter: ,,Na die eerste goede Leidse fase pakten wij zeker het initiatief. In de 20e minuut kon aanvaller Toine Kremer een prachtige kans niet verzilveren. En wat Kevin Bergshoeff had gegeten voor de wedstrijd weet ik niet, maar hij was in een bloedvorm, de uitblinker in ons team vandaag. Twee minuten na Kremer kon hij toch ook zijn kans niet benutten. En dan zijn schitterende solo, al opgezet op het middenveld. Hij schoot uiteindelijk de bal geplaatst op de lat, maar ik telde hem al.” Dat gebeurde echter één minuut later ook aan de kant van Lugdunum. ,,Het was weer Tim de Cler die de bal uit een scrimmage na een corner binnentikte achter Zwammerdam-keeper Wouter van Valen, alweer zijn zesde van het seizoen. ,,We gingen ervoor om de rust met minstens een 0-2 in te gaan. Maar het leverde nog maar één kans op voordat de prima leidende scheidsrechter Gommans voor de thee floot,” aldus de betrokken reservespeler Van den Berg.

,,Twee seizoenen geleden hebben we van Lugdunum verdiend gewonnen en een keer gelijkgespeeld. Dat was o.a. op 13 januari 2013 toen ook het debuut van onze verdediger Nick van den Berg. Als er dan nu ook nog in de laatste vijftien minuten voor de rust twee dotten van kansen voor ons komen, dan weet je dat het toch een keer moet lukken”, meldde de strijdbare Zwammerdammer.

151114_18_VVZ_Lugdunum_1_1 (Kopie) (Small)

De tweede helft bracht alles waarvoor voetbalsupporters van het groen en wit uit Zwammerdam en Leiden graag huis en haard verlaten om langs de lijn met elke vezel van het supporterslijf een voetbalwedstrijd te beleven. Het bleef wel een hele sportieve wedstrijd met grote fysieke inzet aan beide kanten. Dat leidde echter bij de thuisploeg tot het voortijdig wisselen van drie spelers. Verdediger Gerald van Asselt belandde door een ongelukkige actie van een Lugdunum-speler zelfs bij een Goudse huisartsenpost.

Ruiter: ,,Een kwartier voor tijd moest ik me door kleine pijntjes en kwaaltjes ook laten vervangen.” Trainer De Lange kon met een fitte wisselspeler zijn team op jacht laten gaan naar de gelijkmaker. ,,Onze spits Toine Kremer moest het veld uit nadat hij in de zestien bij zijn doelpoging werd geblokkeerd. Menig Zwammerdam-supporter dacht aan minstens een pingel, maar de scheidsrechter had er de goede blik op.”

Van den Berg: ,,We hadden de tweede helft meer balbezit dan Zwammerdam, maar kwamen niet echt gevaarlijk voor hun goal. En als dat wel het geval was, dan stond daar hun keeper om met prima reddingen een grotere voorsprong dan de benauwde 0-1 tegen te houden. En dan weet je het, als je het zelf niet kan afmaken dan geef je de tegenstander ongewild vleugels.” Dat gebeurt zeker met ruim bemeten extra tijd na de reguliere negentig minuten en ook als een onbevangen spelende A-junior Koen Woudenberg zijn debuut als spits van Zwammerdam mocht maken van trainer De Lange.

151114_13_VVZ_Lugdunum_1_1 (Kopie) (Small)

Ruiter: ,,Hij is de broer van Lucas Woudenberg (tegenwoordig spelend voor NEC, red.), hét talent van de v.v. Zwammerdam, en van zo’n debuut droom je toch? In de vijfde extra speelminuut werd hij vastgehouden door een Lugdunum-verdediger. De terecht gegeven vrije trap werd door uitblinker Bergshoeff in de verre hoek gekruld. Dat betekende eindelijk de verdiende 1-1.”

,,Ik heb daar een hele andere mening over, volgens mij was het lichaamscontact geen vrije trap waard. En was die niet gegeven, dan waren wij huiswaarts gegaan met drie punten in de knip. Maar nu laten we twee kostbare punten liggen in Zwammerdam”, aldus de zwaar balende en zeer teleurgestelde Van den Berg langs de lijn.

Met deze 1-1, die elke Zwammerdam-supporter bij het laatste fluitsignaal van Gommans een hartslag van dik boven het provinciaal gemiddelde opleverde, blijft hun ploeg op de tiende plaats op de ranglijst staan met nu 8 uit 10 waar Lugdunum een plaatsje is gezakt en nu vijfde is met 18 uit 10.

Komende zaterdag spelen beide ploegen een volgende wedstrijd in het bekertoernooi. Ruiter: ,,Ik hoop dat ik dan van de pijntjes en kwaaltjes af ben want met Verburch, een zaterdag derdeklasser die nu laatste in hun afdeling staat, hebben we een prachtige tegenstander om dit goede gevoel na de dik verdiende 1-1 tegen Lugdunum door te trekken.”

Van den Berg: ,,Ik hoop zaterdag 21 november in de Leidse bekerderby thuis tegen DoCoS speelminuten te kunnen krijgen van trainer De Cler. Eerder dit seizoen wonnen we uit van ze met 2-3 na met 2-0 te hebben achter gestaan. Maar ze hebben nu met de 1-4 uitoverwinning vandaag op een laagvlieger de derde plek in bezit met 21 uit 10. En bij dit soort derby’s kennen we elkaar als spelers allemaal. Daarom vind ik het spelen in de derde klasse zo veel leuker dan in de vierde klasse, vorig jaar bij mijn club v.v. Leiden.”

v.v. Zwammerdam – Lugdunum 1-1 (0-1) Scheidsrechter: T. Gommans

Basisopstelling v.v. Zwammerdam: Van Valen, Van Asselt, Van Dorp, Van den Berg, Peters, Ruiter, Lars Kremer, Schmand, Justin Bons, Toine Kremer en Bergshoeff.

Basisopstelling l.v.v. Lugdunum: Wassenaar, Cem Isitir, Brandt, Ajar Atif, Du Prie, Tobias Schaafstra, Harleman, De Cler, Brooks, Gajadin en Mizab.

151114_26_VVZ_Lugdunum_1_1 (Kopie) (Small)

Foto’s: met dank aan Jaap Peters