Vierde klasse A (zondag)- Voor wie behoefte heeft aan het (Leidse) levenslied kan maar al te goed terecht in de kantines van Leidsche Boys en FC Rijnland. De clubs claimen beide ‘de gezelligste voetbalclub van Leiden’ te zijn. Ook is er sprake van een mogelijke fusie tussen de rood-witten en de geel-groenen. Of het er van komt? Wat in elk geval wel duidelijk is na gisteren: FC Rijnland was de betere op het veld in het tweede onderlinge duel en won met 1-3 aan De Vliet.

Piet Brandt houdt het oog op een actie van Raymond van Es
Piet Brandt houdt het oog op een actie van Raymond van Es

Vanwege de staat van het hoofdveld van Leidsche Boys kon na onderling overleg met GHC worden uitgeweken naar het kunstgras (veld 2) van de tricolores. Voor de weersomstandigheden maakte het niet uit, want de straffe wind vertolkte ook daar een belangrijke rol. Goed voetbal was nauwelijks mogelijk, maar de Leidse acteurs maakten er toch een boeiende pot voetbal van, waarbij vooral FC Rijnland bij vlagen acceptabel combinatievoetbal liet zien.

Boudewijn Kamphues helpt Raymond van Es een handje na een onschuldige overtreding
Boudewijn Kamphues helpt Raymond van Es een handje na een onschuldige overtreding

Vanaf de aftrap ging de beuk erin, maar in de negentig minuten plus blessuretijd ging het nimmer over grenzen heen. In de eerste confrontatie werd het wel eens onvriendelijk, maar scheidsrechter Gerdingen was amper te betrappen op dwalingen of vraagtekens oproepende beslissingen. De leidsman verdiende een pluim en hoefde slechts eenmaal een gele kaart uit de borstzak te halen.

Al vroeg in de wedstrijd was het raak. Leidsche Boys had de organisatie nog niet staan en de laatste tijd op dreef zijnde Piet Brandt profiteerde daar dankbaar van. Van links trok hij naar binnen om droogjes uit te halen. Jan Willem Besselse werd zo na vier minuten al geklopt. Even daarvoor ging een inzet van Boudewijn Kamphues ook maar net naast.

Een deel van het publiek zocht de beschutting op vanwege de harde wind
Een deel van het publiek zocht de beschutting op vanwege de harde wind

Het volgende gevaar kwam vanaf de andere vleugel bij de bezoekers. Maik de Rooij kwam goed door en bracht Besselse in verlegenheid. De goalie kon in tweede instantie redding brengen en voorkwam zo vroegtijdig een grotere achterstand. Gaandeweg bemoeide Leidsche Boys zich ook meer met de wedstrijd en na een kwartier leverde dat de 1-1 op, maar de treffer werd geannuleerd. De mee opgekomen Ricardo Heruer zette op karakter voor, waarna Ferry van Leeuwen zijn eigen doelman passeerde. Van der Pluym kon echter opgelucht adem halen, want het vlagsignaal van Per Chrispijn werd overgenomen door de scheidsrechter, omdat de voorzet al achter zou zijn geweest. Protest bleef uit bij de gastheer.

,,Juh, waar is iedereen dan?" In de kantine..
,,Juh, waar is iedereen dan?”
In de kantine..

Halverwege de eerste helft haalde middenvelder Emrah Kaya de trekker woest over, maar zijn inzet ging naast. Het gaf wel aan dat de thuisploeg zich niet gewillig wilde overgeven en dus ontstond er een open wedstrijd, waarbij de wind wel flinke parten speelde. Veel goed bedoelde passes kregen een bloedvaart mee, waar Usain Bolt ook geen raad mee had geweten.

Acht minuten voor rust kwam het tot het enige opstootje, maar de vrede werd vlot getekend. Voor het overige werden er ferme duels uitgevochten, maar dolden spelers ook meer dan eens met elkaar. Het opgekomen publiek deed daar vrolijk aan mee, zoals het hoort.

Leidsche Boys zag kort voor rust een tweede treffer afgekeurd worden. Een prima duet’je tussen Ronald Boekkooi en Michel Schouls werd door de eerste speler afgewerkt, maar ook nu was er door de vlagger buitenspel geconstateerd. Leidsche Boys mokte wat, maar daar bleef het bij.

Dat laatste echter niet voor wat betreft de ruststand. In de extra tijd werd het namelijk 0-2 door een aanval uit het boekje. Arjan Kluivers zette de aanval op, vond Janus van Putten en die zag de doorgelopen Kluivers niet over het hoofd. Het eindstation werd vervolgens Kamphues, die met zijn ‘chocoladebeen’ heerlijk vuurde. Via de onderkant van de lat werd de kers op de taart gezet van deze fraaie aanval, die op hoger niveau niet had misstaan.

Een blessurebehandeling bij Jeffrey Smeele. Onvriendelijk werd het echter nooit..
Een blessurebehandeling bij Jeffrey Smeele. Onvriendelijk werd het echter nooit..

Na de pauze zag het gros van de toeschouwers niet dat Kluivers en De Rooij kansen kregen op de 0-3 en 0-4. Kennelijk was het te gezellig in de kantine of dacht het merendeel al dat de Leidse botsing beslist was. Dat was het echter nog niet, want Kevin Groenendijk leek kort hierna op weg naar de 1-2. Ook nu ging de vlag omhoog, dit keer leidde dat tot meer onvrede bij het team van Richard de Graaf.

Misschien had de spanning teruggekeerd, maar aan de andere kant miste Kamphues kort daarop een grote kans, na een prima actie van Brandt. FC Rijnland had dus ook zomaar al op grotere voorsprong kunnen en eigenlijk moeten staan.

De knock-out kwam er twintig minuten voor tijd echter wel. Opnieuw was het Rijnlandse doelpunt niet ontbloot van schoonheid. Jeffrey Smeele rondde overtuigend af, na prima voorbereidend werk van Kamphues, die weer eens bewees van grote waarde te zijn voor zijn elftal. Daarmee zou de ploeg van Henk Brandt echter als geheel tekort worden gedaan, want de wedstrijdinstelling deugde en er werd niet op elkaar afgegeven. Zaken die in het verleden Rijnlands succes nog wel eens in de kiem smoorden.

Piet Brandt gaat er van tussen, Patrick Oomen moet alle zeilen bij zetten.
Piet Brandt gaat er van tussen, Patrick Oomen moet alle zeilen bij zetten.

Leidsche Boys verdiende wel een doelpunt, want het bleef hard werken voor een beter resultaat. Na de nodige wissels en nog wat kansen over en weer bepaalde Raymond van Es de eindscore uiteindelijk op 1-3 na een kiezelhard schot in de kruising.

Henk Brandt was uiteraard in zijn nopjes met de tiende zege van het seizoen en de nu stevige vierde plaats. ,,Er was volop beleving en we hebben niet onaardig gespeeld.” Collega De Graaf was minder te spreken over zijn volgelingen. ,,Ik had meer inzet willen zien en teveel spelers kwamen uit onder hun niveau.”

Begrijpelijke woorden van een winnende en verliezende trainer, maar al met al viel er genoeg te beleven aan de Vliet. Een vermakelijk duel en daar zijn twee ploegen voor nodig.. De ‘strijd’ in de kantine ging daarna gewoon door. Antwoord op ‘de gezelligste’ kwam er niet.

Opstelling Leidsche Boys: Besselse, Wassenaar, De Groot, P.Oomen, Heruer (Velthuis), Ramirez, Van Es, Kaya (Spasic), Boekkooi (Van Dijk), Schouls, Groenendijk.

Opstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Luiten, Van Leeuwen (Mink), Cerdijn, J.Oomen, Van Putten (Gerritsen), Smeele (Distelvelt), Brandt, Kamphues, Kluivers, De Rooij.