Vierde klasse A (zaterdag)- vv Leiden wil dit seizoen meedoen met ‘de groten’ uit de vierde klasse. Tot dusverre ging dat vrij goed, maar afgelopen zaterdag vertrok Blauw Zwart met drie punten uit Leiden. Erik Bakker, aanvaller en maker van de enige Leidse goal, baalde van de nederlaag en voelde zich verantwoordelijk voor de verliespartij. ,,Met mijn rode kaart heb ik ons team in de problemen gebracht en dat voelt niet goed. Ik heb mijn excuses aangeboden aan medespelers en aan de trainersstaf.”

Vv Leiden trok uiteindelijk met 1-3 aan het kortste eind en dus liepen de Wassenaarders uit, maar ook Haagse Hout en Roodenburg, twee ploegen die net als de roodwitten mee willen strijden om een plek naar de derde klasse.

De rechtsbuiten over de wedstrijd zelf: ,,Blauw Zwart is, zo is gebleken, een goede ploeg. Dat was voor ons niet echt verrassend. Het is dan niet echt prettig wanneer je na drie minuten achterkomt. Dat was uit een hoekschop en dat was voor ons voor de derde keer op rij. Daar doen we dus iets niet goed. Daarna vochten we ons wel terug en gelukkig kwamen we nog voor rust op 1-1. Ik mocht een penalty verzilveren na een handsbal. Door die gelijkmaker gingen we met een goed gevoel rusten.”

Even na rust gaat het echter weer fout voor de ontvangende club. Bakker speelt een negatieve hoofdrol. ,,Ik pakte een rode kaart, niks voor mij. Ik verdedigde als aanvaller mee en het bleek maar weer eens dat een aanvaller beter daar weg kan blijven. Ik was te overenthousiast en de aanvaller van Blauw Zwart ging onderuit. De intentie van de bal spelen had ik niet volgens de scheidsrechter en dus kon ik vertrekken. Dat was een belangrijke wending voor de wedstrijd. Helaas, zeker voor mij persoonlijk.”

Blauw Zwart kwam meer in balbezit en voor vv Leiden werd het zwaarder en zwaarder. ,,Ik hoopte op stand houden, maar een ongelukkig moment betekende voor ons de 1-2. Vervolgens kwamen we toch op gelijke hoogte via Ivo Nolet die een bal binnen werkte na een inzet op de lat van Danny Sjaardema vanuit een vrije trap. Vervolgens werd de goal geannuleerd vanwege een vlagsignaal van hun grensrechter. Ik snap dat wel, maar ik vind tevens dat de scheidsrechter dan zelf moet beoordelen. Met clubgrensrechters kan je je afvragen hoe eerlijk zo’n vlagsignaal is. Volgens mij kon het in elk geval geen buitenspel zijn geweest. Daarna maakten zij de derde en was het over.”

Bakker trekt overduidelijk het boetekleed aan. ,,Ik heb mijn elftal benadeeeld en daar baal ik van. Dit is echt zonde van onze goede reeks. We worden meteen weer teruggeworpen. Als ik terugdenk aan de die kaart en de reactie’s daarop dan zijn de reactie’s uiteenlopend. De een vond het geel, de ander kon zich vinden in de uitsluiting. Hoe je het ook wilt wenden of keren; we zijn gezien voor de eerste periode en we moeten weer de achtervolging in. We hebben al met al toch gefaald als elftal en ik in het bijzonder.”

Vervolgend: ,,Van Blauw Zwart kan je op zich verliezen. Tot nu toe is dit op zeker de beste tegenstander waartegen we hebben gespeeld. Maar dan is er ook nog Haagse Hout. Zij verspeelden nog helemaal niets, dus het mag duidelijk zijn dat we slechte zaken hebben gedaan. We willen niet weer de grijze muis worden. Voor ons is het nu zaak om de maand november goed door te komen. Niet dat we tegenstanders moeten onderschatten, maar als e wat willen zullen we UDO, FC Boshuizen, Oosterheem en Leidsche Boys moeten verslaan. Vervolgens krijgen we in december Haagse Hout en dan is het dus zaak er bij te staan of te komen. Er is nog niets verloren uiteraard, maar dit is wel een streep door de rekening. Zeker voor mij want die rode kaart levert me enkele weken straf op en daar word ik niet vrolijk van.”

Trainer Jos van der Helm van de winnende ploeg zat uiteraard beter in zijn vel. ,,Ik ben blij met deze winst, maar we hebben het niet echt goed gedaan. Na een onze goal waren we al snel de grip kwijt en ik was met name onder de indruk van hun middenveld. Ze rouleren daar goed en vooral hun ‘10’  speelde heel goed. We waren niet goed met en zonder bal dit keer. Daarom was het prettig dat zij met tien man kwamen te staan. Dat deed de wedstrijd kantelen. Wij hebben een jonge en grotendeels nieuwe ploeg en we kunnen wedstrijden nog niet naar onze hand zetten. Door die rode kaart konden we de regie terugpakken. Tja, die buitenspelgoal. Laat ik zeggen dat ik blij was met de genomen beslissing. Daarna hebben we de zege definitief veilig gespeeld en we spelen nu echt goed mee bovenin. We willen niets liever dan promoveren dus dan is dit een overwinning die telt.”

Basisopstelling vv Leiden: Vinkeles, Heppener (Nolet), Fokkema, Sjaardema, Van Schie, Van Egmond, Van der Meel (Middelkoop), Devilee, Bakker, Boot (Donders), Lakhal.