HomeZaterdagVierde klasseKickers’69 troeft runner-up Leidsche Boys af in aanvallend opzicht

Kickers’69 troeft runner-up Leidsche Boys af in aanvallend opzicht

-

IMG_4698 (Small)

Vierde klasse A (zondag) – ,,Het is dan wel een 3-0 nederlaag geworden tegen koploper Kickers’69, maar daar zag het in het begin zeker niet naar uit. We hadden het beste van het spel en kregen twee dotten van kansen waaronder het schot van Bas Peper op de lat. Elke kans bij hen was raak. Dan sta je toch na een half uur met 3-0 achter. Met de rode kaart van Danny Velthuis speel je ook nog een half uur met een man minder. Maar ik ben er zo trots op waar we nu staan na twaalf wedstrijden. Dat is wel de grootste verdienste van onze trainer Ronald Mink. Ik kan nog steeds niet wennen aan het feit dat dit zijn laatste wedstrijd als onze trainer was”, aldus spelbepalende middenvelder Marko Spasic van Leidsche Boys direct na afloop van deze voetbalkraker in de vierde klasse A.

Trainer Ronald Mink spreekt vooraf scheidsrechter Vlek gemoedelijk toe

Zijn afscheid, hij zal alleen nog het team coachen bij de te spelen Zijlcup waarna 1 januari 2016 een (voorlopig) einde komt aan zijn trainersloopbaan, liep als een rode draad door deze wedstrijddag heen. Een dag waarin Leidsche Boys er alles aan zou doen om met een uitzege op de koploper zich nog steviger op de tweede te nestelen. Mink voor de wedstrijd: ,,We hebben vanmorgen met de selectie en begeleiders heerlijk ontbeten bij ‘Koetshuis de Burcht’. Je weet toch dat elke selectie die daar ontbijt de wedstrijd die dag wint? Met de bus zijn we samen met wat Leidse supporters naar Kickers’69 gekomen. We gaan er alles aan doen vandaag. Wie had immers in augustus kunnen denken dat we nu tweede in de competitie zouden zijn?”

Een raar gevoel, de laatste keer dat je als trainer met je jongens van Leidsche Boys het veld oploopt.

Met 21 uit 11 voor de Leidenaren was koploper Kickers’69 op het Leimuidense sportpark Beukenlaan de tegenstander. Met 28 uit 10 (doelsaldo plus 30!) kreeg Mink met zijn team een tegenstander die het vijandelijke doel makkelijk kon vinden. In de bestuurskamer was men vooraf ook benieuwd hoe het team van trainer Delano Snijders zich zou herstellen van die zeperd in de uitwedstrijd tegen Oosterheem een week eerder, 0-0. Zelfs tante Annie op de tribune, die altijd de was doet en ook vele familiaire bloedlijnen heeft naar diverse selectiespelers van Kickers’69, had haar team nog nooit zo slecht zien spelen. Spasic: ,,We hebben te maken gehad met diverse blessures, maar gelukkig waren Robin Holverda en Trogillio Pinas er vandaag bij. Dat zijn immers bij ons de doelpuntenmakers. Ook al was in de uitwedstrijd tegen W.I.K. Jordi van Eenennaam van het vijfde zaterdagteam de matchwinner voor ons. In welke vereniging maak je dat nog mee? De trainer en de meeste spelers kenden hem niet eens. Dat is nu echt ons Leidsche Boys.”

Ronald Mink rustig zittend in de dug-out en soms langs de lijn om zijn team naar voren te dirigeren of scheidsrechter Vlek te bereiken.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vlek was het Leidsche Boys dat druk zette. Mink: ,,Ik had het al laten weten in een interview deze week. We gaan zeker niet inzakken en zullen zeker de aanval gaan kiezen.” Al in de eerste minuut was het spits Holverda die na een fraaie combinatie met handenbinder Pinas, het was net alsof Clyde Best terug was op de Nederlandse voetbalvelden, keeper Jeroen Tent van Kickers’69 gestrekt reddend naar de rechterhoek liet gaan. ,,Tikt Peper even later de bal uit weer een gave voorzet van Holverda niet op de lat dan speel je mogelijk een hele andere wedstrijd. Nu kwam Kickers’69 uit het niets op een 1-0 voorsprong”, aldus Spasic.

Een collega van de lokale omroep 'Lokaal.nl' legde alles vast
Een collega van de lokale omroep ‘Lokaal.nl’ legde alles vast

Een afstandsschot van Tijs van der Hoorn verdween in de tiende minuut in de rechter bovenhoek achter keeper Jan Willem Besselse van Leidsche Boys. Deze 1-0 betekende voor Van der Hoorn alweer zijn negende van het seizoen. Het was de thuisploeg die het initiatief overnam en daarbij vooral proberend om met hoge ballen centrumspits Joey van den Berg te vinden. Voor de wedstrijd was er bij de Leidenaren al onzekerheid wat betreft mogelijke lichte blessures bij sommige spelers. In de 17e minuut was het dan ook aanvoerder Raymond van Es die geblesseerd het veld moest verlaten. Holverda kreeg, meer dan terecht, de aanvoerdersband en was Rida Mkaddem (gekomen van Roodenburg) zijn vervanger.

Bij Kickers’69 was het ook hier de linksbuiten, Niels Castenmiller met nummer elf, die de harten van alle Leimuidenaren langs de lijn en op de prachtige tribune met groene ADO-kuipjes bleef stelen met wervelende acties langs de lijn. Wat Mink ook riep vanuit de dug-out, zijn jongens kwamen meer en meer onder druk te staan. Uit een scrimmage na een corner van Kickers’69 de bal tegen een Leidse arm stuitert, was het scheidsrechter Vlek die de bal gedecideerd op de stip legde. Het was wederom Van der Hoorn die de trekker overhaalde, 2-0, zijn tiende treffer.

Spasic: ,,In die fase veranderde alles in goud wat de tegenstander aanraakte. Zoals die 3-0 erin ging, het leek wel het doelpunt van Cruijff op de W.K. van 1974 tegen Brazilië. Ongelofelijk, dat doe je maar één keer in je leven.” Het was middenvelder Marco Tent die een beauty van een voorzet van rechts van Van den Berg schitterend via de binnenkant van de linkerpaal in vliegende vlucht binnentikte. Kickers’69 kwam bijna op 4-0 maar grensrechter Percy Klavert, prima vlaggend en dat mogen we ook wel eens noteren, vlagde terecht voor buitenspel.

Mink maakte zijn woorden van het interview meer dan waar want de laatste vijf minuten voor rust waren voor zijn Leidsche Boys. De linies sloten prima aan, en deden ze dat niet dan was het Mink wel die dat verbaal kenbaar kon maken. Een vrije trap van 22 meter van Holverda, die jongen is voetbal in elke vezel van zijn lichaam, werd door keeper Tent net tot corner verwerkt. En Bas Peper zag zijn schot ook net over de lat bij Kickers’69 verdwijnen.

Met de aftrap voor de tweede helft, beseften allen die Leidsche Boys een warm hart toedragen dat het de laatste 45 minuten van de door hen zo gewaardeerde en geliefde trainer zouden worden. Reden genoeg om nog eens alles uit de Leidse kast te halen! Maar ze speelden een ongelukkige tweede helft. Daarbij sloop er ook onzekerheid in bij de Leidenaren wat betreft de scheidsrechterlijke beoordelingen van overtredingen en bijna overtredingen. Velthuis liep in de 47e minuut al tegen een gele kaart aan. In de 56e minuut wisselde Mink aanvallend, de verdedigende routinier Michael Jordens werd vervangen door de jonge aanvaller Carlos de Wolf. Mink: ,,Drie spitsen dus, we hadden immers niets meer te verliezen.” Maar één minuut later was het Velthuis die, al in bezit van geel, direct rood kreeg van scheidsrechter Vlek.

De balende Danny Velthuis na zijn rode kaart kort in de tweede helft

,,Het was een rare fase want Kickers’69 had moeite met de man meer situatie en Pinas en ik kregen even later ook geel. Dan word je ook wat onzeker in je spel. Kickers werd toch sterker en het was aan onze keeper Besselse te danken dat het bij 3-0 is gebleven”, liet Spasic weten. Joshua van Haarlem: ,,Het was alle zeilen bijzetten in die fase. Man, wat was die linksbuiten van hen snel.” Met een enkele counter kon spits Holverda nog voor wat gevaar richting het doel van keeper Tent zorgen, maar meer dan een gele kaart door Leidse verbale humor leverde dat niet op. Met de eindstand 3-0 blijft Kickers’69 onbedreigd koploper en staat Leidsche Boys vierde met 21 uit 12, wetende dat Delfia met 17 uit 10 en twee wedstrijden minder gespeeld hen nog op de ranglijst kan passeren. Voor de Leidenaren is de winterstop aangebroken in de wetenschap dat de eerste periodetitel, mocht Kickers’69 kampioen worden na hun degradatie vorig jaar uit de derde klasse, niet meer naar Leiden zal gaan.

Marko Spasic heeft vele waarderende woorden over voor zijn trainer Mink.

Spasic: ,,Het is een hele rare week geweest voor de trainer en ons. We balen met z’n allen dat hij gaat stoppen, maar we begrijpen het. Het is nu aan het bestuur om rap een opvolger te zoeken. Ik hoop dat we als selectie ook kunnen meedenken, want er moet zeker een klik met deze selectie zijn. Daar is Mink het beste bewijs van, als trainer is hij een echt mensenmens. We gaan zo met de bus terug naar ons honk bij Leidsche Boys en daar nemen we met elkaar nog een lekker glas op wat we met elkaar deze eerste competitiehelft hebben gepresteerd. Wie had dat toch kunnen denken bij het begin van deze competitie?”

s.v. Kickers’69 – v.v. Leidsche Boys 3-0 (3-0). 10. Van der Hoorn 1-0, 25. Van der Hoorn en 32.  M. Tent 3-0. Scheidsrechter: E. Vlek. Toeschouwers: 100.

s.v. Kickers’69: J. Tent, De Hollander, Van Vliet, Bakker, Van Iperen, Van der Hoorn, M. Tent, Broers, Van den Berg, De Rijk en Castenmiller.

v.v. Leidsche Boys: Besselse, Van der Meer, Peper, Van Es (17. Mkaddem), Redel, Velthuis, Spasic, Van Haarlem, Jordens (56. De Wolf), Holverda en Pinas (62. Van Duijl).