Vierde klasse A (zondag)- FC Rijnland is voor de negende wedstrijd op rij ongeslagen gebleven. De ploeg van Henk Brandt won niet zoals in de voorgaande acht botsingen, maar met de 1-1 bij ASW was niets mis. De kampioenskandidaat kreeg FC Rijnland niet omver en de Leidenaren hadden feitelijk lange tijd het beste van het spel, kregen al met al de betere kansen en waren niet heel gelukkig met enkele beslissingen van de leidsman.

Op het zonnige sportpark in Waddinxveen was het goed vertoeven, in alle opzichten..
Op het zonnige sportpark in Waddinxveen was het goed vertoeven, in alle opzichten..

 

Toch was een glimlach op zijn plaats. Nog steeds lonkt de derde klasse, mede ook omdat Hillegersberg-dat won bij Moordrecht- een veel zwaarder programma heeft dan de Leidse vechtmachine. Plaats drie betekent rechtstreekse promotie na 28 duels.
ASW, dat in titelgevecht is met Bodegraven, kon zich bij winst al promovendus noemen. Immers, de drie eerste ploegen op de ranglijst plaatsen zich sowieso voor de derde klasse. FC Rijnland wilde echter niet meewerken aan een Waddinxveens feest. Van meet af aan werd een gretigheid tentoon gesteld, die menig trainer zich zal wensen. Op welk niveau dan ook. De Leidenaren begonnen niet alleen sterk, maar hielden het bijna de gehele wedstrijd vol. Enkel in het laatste halfuur, bij een stand van 1-1 ondertussen, moesten de Rijnlanders alle reserves aanwenden. Daarbij was het echter niet zo dat ASW kans op kans kreeg. Sterker nog, in de slotfase kwam FC Rijnland nog het dichtst bij de overwinning.

De Technische staf van FC Rijnland overlegde veel met elkaar, dit niet zonder succes
De Technische staf van FC Rijnland overlegde veel met elkaar, dit niet zonder succes

Terug naar het begin. Al ras kwamen de bezoekers in de buurt van een gedroomde 0-1. Daaf Mink had een lange trap in huis, die door spits Boudewijn Kamphues werd verlengd. Jeffrey Smeele was er als de kippen bij, maar kon net niet een laatste zetje geven voor de voorsprong. Een paar minuten later werd de tweestrijd geopend door ASW met een meer dan forse overtreding op Maik de Rooij. De in grote vorm verkerende buitenspeler ging tegen het canvas, probeerde het daarna nog even maar moest kort daarna afhalen. ,,Een forse aderlating”, zo gaf Brandt na afloop aan. ,,Daarmee leverden we diepte in dus dat kwam niet echt goed uit.” De arbiter van dienst trok geen kaart, waarbij de kleur rood niet eens had misstaan.
Overigens viel Peter Bleijenberg verre van onverdienstelijk in bij de bezoekers. Hij was er onder meer getuige van dat Mark Cerdijn nog binnen het kwartier bijna de 0-1 binnen werkte. In die fase had FC Rijnland ook recht op een voorsprong. ASW stond erbij en keek er naar en kreeg geen vat op de tot op het bot gemotiveerde Rijnlanders.

De 0-1 is een feit. De verdediging van ASW was daarvoor ook al in verlegenheid gebracht
De 0-1 is een feit. De verdediging van ASW was daarvoor ook al in verlegenheid gebracht

ASW liet pas na zevenentwintig minuten in positieve zin van zich spreken. Hidde Versloot vond Dennis Faber, die hard naast knalde. Even later werd de kampioenskandidaat nog een keer gevaarlijk. Doelman Mario van der Pluym verdween in het doel, maar de bal bleef overduidelijk op de lijn liggen.
FC Rijnland bleef de betere ploeg en dat zag ook verdediger Danny Radder van de gastheer. ,,We worden gewoon overklast”, beet hij zijn ploeggenoten toe. Aan Leidse zijde waren heel andere geluiden te horen. Zo speelde Pablo Luiten een dijk van een wedstrijd in verdedigende zin. Daaf Mink kon zijn teamgenoot dan ook complimenteren in die fase. ,,Ik geniet van je, maatje.”
Luiten verdiende niet als enige de complimenten. Alle Rijnlanders beten stuk voor stuk van zich af en verzaakten niet. Vrijwel alle duels werden gewonnen en de 0-1, op slag van rust, was dan ook geen toevalligheid gezien de verhoudingen. Wel had FC Rijnland Wesly Tol nodig voor een doelpunt. En die speelt toch echt bij ASW. Het doelpunt gaf de Leidenaren een nog grotere boost om er na de rust nog meer in te gaan geloven.

Wesly Tol heeft zijn eigen doelman, Patrick van Leeuwen, geklopt
Wesly Tol heeft zijn eigen doelman, Patrick van Leeuwen, geklopt

Dat was ook zichtbaar op het veld, want na een uur had het gewoonweg 0-2 moeten staan. Smeele kwam een pas te laat na voorbereidend werk van Kamphues, geen medespeler schatte een voorzet van Joop Oomen op waarde in en Bleijenberg had het vizier ook niet geheel scherp staan.
Wel kreeg Van der Pluym even later hulp van de lat. Een vrije trap van Tol spatte uiteen op de lat en dat was een waarschuwing dat de winst nog zeker niet binnen was. Toch kregen de geelgroenen nog een grote kans op een grotere marge. Bleijenberg schoot in vrijstaande positie nu voorlangs.
De gelijkmaker volgde niet veel later. Een vrije trap leverde groot gevaar op in de zestien en met het nodige fortuin kwam de gelijkmaker op het scorebord. Een Rijnlander raakte de bal als laatste, waar Van der Pluym echter al kansloos was.
Even was de nummer vier het spoor bijster, maar al snel werd de organisatie weer op poten gezet. Niet in de laatste plaats omdat Brandt zijn rust bewaarde in de coaching en zijn ploeg het hoofd er ook bij hield. Wel was het even de vraag of FC Rijnland nu moest gaan voor de overwinning of een gelijkspel moest koesteren. Zo liet Mink in woord en gebaar duidelijk blijken te willen winnen, maar de centrale verdediger zal na afloop toch ook niet ontevreden zijn geweest. Zoals gezegd probeerde FC Rijnland het nog wel in de slotfase, maar gescoord werd er niet meer.

Henk Brandt wisselde drie keer. Zo kwam Stefan 'Paling' Distelvelt nog in het veld in de slotfase
Henk Brandt wisselde drie keer. Zo kwam Stefan ‘Paling’ Distelvelt nog in het veld in de slotfase

Na veel vijven en zessen vonden Brandt, Cerdijn en voorzitter Wim Pikaar dat FC Rijnland zich kranig had geweerd en dat een overwinning niet had misstaan. De heren hadden daar gelijk in, maar het zou zo maar kunnen dat het gelijke spel een winstpunt gaat zijn voor de Leidse ploeg. Met de huidige instelling, het portie onverzettelijkheid, de passie waarmee wordt gespeeld en het spelniveau is het verre van ondenkbaar dat de derde plaats wordt ingenomen straks. FC Rijnland lijkt toe aan de derde klasse. Op basis van het treffen met ASW in elk geval een meer dan verdiende beloning. Preses Wim Pikaar: ,,Dat zou heel erg mooi zijn in dit jubileumjaar. Dan kan Paul (broer van de voorzitter, red.) verder bouwen en het kan ook zijn dat we dan nog wat versterkingen erbij kunnen krijgen.”
Opstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Luiten, Van Leeuwen, Mink, Oomen (69. Dros), Smeele, Cerdijn, Van der Putten, Brandt (76.Distelvelt), De Rooij (7.Bleijenberg), Kamphues.

P1010591