Den Haag- Wat je voor het laatst bewaart, wil nog wel eens het lekkerst zijn. De nacompetitiewedstrijd tussen Toofan en FC Rijnland was om je vingers bij af te likken. Het begon stormachtig en het eindigde eveneens op die wijze.

Op tal van plaatsen van het complex van Toofan was er steun uit Leidse hoek
Op tal van plaatsen van het complex van Toofan was er steun uit Leidse hoek

De insteek was op voorhand simpel en overduidelijk. FC Rijnland zou promoveren bij een gelijkspel of een overwinning en bij een nederlaag met één doelpunt verschil zou er ook een Leids feest kunnen worden gevierd. In de poule met UDO, dat door een 3-1 zege op Toofan vorige week zich al handhaafde, moest er dus nog één derdeklasser worden aangewezen.

De lucht kleurde pal voor aanvang groen en geel..Leidse ergernis bleef evenwel uit..
De lucht kleurde pal voor aanvang groen en geel..Leidse ergernis bleef evenwel uit..

De middag voor de ploeg van Henk Brandt begon ongeorganiseerd. De meegekomen Leidenaren hadden vuurwerk, rookpluimen en spandoeken meegenomen en een goed humeur. Het zou toch immers goed moeten komen? Maar anderhalf uur voor het duel bleek dat de tenues evenwel in Leiden achter waren gebleven en dus was er enige onrust. De Leidse ploeg mocht voor de warming-up tenues lenen van de tegenstander, maar het ophalen van de eigen shirts duurde daarna vervolgens nogal lang. Twintig minuten na de originele tijd van de  aftrap kon er eindelijk worden begonnen.

Het Leidse publiek was overduidelijk aanwezig in de wijk Ockenburg
Het Leidse publiek was overduidelijk aanwezig in de wijk Ockenburg

Van aftasten was van meet af aan geen sprake. De geelgroenen zochten direct de aanval om zo Toofan in verlegenheid te brengen en met de wens om een vroege mokerslag uit te delen. De ploeg van Sunil Kalloe wist meteen waar het aan toe was, maar kwam wel op voorsprong bij de eerste de beste uitbraak. Arshad Jabber geloofde nog in een voor het doel gebrachte voorzet en lokte doelman Mario van der Pluym uit zijn doel. Jabbers voorzet kon tamelijk in vrijstaande positie worden ingeknikt door spits Quintes Eelst.
De bezoekers waren even van hun apropos en Anass Fadiaoui maakte daar bijna gebruik van om de Rijnlanders een nog beroerdere start te geven. De nummer tien bleef in de gehele wedstrijd gevaarlijk, maar aan Mykola Volskyl had de formatie van Brandt nog meer de handen vol. De nummer zes snelde regelmatig langs zijn tegenstander en de Leidenaren moesten daardoor alle zeilen bijzetten om niet nog meer in de problemen te komen door de tevens balvaardige aalvlugge bij Toofan vertrekkende speler.

Voorzitter Wim Pikaar was na afloop apetrots en dolgelukkig
Voorzitter Wim Pikaar was na afloop apetrots en dolgelukkig

FC Rijnland bleef in aanvallende zin echter ook met grote regelmaat op de Haagse deur bonzen. Zo kreeg Boudewijn Kamphues een kopkans, en vuurde Arjan Kluivers, spelend met pijnstillers vanwege een onwillige rug, een vrije trap net over. Toch kwam de gelijkmaker halverwege de eerste helft tot stand. Kamphues stuitte nog op de 50-jarige(!) Krish Isrie, maar in de rebound kopte Jeffrey Smeele de bal in het verlaten doel. Overigens was Isrie gedurende wedstrijd wel vaker een sta-in-de-weg en toonde hij aan over uitstekende keeperskwaliteiten te beschikken. Dat ondervind Kluivers even na de 1-1 bijvoorbeeld na uitstekend werk van Maik de Rooij en Kamphues.
Oomen had na ruim een halfuur een prima voorzet in huis op De Rooij, maar de bal kreeg net teveel vaart mee op het zeiknatte veld van de Hagenezen. Een soortgelijke situatie werd even later nagebootst aan de andere kant van het veld, waarbij Volskyl dit keer dichtbij de 2-1 kwam. Daarop kwam Jabbar nog dichterbij, een paar tellen later, maar Van der Pluym bracht redding door de bal uit de kruising te ranselen.
Ondertussen bracht Brandt een omzetting om zo tot een betere veldbezetting te komen. Janus van der Putten ging naar de kant en Robert Dros mocht gaan deelnemen aan een pot voetbal, die onverminderd boeiend bleef. Zo moest Van der Pluym even later alweer redding brengen, nadat wederom Volskyl gevaarlijk nabij de hernieuwde voorsprong kwam. Met 1-1 gingen de ploegen de rust in en op dat moment was duidelijk dat er nog niets zinnigs kon worden gezegd over de afloop.

Het weer was niet om over naar huis te schrijven, maar daar maalde geen Leidenaar meer om tegen vijven
Het weer was niet om over naar huis te schrijven, maar daar maalde geen Leidenaar meer om tegen vijven

In de tweede helft konden alle volgers ook geen moment even de aandacht laten verslappen. Het tempo bleef in de wedstrijd. Toofan moest en wilde op jacht naar twee treffers en de Leidse ploeg leek al evenmin genoegen te nemen met een gelijkspel, hoewel dat dus sowieso zou hebben volstaan.
Oomen was als eerste bij een goal, maar zijn prima gemikte inzet werd van de doellijn afgehaald. Toofan schreeuwde daarna moord en brand na een overtreding van Smeele in de zestien, maar de scheidsrechter ging niet mee in de roep om een strafschop. Weer een minuut later bracht Van der Pluym met een uitgestoken been redding op de lijn bij een inzet van, daar is hij weer, Volskyl.
Nog binnen het uur kreeg Stefan ‘Paling’ Distelvelt, net ingevallen voor de ook al met rugklachten kampende Daaf Mink, ruimte om aan te leggen. Zijn schot werd met moeite gepareerd door Isrie. Weer even later was Van der Pluym wel geklopt, maar nu bracht de zeer sterk spelende Mark Cerdijn redding op de doellijn. Vervolgens werd de in de tweede helft een linie zakkende Cerdijn bedolven onder Van der Pluym. ,,Wat een heerlijke kussen en wat een geweldige redding van die gozer. Met-en voor elkaar, zo doen we dat”, sprak de sluitpost na afloop.

De 1-2 wordt gevierd, maar het feest gaat (nog) niet door voor de Leidse staf..
De 1-2 wordt gevierd, maar het feest gaat (nog) niet door voor de Leidse staf..

Het spel bleef vervolgens op en neer golven en deed serieus denken aan de titel van de roman van de Amerikaanse schrijfster Margaret Mitchell ofwel ‘Gejaagd door de wind’. De passie van weerszijden bleef ongekend en daarbij was het sportieve karakter en het onderlinge respect ook nog eens opmerkelijk, zeker gezien de belangen van de beide formaties.
In het laatste kwartier bracht de thuisploeg drie nieuwe krachten om daarmee toch nog een doorbraak te forceren.

 

Toofan moest meer en meer risico’s gaan nemen en daar werd FC Rijnland mee in de kaart gespeeld. Oomen en Kluivers deden weinig fout bij een prima aanval, maar eerst stond de goalie Leids succes in de weg en de inzet van de ook al met een tomeloze inzet spelende Kluivers ging voorlangs.
Even later leek er aan alle onzekerheid een einde te komen. Maik de Rooij scoorde en alles en iedereen van FC Rijnland dacht aan een loepzuivere goal. De grensrechter van dienst twijfelde hevig en besloot op het laatste moment de vlag omhoog te houden. De scheidsrechter ging mee in het besluit, tot groot ongenoegen van alle Rijnlanders. Toofan leefde nog en niet veel later kon de wedstrijd zelfs op zijn kop worden gezet. Cerdijn maakte op ongelukkige wijze hands en de bal ging op de stip.

Henk Brandt pal na de afgekeurde treffer. Hij haalde op fatsoenlijke wijze verhaal bij de grensrechter. Uiteindelijk deed het er niet meer toe..
Henk Brandt pal na de afgekeurde treffer. Hij haalde op fatsoenlijke wijze verhaal bij de grensrechter. Uiteindelijk deed het er niet meer toe..

De balende Leidenaren leken van de hemel in de hel terecht te zijn gekomen en vreesden in plaats van de 1-2 de 2-1 en vervolgens nog hectische slotminuten. Eelst had zijn zenuwen evenwel niet onder bedwang en schoot de penalty over, tot grote opluchting van Brandt en de zijnen.
Het sierde Toofan dat de ploeg zelfs daarna nog vol voor de winst ging, maar uiteindelijk viel de derde treffer van de middag aan de andere kant en daarmee was het ook meteen gedaan. Oomen kreeg loon naar werken en scoorde de 1-2. Vervolgens werd Den Haag even ingenomen door Leiden en dan wel het deel met een groen en geel hart.

Nu is het wel raak. Tegen sluitingstijd is daar de bevrijdende 1-2!
Nu is het wel raak. Tegen sluitingstijd is daar de bevrijdende 1-2!

Al met al boden Toofan en FC Rijnland het publiek een ontaard leuke voetbalmiddag, waarin alle facetten wel zo ongeveer voorbij kwamen. Facetten die voetbal juist ook zo leuk maken, ook als het gaat om de kelder van het amateurvoetbal. En daar hoort FC Rijnland nu niet meer thuis. Niet op basis van enkel de nacompetitie, maar ook omdat er in competititieverband al een meer dan indrukwekkende reeks werd neergezet. En dat alles uitgerekend in het jaar van het 25-jarige bestaan. Veel mooier kan het niet.

Tijd voor een feest..
Tijd voor een feest..

Brandt glunderde na afloop van oor tot oor, maar wilde niets weten van zijn eigen inbreng. ,,Mijn voorganger, Ronald Mink, heeft de basis gelegd. En verder is dit het succes van de ploeg en alle mensen die er bij betrokken zijn geweest. Ik zag dat oud-trainer Peter Slingerland er ook bij was. Prachtig toch? Ik weet nu wat hij destijds heeft meegemaakt. Toen werden er ook successen geboekt. Dit is voor mij persoonlijk wel zo ongeveer het mooiste wat ik heb meegemaakt op voetbalgebied. Wat is dit prachtig voor de club en voor mijn opvolger Paul Pikaar. Mink deelde ook mee in het feestgedruis na afloop. ,,Wat heb ik genoten van die gasten. Dit is zo’n fantastische beloning. Alles is op zijn pootjes terecht gekomen.”
Wat heet? FC Rijnland verloor voor het laatst in januari en werd daarna een niet te temmen tijger, die de honger maar niet gestild kreeg. Met een meeslepende apotheose in de nastoot van de competitie als passend einde. Gerechtigheid bestaat nog. Fusieclub FC Rijnland is voor het eerst in het bestaan derdeklasser!

Alle remmen los voor de club uit de Morsch
Alle remmen los voor de club uit de Morsch

Toofan-FC Rijnland 1-2 (1-1). 7. Eelst 1-0, 24.Smeele 1-1, 90.+4 Oomen 1-2. Scheidsrechter: Rodenburg. Toeschouwers: 300.
Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Van der Putten (37.Dros), Van Leeuwen, Mink (57.Distelvelt), Pardon, Smeele, Kluivers, Cerdijn, De Rooij, Kamphues, Oomen.