Nacompetitie- FC Rijnland trok de goede serie uitslagen van 2015 door waar UDO net als de laatste competitiewedstrijd tegen Meerburg in de derde klasse A met de kleinst mogelijke nederlaag aan het kortste eind trok. Aanvoerder Boudewijn Kamphues, wie anders, zorgde voor de 1-0 eindstand met een benutte penalty op slag van rust. Houdt FC Rijnland dit spel aan op 31 mei tegen Toofan, periodekampioen uit de vierde klasse B, dan is promotie naar de derde klasse in het jubileumjaar de kroon op het werk voor deze Leidse zondagclub.

 

,,We kennen UDO natuurlijk nog goed van het vorige seizoen toen zij promoveerden en wij in de vierde klasse bleven hangen. Maar qua voetbal, met deze spelersgroep en die gouden goserd van een Henk Brandt, onze trainer, moet het vandaag gaan gebeuren”, aldus ome Theo, de ras supporter van de Leidse thuisploeg voor het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Timimi op Sportpark De Morsch. Met de combinatie van een goudgele rakker en een broodje hamburger die de mondhoeken deed oprekken was Theo er ook klaar voor en met hem ongeveer ruim driehonderd andere supporters uit Oegstgeest en hoorbaar ook uit Leiden.

Trainer Henk Brandt bekijkt vol vertrouwen de warming up van 'zijn' Leidse jongens.
Trainer Henk Brandt bekijkt vol vertrouwen de warming up van ‘zijn’ Leidse jongens.

 

FC Rijnland was met de 2-2 tegen Stolwijk vorige week op een vierde plek in de zondag vierde klasse A geëindigd met 53 punten uit 28 wedstrijden, waar Hillegersberg op de derde plek net buiten Leids bereik bleef. Het geloof in een goede afloop was er zeker bij de Leidse supporters. Hun spits Kamphues was immers vijfde geëindigd in het topscorersklassement van deze website met 26 doelpunten. In het spelersklassement van de vierde klasse stond keeper Mario van der Pluym zelfs vierde en waren vijf andere Rijnlanders bij de eerste zestig spelers terug te vinden. Theo: ,,En onze Henkie haalt het beste uit zijn spelers naar boven. Dus dat moet lukken vanmiddag.”

UDO was als elfde geëindigd in de derde klasse A met 26 punten uit 26 wedstrijden, waar de resultaten bij uitwedstrijden toch wat magertjes waren. De scores van de onderlinge wedstrijden vorig seizoen waren nu geschiedenis, wat nu telde was het heden. En voor de neutrale toeschouwer zou de weegschaal op basis van dit voetbalseizoen toch doorslaan in het voordeel van de club uit die sleutelstad.

 Naast cameraman Miguel van deze voetbalwebsite waren er ongeveer 350 supporters op deze voetbalkraker af gekomen
Naast cameraman Miguel van deze voetbalwebsite waren er ongeveer 350 supporters op deze voetbalkraker af gekomen

 

In de derde minuut schoot Joop Oomen van de thuisclub na een flitsende counter al op de paal. De Leidse supporters, ome Theo incluis, gingen er eens goed voor staan op het druk bevolkte en zeer gezellige Leidse sportcomplex. Maar de vliezen voor de bevalling van een eerste treffer voor FC Rijnland braken niet. Integendeel, in de vijftiende minuut kreeg de Leidse rechtsback Pablo Luiten terecht het geel voorgehouden. Linksbuiten Jordi Witteman van UDO was hem elke keer te snel af. Maar echte kansen konden er toch niet worden opgetekend voor beide teams.

 

Maar toen kwam er de 45e minuut, en als een duveltje uit een doosje dook bij een counter Kamphues in het Oegstgeester doelgebied op. Met een voetbeweging kwam de bal tegen de arm van UDO-speler Tom Westendorp. Onverbiddelijk legde de scheidsrechter de bal op de stip en deelde tevens geel uit aan deze verdediger. Deze buitenkans liet de Leidse topscorer zich niet ontnemen. Snoeihard schoot hij rechts van de degelijk keepende Patrick Noort de penalty in het doel, 1-0. En drie minuten later floot de strak leidende Timimi voor de rust. ,,Tering hé, als we dit vasthouden zijn we al met één Leids been in de derde klasse”, aldus Theo die het vochtgehalte in het lijf in de rust moest aanvullen. Theo: ,,Ik krijg een droge mond van het aanmoedigen, maar het helpt wel.”

De spanning liep hoog op in de tweede helft, dan is het tijd om als Leidse wisselspelers gelijktijdig de blaas te legen
De spanning liep hoog op in de tweede helft, dan is het tijd om als Leidse wisselspelers gelijktijdig de blaas te legen

In de tweede helft koos trainer Erik van Manen van UDO voor meer voetbal en goed opbouwend spel vanaf het middenveld. Linksbuiten Witteman bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door de sterk spelende Koos Habraken. Dit leidde tot een beter spelend UDO en deed trainer Brandt besluiten om in de 61e minuut de met een gele kaart opgezadelde Luiten te vervangen door Dexter Pardon. De gasten werden voetballend steeds sterker, kregen kleine kansjes, en twintig minuten voor tijd bracht Van Manen met Koen du Maine als extra spits en de negentienjarige rechtsbuiten Patrick Vergeer nieuw elan binnen de lijnen.

 

,,Kijk hem sleuren en sjouwen onze lange Kamphues, man wat werkt hij voor het team. Maar die Öczan Bayram van UDO is met een navelstreng met hem verbonden. Die speelt ook een perfecte pot”, aldus Theo die goed voetbal vol passie duidelijk hoorbaar wist te waarderen. In de 82e minuut was het alle hens aan dek bij de Leidse thuisploeg. Oomen assisteerde eerst met zijn voeten zijn doelman Van der Pluym op de doellijn waarna hij koppend de tweede inzet van de voorwaartsen van de gasten onschadelijk maakte. In de extra tijd keek Janus van Putten zijn inzet op een paar meter van keeper Noort het UDO-doel in, maar de bal belandde voor Van Putten net aan de verkeerde kant van de doelpaal.

Een moment van bezinning voor Boudewijn Kamphues en zijn 'schaduw' van UDO, Öczan Bayram in de laatste fase van het duel
Een moment van bezinning voor Boudewijn Kamphues en zijn ‘schaduw’ van UDO, Öczan Bayram in de laatste fase van het duel

 

Theo: ,,Man, man, wat voor klokkie heb die scheids! Hij laat ze maar spelen, ik moet wel met etenstijd thuis zijn.” Menig Leidse hartslag kende een andere frequentie dan in de rust en het fluitsignaal van de strak leidende referee na vijf minuten extra tijd veroorzaakte een enorme vreugdedans bij de spelers en technische staf van FC Rijnland. Supporters van de thuisploeg vielen elkaar langs de lijn in de armen. Met deze 1-0 zege mogen ze zondag 31 mei tegen de Haagse club Toofan proberen promotie naar de zondagse derde klasse te realiseren. UDO mag maandag 25 mei, tweede pinksterdag, thuis tegen Toofan aantreden. Blijven ze zo spelen zoals in de tweede helft tegen FC Rijnland dan liggen er zeker kansen voor de verzorgd voetballende club uit Oegstgeest. Maar ze hebben het niet meer in eigen hand en dat was van de gezichten van spelers, technische staf en de meegereisde supporters duidelijk af te lezen.

 

,,Toch leuk voor onze jongens van FC Rijnland want nu kunnen ze zich helemaal geven op dat schitterende Leidse toernooi om de ‘Kater cup’ wat zondag 24 mei hier wordt gespeeld. En dat wil geen Leidse voetballer missen. Ik ben ook dan zeker weer van de partij. Toofan moet maar effe op ons wachten”, aldus een breed lachende Theo.
Toofan is naast periodekampioen ook vierde geworden in de vierde klasse B met 38 punten uit 24 wedstrijden. Het meest opvallend is hun doelsaldo van 59 doelpunten voor en 62 doelpunten tegen. Over twee weken zullen we weten wie die ene plek in de zondag derde klasse gaat innemen. Misschien speelt de overwinning van UDO bij de genomen penalty’s na afloop (2-3) dan wel een beslissende rol. We zullen het zien.

Een emotionele ontlading bij de spelers en staf van FC Rijnland na de zwaar bevochten 1-0 zege op UDO
Een emotionele ontlading bij de spelers en staf van FC Rijnland na de zwaar bevochten 1-0 zege op UDO

 

Op deze website is er ook een videoverslag van deze nacompetitiewedstrijd van cameraman Miguel Angel Obregoso Real te bewonderen. Aansluitend worden er ook interviews met spits Kamphues en trainer Brandt van FC Rijnland en trainer Van Manen van UDO geplaatst.

 

FC Rijnland – UDO 1-0 (1-0) Scoreverloop: 45. Kamphues 1-0 (strafschop). Strafschoppen: 2-3
Voor FC Rijnland scoorden Kamphues en Cerdijn en misten Mink, Van Putten en Oomen.
Voor UDO scoorden Bayram, Vergeer en Franken en misten Nieuwenburg en Noort.
Scheidsrechter: A.M. Timimi. Toeschouwers: 350

 

Opstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Luiten (61. Pardon), Van Leeuwen, Mink, Van Putten, Kluivers, Smeele, Oomen, Kamphues, Cerdijn en De Rooij.

Opstelling UDO: Noort, Westendorp, Bayram, Van Klaveren, Franken, Zweistra (71. Du Maine), Rietveld (73. Vergeer), Van der Spek, Franken, Nieuwenburg en Witteman (46. Habraken).