Vierde klasse A (zaterdag)- Voor de derby met Roodenburg liet Nino Poulina, speler/coach van Football Factory, zichzelf voor het eerst dit seizoen buiten de basis. ,,Vanaf de kant kun je de boel toch veel beter analyseren dan in het veld.’’ Of het door de tactische omzetting kwam, Poulina zag zijn ploeg prompt stunten tegen de titelkandidaat uit Leiden-Noord: 2-0.

Noem het een lelijk eendje, noem het een grijze muis: feit is dat Football Factory de voorbije jaren in de vierde klasse A toch vooral een rol in de marge speelde. In de afgelopen vijf seizoenen eindige het respectievelijk als tiende, twaalfde, negende, twaalfde en dertiende. Deze jaargang lonkt misschien wel de hoogste eindnotering in de nog jonge historie van de Benjamin van het Leidse voetbal. In willekeurige volgorde LSVV ’70, VV Leiden, Roodenburg, VVSB, Blauw-Zwart en Haagse Hout zullen vermoedelijk wel de top-6 blijven vormen, maar Poulina’s ploeg heeft toch zeker de potentie om ‘the best of the rest’ te worden. Het heeft alles te maken met de nieuwe weg die de club is ingeslagen. Onder voorganger Pieter van Schie, in 2008 oprichter (en nog altijd voorzitter) van de roodzwarten, teerde Football Factory veelal op buitenlandse studenten die hun voetbalgeluk bij de club zochten. ,,Ze hadden jongens van over de hele wereld’’, aldus de als hoofdtrainer debuterende Poulina (36), die deze zomer overkwam van Lugdunum.  ,,De één bleef voor drie maanden, de andere een half jaar. Dat schoot niet op. Zo kun je natuurlijk nooit aan vastigheden bouwen. Daarom heb ik wat jongens meegenomen van Lugdunum en andere Leidse clubs. Maar wel gasten die passen bij het karakter van deze club, dat was een voorwaarde van het bestuur. De meesten studeren ook nog.’’ Met die vaste kern timmert Football Factory aan de weg, zo bewees het zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Roodenburg.

Met aanwinsten als doelman Kay Labrie, Tim Slingerland (beiden Lugdunum), de beresterke Gregory Limon (UVS) centraal achterin en oud-Roodenburger Marco Hocks in de basis stond het gewoon heel aardig bij de ‘fabriekswerkers’. Desondanks kreeg Roodenburg, dat afgelopen seizoen de pijnlijke (af)gang naar de kelder van het amateurvoetbal niet kon voorkomen en graag zo snel mogelijk weer een stap omhoog wil zetten, al meteen een dot van een kans. Zakaria Bardaa ging echter voor eigen succes en vond Labrie op zijn pad, waar afleggen op Abdel Elbaroudi een betere optie was geweest.

In het vervolg beperkte de thuisploeg zich allerminst tot tegenhouden. Na een geniale steekpass van Mohammed Naciri was via Gary Person dichtbij de 1-0, maar de paal stond succes in de weg. Even later kopte Thijs de Jong in kansrijke positie riant voorlangs. Aan de andere kant liet vooral Ricardo Bekooi zich gelden, maar de finesse in de afwerking ontbrak bij de ijverige linksbuiten. Het dichtst bij de openingstreffer namens Roodenburg was echter Daniel Fleuren. De centrumverdediger zag zijn harde inzet uit een corner echter via de lat terug het veld in springen.

Na de hervatting kreeg Football Factory meteen een levensgrote mogelijkheid om een voorsprong te pakken. Jornt Mos dook vrij op voor Roodenburg-goalie Mike Armitage, maar schoof de bal net naast. Het bleek niettemin de opmaat voor een helft waarin de bezoekers het wanhopig probeerden, maar toch vooral een onmachtige indruk maakten en de gastheren – met Limon als slot op de deur en Labrie als betrouwbare sluitpost – simpel overeind bleven.

Halverwege de tweede helft nam Football Factory zelfs brutaal de leiding. Uit een corner kopte Naciri knap raak. De ‘oude sluwe vos’ was toch al de hele wedstrijd een plaag voor de tegenstander, zag ook Roodenburg-trainer Henk Buyn. ,,Hij mag dan inmiddels veertig zijn, wat zou ik zo’n jongen er graag bij hebben. Hij is precies wat er bij ons aan ontbreekt: een rustpunt voorin. Iemand waar je je spel aan kunt ophangen. En een jongen met voetbalintelligentie. Even een balletje vasthouden of een overtredinkje uitlokken. Dat is gogme.’’

Qua inzet en beleving kon Buyn zijn spelers weinig verwijten. ,,Ze hebben geknokt voor wat ze waard waren. Maar het was weer zo onrustig. Het is net alsof je negentig minuten lang naar de slotfase zit te kijken. Het is een wedstrijd lang rennen en vliegen in de hoogste versnelling en niemand die even de rust erin brengt. Als het even niet loopt, zoeken we allemaal de moeilijkste oplossing, in plaats van het juist simpel te houden. Ik zei het in de rust nog tegen: ga nou eerst eens gewoon vanuit je taak voetballen. En als dat lekker loopt, kun je eens kijken of je iets extra’s kunt brengen.’’

Waar de frustraties bij Roodenburg over het verloop van de stadsderby zowel in het veld als langs de lijn hoog opliepen, bewaarde het onder druk staande Football Factory de rust. De ontspannen, maar veel coachende Poulina stuwde zijn ploeg continue naar voren: ,,niet te ver achteruitlopen, blijf van die goal af komen.’’ Het resulteerde erin dat Football Factory wel boog, maar niet barstte. Vijf minuten voor het einde maakte invaller Robert Biller aan alle spanning een eind. De Duitser, vanwege zijn voornaam en looks door zijn ploeggenoten ook wel Lewandoski genoemd, schoot de bal uit de draai heel koeltjes binnen: 2-0.

Daarmee was de stunt meteen ook een feit. ,,Ik denk dat het niet eens onverdiend was’’, vond Poulina. ,,Er zit muziek in deze groep. Daar sloot Buyn zich bij aan. ,,We hebben vandaag te weinig gebracht. Een terechte zege voor Football Factory.’’

Football Factory – Roodenburg 2-0 (0-0). 67. Naciri 1-0, 86. Biller 2-0.

Football Factory: Labrie, Van den Akker (Biller), Limon, Essel, Hockx, Slingerland, Mos (Gielkens), Person, De Jong, Naciri, Voltan.

Roodenburg: Armitage, Belkhir, Smit, Fleuren (Kalangu), Hachmang, Arnoldus, Bardaa (Mkadmi), Van Hooidonk (Van der Blom), Elbaroudi, Farhane, Bekooy. Football_Factory_0899-111015