Voor het ingaan van de zomervakantie was er voldoende deining bij zaterdageersteklasser Voorschoten’97. Na een meer dan memorabel seizoen waarin na een zeldzaam indrukwekkende reeks degradatie werd afgewend, verliet een aantal spelers de club om elders hun geluk te beproeven. Het aantal aanmeldingen was echter niet minder en de ploeg van de nieuwe trainer Dick-Jan Ente heeft zonder meer een interessant karakter. Naast de blijvers kwamen onder meer Richard Guffens (ex-GHC en ex-Noordwijk), Sipan Khalid (Roodenburg), Richard Bakker (MMO) en Bob den Hollander (Oegstgeest). Spelers die hun vorige club liever niet had zien vertrekken. Michael Owel belandde op een zijspoor bij Katwijk, maar lijkt ook een kwaliteitsinjectie voor de geelgroenen. Ente blikt vooruit op het seizoen.

,,Het bevalt me al prima bij mijn nieuwe club. Het voldoet aan mijn verwachtingen en we mogen als staf met en leuke groep gaan werken. Dat er veel veranderingen zijn binnen de selectie is nu eenmaal jaarlijks een gegeven. Sommige spelers had je liever niet zien gaan, voor anderen is het beter voor hen en voor de club. De insteek was met name om een aantal talenten uit de regio trachten over te halen hier te gaan spelen en dat is gelukt. Wij willen die jongens naar een hoger niveau coachen. Er zit zeker muziek in.”

Zoals bekend nam Paul van der Zwaan het zinkende schip over vorig seizoen, maar hij kreeg de zaakjes samen met Ronald van Delft en de andere stafleden weer vlot getrokken. Wat heet? Voorschoten’97 won alles en had uiteindelijk genoeg aan een gelijkspel bij Valken’68. Een huzarenstukje van jewelste. Ente zag Voorschoten’97 ook enkele duels spelen. ,,Bijzonder knap wat er is neergezet, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met nu. Destijds was het puur overleven en dan speel je anders dan dat je allemaal op nul staat. We zijn nu geleidelijk bezig om het team te smeden waar het mee moet gebeuren. We willen naar een iets aanvallender speelwijze, waarbij we sowieso met drie man voorop willen spelen. Als dat lukt dan is dat prettig, maar daarnaast zal je natuurlijk wel je punten moeten pakken. Dat is nu eenmaal inherent aan een spelletje. Hoe leuk het ook is, maar het gaat om de punten. Ik ben in elk geval een trainer die liever met 5-4 wint dan met 1-0.”

Ente, hiervoor werkzaam bij Stormvogels, kijkt niet echt naar de afdeling en de tegenstanders. ,,Ik concentreer me op de groep waar wij mee moeten werken. Daar ligt de uitdaging. Ik heb al leuke dingen van ze gezien, afgewisseld met fases die zeker voor verbetering vatbaar zijn. Daar werken we aan en dat neemt tijd in beslag. Het is lekker dat iedereen beschikbaar is. Dat betekent dat iedereen concurrentie heeft. Per wedstrijd mogen we nu eenmaal maar maximaal veertien spelers gebruiken en dus zullen er jongens buiten de boot gaan vallen. Het is interessant hoe spelers daar dan weer mee om gaan. Wordt het bijltje erbij neergegooid of komt er nog meer vechtlust omhoog om een stek te heroveren?”

In Voorschoten’97 ziet Ente veel vergelijkingsmateriaal met FC Lisse, een club waar hij ook werkte. ,,Ook groot en levendig en een overeenkomstige sfeer. Prachtig om bij een dergelijke club te werken. Natuurlijk gaan er dan ook dingen fout. Dat mag en kan. Het zijn leermomenten. Vergeet ook niet dat ook Voorschoten’97 een zaterdag-en zondagelftal op niveau heeft spelen. Dat vergt veel van een club en het feit dat beide teams echt prestatief bezig zijn, zegt iets over de mogelijkheden hier.”

Voorschoten’97 kan in de seizoensouverture aan de bak. De eerste tegenstander is namelijk ’s-Gravenzande. Die ploeg tracht weer zo snel mogelijk terug te keren in de hoofdklasse. Een week later staat ARC in Alphen op het menu. Ook al een ploeg die zich louter met het linkerrijtje wil gaan bemoeien.

Voorschoten’97
Gekomen: Sipan Khalid (Roodenburg), Remy Constancia (Alphense Boys), Jeffrey Loozen (Noordwijk), Ivo Smits (Concordia), Michael Owel (Katwijk), Daan Hoogbruin (SJZ), Richard Bakker (MMO), Richard Guffens (Noordwijk), Bob den Hollander (Oegstgeest)
Vertrokken: Bilal Karasahin (GHC), Bryan Verhage (GHC), Ahmed Faridi Blazquez (GHC), Qendrim Gashi (GHC), Walid Mokhtafa (GHC), Virgil Tsin Asjoe (Quick), Robin Diets (Forum Sport), Robbert van der Post (Woubrugge), Frank Guijt (FC Rijnvogels), Girma Segaar (GHC)