Vierde klasse A (zaterdag)- Na de goede overwinning thuis tegen Oosterheem stond VV Leiden vorige week stil vanwege een niet bespeelbaar veld bij stadsgenoot Leidsche Boys. Waar alle andere wedstrijden in de vierde klasse A groen licht kregen, kon de ploeg van Maurice Janssen op zoek naar een alternatief programma. Uiteindelijk kon de equipe afreizen naar Leonidas (Rotterdam) om toch nog te kunnen voetballen.

Dit weekend stond de topper tegen Haagse Hout op het programma, een wedstrijd die gewonnen moest worden om bij de bovenste vier te blijven. De club uit Den Haag bewandelt al drie jaar de zelfde weg als de roodwitten uit Leiden. Ieder seizoen net geen promotie naar de derde klasse. Ook dit jaar willen beide ploegen eindelijk weer eens de stap hogerop maken. Janssen kon niet over een geheel fitte selectie beschikken voor deze toch zeer belangrijke wedstrijd op het eigen sportpark. De gebroeders Middelkoop lieten afgelopen donderdag een tatoeage zetten als eerbetoon naar hun in september overleden vader. Yannick van der Meel, in korte tijd uitgegroeid tot vaste waarde op het middenveld, moest vanwege een enkelblessure toekijken vanaf de zijlijn. Tot slot van rekening meldde Ivo Nolet, de man van alle goals tegen Oosterheem, zich vlak voor de wedstrijd ziek af.

Erik Bakker kon na zijn schorsing weer aansluiten bij de groep. Na het eerste fluitsignaal waren de plannen van beide ploegen duidelijk zichtbaar; er moest vandaag gewonnen worden. Wegens de harde en koude oostenwind was het voor beide ploegen lastig om verzorgd voetbal te spelen. Beide gingen voor de aanval en dit resulteerde in de eerste helft al in de nodige grote kansen. Roman Donders was vanuit een corner er dichtbij met het hoofd, waar aan de andere kant Abdouallah Tajdirti de buitenkant van de paal raakte. Haagse Hout werd vooral gevaarlijk dankzij de snelle en sterk spelende linksbuiten Tyrone Leuwol. Aan Leiden-kant waren er grote kansen voor Bakker en Rick Boot, maar beide konden het net niet laten bollen.

De tweede helft was eigenlijk een kopie van de eerste. Voor beide ploegen volop kansen maar nog steeds geen doelpunten. Joeri Devilee had de bal voor het inschieten maar schoot de bal naast. Na 65 minuten was het de aanvoerder van Haagse Hout die na zijn tweede gele kaart kon vertrekken, nadat hij in de eerste helft al voor praten de eerste prent kreeg. Haagse Hout kreeg, terwijl ze met tien man stonden, even het overwicht op het veld. Dit resulteerde in een afstandsschot op de lat en Emiel van Duijvenbode moest even als keeper fungeren toen de spits de bal voor het inschieten had. Gelukkig voor Leiden zag de leidsman hier geen handsbal in.

Kort daarna was het Jeroen van Egmond die met rood kon vertrekken, ook hij kreeg zijn tweede gele kaart van de middag. Met 10 tegen 10 kreeg beide ploegen nog één grote kans. De thuisploeg via Boot die de bal hard op de Haagse doelman vuurde. Kort daarna belandde de bal vanuit een voorzet op een Haagse hand, maar ook hier gaf de leidsman geen penalty. Na 90 minuten stond de welbekende brilscore op het scorebord.

De ploeg van Janssen speelt volgende week tegen stadsgenoot Football Factory, dat dit weekend verloor van LSVV’70. Voor vv Leiden een belangrijke wedstrijd die gewonnen moet worden om in ieder geval met een plek bij de eerste vier de winterstop in te gaan.

Basisopstelling Leiden: Vinkeles, Van Schie, Fokkema, Sjaardema, Schreuder (80. Heppener) Van Egmond, Duijvenbode, Devilee, Bakker (65. Lakhal) Boot, Donders (83. Hage)

Auteur: Erik Bakker