Vierde klasse A (zondag)- Een kwartier na rust ontsnapte Dexter Pardon aan een zware blessure na een charge van Altior-speler Renjibar Kolly. Gelukkig viel de schade mee, maar het getergde Rijnland rechtte vanaf dat moment de rug om terug te komen van een 0-1 achterstand. Er bleef uiteindelijk een punt achter in Leiden: 1-1.

Rijnland_altior_0688_200415
Pablo Luiten, back van Rijnland over het beschreven moment: ,,Pas na dat incident pakten we het echt op. Het was allemaal wat lauw tot dan toe. De eerste helft hadden we zelfs schriftelijk kunnen afdoen. Een cliché, ik weet het, maar er gebeurde helemaal niets. Van vroeg druk zetten zoals we tegen ASW hadden gedaan was geen sprake. Zelfs die 0-1 achterstand was nog niet genoeg. Pas toen Dexter aangepakt werd begonnen we echt te strijden.”

Rijnland_altior_0613_200415
De eerste helft kende inderdaad weinig of geen hoogtepunten. Het spel kabbelde voort en was weinig verheffend. Veel ging er fout. Beide ploegen stapelden balverlies op balverlies, mede doordat te veel geprobeerd werd gevaar te stichten via de verre bal naar voren. De keren dat er over de grond werd gespeeld leken meer gevaar op te gaan leveren tot ook hier weer balverlies werd geleden. Beide keepers kregen dan ook geen kans hun talenten te tonen.

Rijnland_altior_0639_200415
De tweede helft startte met een Altior, dat voortvarender te werk ging. De thuisclub leek amper te beseffen dat er vandaag een ferme stap richting promotie gemaakt kon worden. In de 8e minuut ging het dan ook fout. Altior kreeg een makkelijk gegeven vrije bal een tiental meters op de helft van de Leidenaren. Toon van der Hoorn, gezegend met een fraaie traptechniek, plaatste de bal hoog richting het doel van Mario van der Pluym. Die zag tot zijn schrik de bal hoog in de kruising verdwijnen.

Rijnland_altior_0559_200415
Luiten: ,,Tja, ik kreeg een vrije trap tegen voor een wel heel licht duwtje. Vanaf die afstand mag zo’n bal er toch eigenlijk niet in.” Later maakte Van der Pluym zijn foutje weer helemaal goed door een knal van diezelfde Van der Hoorn uit de hoek te ranselen. Zo voorkwam hij een 0-2 achterstand. Die had al op het scorebord kunnen staan als Altior spits Mike Otto zijn vizier op scherp had gehad. Op de rand van het strafschopgebied had hij alle kans en tijd uit te halen na een enorm misverstand tussen twee verdedigers van de Leidse ploeg. Zijn schot ging echter hopeloos naast.

Rijnland_altior_0575_200415
Direct hierna werd Pardon geraakt en ontbrandde bij Rijnland het vuur dat vorige week zo fel brandde. Opeens werd er gevochten voor elke meter, opeens werden de duels gewonnen. De gelijkmaker die na een uur viel was echter niet het resultaat van dat karaktervoetbal. Na een blessurebehandeling van Altior aanvoerder Remco van der Jagt besloot Rijnland de bal sportief richting de goalie van de bezoekers te spelen. Het leer stuitte wat merkwaardig op tussen een verdediger en de keeper en opeens was daar Boudewijn Kamphues, die listig de bal over de doelman lobde.

Rijnland_altior_0620_200415
Vanzelfsprekend protesteerde Altior tegen vermeende onsportiviteit. ,,Ja hallo”, zo laat Luiten na afloop weten, ,,Moeten wij wachten tot zij die bal een keer onder controle hebben? Dacht het niet. Hun miscommunicatie is ons pakkie-an niet.”
Rijnland gooide alles op de aanval in het besef dat een overwinning mogelijk was. Altior kreeg aanvallend meer ruimte, maar wist niet te profiteren. Ook Rijnland slaagde er niet in een tweede keer te scoren. Zodoende bleef het duel in evenwicht, een stand waar beide partijen vrede mee moesten hebben.

Rijnland_altior_0946_200415
Luiten nog een keer: ,,Een gelijkspel was voor ons een teleurstelling, maar als ik eerlijk moet zijn was het wel een terechte uitslag. We pakten het te laat op. Ik vond het een mooi laatste half uur. De beuk ging erin en er was veel strijd. Dat ligt me wel.” Luiten was vandaag een vertegenwoordiger van het Rijnland van de laatste weken: onvermoeibaar en een toonbeeld van inzet. Rechtstreekse promotie via de derde plek kan nog steeds. Directe concurrent Hilligersberg heeft een op papier zwaarder programma. Ook een vierde plek kan, via een zeer ingewikkelde weg, ook nog leiden naar een plek in de derde klasse. Rijnland heeft nog twee punten achterstand op Hillegersberg, dat tekort kwam tegen koploper Bodegraven (2-4).

Rijnland_altior_0789_200415
Rijnland-Altior 1-1. 53. Van der Hoorn 0-1, 63. Kamphues 1-1.
Rijnland: Van der Pluym, Luiten, Van Leeuwen, Cerdijn, Pardon (75. Storsbergen), Van Putten (55. Distelveld), Smeele (60. Verhoogt), Kluivers, Kamphues, Brandt, De Rooij.
Altior: Van Tol, Van der Pijl, Van der Jagt, Van Tol (70. De Boer), Ubink, Sjors van der Hoorn, Toon van der Hoorn, Otto, Kolly (65. Severin), Van Rijn, Sassen.
Scheidsrechter: Guptar. Toeschouwers: 65.