Vierde klasse A (zondag)- Onder perfecte omstandigheden speelde Rijnland, op Sportpark de Morsch tegen laagvlieger Cabauw. De grasmat lag er goed bij en de zon scheen in overvloed. Het bleken voor de Rijnlanders de perfecte omstandigheden voor een mooie pot voetbal met een goed resultaat. De ploeg won overtuigend met 3-0. Een stand die volgens de spelers en de toeschouwers veel groter had kunnen uitpakken.

Die mening deelde ook Boudewijn Kamphues. Hartstochtelijk legde een supporter na de wedstrijd de aanvoerder nog eens uit dat de bal tussen de palen moest, in plaats van ernaast. Kamphues, de aanvoerder van de ploeg, die er dit seizoen al 15 maakte:,,Ja daar zat geen woord Spaans bij. We hadden vandaag met grotere cijfers kunnen winnen, maar goed, 3-0 vind ik nog niet eens zo slecht.”

De grootste kansen waren er niet alleen voor Kamphues: ,,Maar als spits rekenen ze je toch af op goals en die had ik vandaag meer kunnen maken. Toch ben ik wel tevreden met mijn doelpunt.”

Rijnland begon in het eerste bedrijf sterk aan de wedstrijd en van meet af aan was duidelijk dat de Leidenaren met de juiste instelling het veld wop waren gekomen. Al in de eerste vijf minuten van de wedstrijd kon Kamphues zijn ploeg aan een droomstart helpen, echter kon de keeper de bal stoppen met een schitterende redding. Niet veel later kon Arjan Kluivers van dichtbij binnen koppen, ware het niet dat de bal op de doellijn werd weggewerkt door een verdediger van Cabauw. Een hoop kansen dus aan het begin, alleen zonder het gewenste resultaat.

,,Die bal valt er straks in hoor bij ons, dat weet je als je de kansen zelf niet maakt, dan krijg je die goal straks om je oren”, een onvervalste Cruijffiaanse uitspraak met een Leids accent van de grensrechter van Rijnland. Vandaag bleek een uitzondering op die regel, want Kamphues opende de score niet veel later in de 25ste minuut. Na een prachtige lange bal van Mark Cerdijn op Kluivers, kon diezelfde Kluivers de bal strak voor de goal geven. Zoals wel vaker dit seizoen etaleerde Kamphues zijn ‘neusje’voor de goal, want hij was er als de kippen bij om de bal van elf meter langs de keeper te schuiven.

Na de openingstreffer was het verzet van Cabauw beslecht. Het was louter Rijnland dat de klok sloeg in de tweede helft en aanval na aanval werd opgezet om de score te verdubbelen. Niet alleen door toedoen van de groengelen zelf konden deze aanvallen niet tot doelkansen worden omgezet. Ook de grensrechter van Cabauw had daar een aandeel in. Zonder teveel aandacht te besteden aan wel of niet buitenspel, mag geconcludeerd worden dat de vlag wel erg vaak de lucht inging. Kamphues vond hier het zijne van: ,,Op dit niveau zie je dat wel vaker, grensrechters die niet altijd eerlijk vlaggen. Ik weet niet of deze meneer vandaag onterecht vlagde, maar het was duidelijk vlaggetjesdag vandaag. Ach het gebeurt over en weer.”

Boudewijn Kamphues na afloop met zijn zoontje.
Boudewijn Kamphues na afloop met zijn zoontje.

De spelers van Rijnland gingen zich meer en meer frustreren waardoor de wedstrijd af en toe nog wat grimmige kanttekeningen kende. Duels werden harder en het praten tegen de scheidsrechter heviger. Ondanks de randzaken bleef Rijnland wel voetballen. Het logische gevolg van het verzorgde aanvalsspel bleek uiteindelijk in de 75e minuut te ontaarden. Na een makkelijk gegeven vrije trap rond het zestienmetergebied, kon Jeffrey Smeele bij de tweede paal zijn hoofd tegen de bal zetten en de lederen knikker tegen de touwen werken.

Het slecht voetballende Cabauw bleek een weerloze prooi voor het goed combinerende Rijnland. De ploeg uit Leiden is geen moment in de problemen geweest en de score had hoger moeten uitvallen. ,,Absoluut, wij hadden vandaag met een grotere score uit moeten pakken. De tegenpartij kon vandaag geen weerstand bieden. Een tegenstander zei tegen mij dat hij vandaag meer met zijn hoofd bij het carnaval zat. Vandaag hadden we misschien geluk met de tegenstander, maar tegen sterkere ploegen moeten we de kansen wel maken. We willen uiteindelijk met dit team naar de derde klasse en ik denk dat het mogelijk is”, zo stelt de ambitieuze Kamphues. De eindstand van de wedstrijd werd in de 80e minuut beklonken door Maik van Koppen, hij kon na een goede aanval van dichtbij inschuiven.

Kampioen zal Rijnland dit seizoen niet worden. Het hoogst haalbare voor de club aan de Smaragdlaan lijkt de tweede periode. Aankomende vrijdag wacht het jubileumfeest voor Rijnland, twee dagen lang zullen de festiviteiten in het teken staan van het 25-jarig bestaan van de club. Het is te hopen voor de ploeg uit de ‘eredivisie van de derde helft’, dat dit niet veel gevolgen zal hebben voor de wedstrijd van aanstaande zondag. Want dan wacht er weer een thuisduel, dit keer tegen middenmoter Ammerstolse SV. Uit deze wedstrijd zal moeten blijken of Rijnland zich definitief gaat mengen in de strijd om de tweede periode of een plek die recht geeft op nacompetitie.

Opstelling Rijnland: Van der Pluym; Van Putten (Bleijenberg), F. Van Leeuwen, Mink, Oomen (Luiten); Kluivers, Smeele, Brandt; Kamphues, Cerdijn (Distelvelt), Van Koppen.
F.C. Rijnland – V.V. Cabauw
Scoreverloop: 25.Kamphues 1-0, 75.Smeele 2-0, 80. Van Koppen 3-0.
Toeschouwers: 100.